Συγκάτοικος και κατοικίδιο: Χρυσοί κανόνες για την φροντίδα τους εάν συγκατοικείτε

by Δήμητρα Τουρλίδα

Μπορεί να λατρεύετε το κατοικίδιό σας, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους συγκατοίκους σας που δεν έχουν κατοικίδιο. Ενώ αγαπάτε το σκύλο ή τη γάτα σας, να ξέρετε ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων μπορεί μερικές φορές να έχει τις προκλήσεις της. Υπάρχουν μερικοί χρυσοί κανόνες για τη φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου όταν ζείτε με συγκάτοικους. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να αποφύγετε να ενοχλήσετε τον συγκάτοικό σας ή να προκαλέσετε διαμάχη.

Επιλέξτε συγκάτοικο ένα φιλόζωο άνθρωπο

Θα έπρεπε να είναι προφανές, αλλά το να ζείτε με συναδέλφους φιλόζωους είναι ένας πρακτικός τρόπος για να αποφύγετε από την αρχή κάθε είδους διαμάχη σχετικά με τα κατοικίδια. Ακόμα και αν είστε ο μόνος που κατέχει πραγματικά κατοικίδιο, οι συγκάτοικοί σας θα καταλάβουν και θα ανεχθούν τουλάχιστον τις αταξίες του Φίντο ή την άμμο του Χνουδωτού. Για να διασφαλίσετε ότι θα ζήσετε με ανθρώπους που τους αρέσουν τα ζώα, είτε επιλέξτε να μοιραστείτε ένα διαμέρισμα με έναν φίλο που ήδη γνωρίζετε καλά είτε να είστε προσεκτικοί όταν παίρνετε συνεντεύξεις. Αν ψάχνετε για νέο σπίτι και σας παίρνουν συνέντευξη, βεβαιωθείτε ότι είστε ειλικρινής σχετικά με την κατοχή κατοικίδιου ζώου και ότι όλοι όσοι ζουν σήμερα στο διαμέρισμα είναι εντάξει με αυτό.

Κρατήστε τους κοινοχρήστους χώρους καθαρούς

Οι άνθρωποι που δεν έχουν σκύλους ή γάτες συχνά επιλέγουν να μην το κάνουν επειδή δεν τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή αυτού του είδους η ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο Χνουδωτός ξεράσει στο χαλί ή ο Φίντο σκίσει ένα από τα μαξιλάρια στο σαλόνι, είναι στο χέρι σας να το καθαρίσετε (και να το κάνετε γρήγορα). Οι συγκάτοικοί σας πιθανότατα δεν θέλουν να μαζεύουν τα ίχνη του κατοικίδιου σας, αλλά αν το κάνουν, φροντίστε να τους πείτε πόσο το εκτιμάτε.

Προμηθευτείτε τουαλέτα με άμμο ή πάνες

Το κουτί της άμμου είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για τους μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να συμφωνήσουν. Μπορεί μερικές φορές να έχει οσμή ή να φαίνεται μη ελκυστική και πολλές γάτες είναι πραγματικά ικανές στο να εντοπίζουν την άμμο σε όλη την περιοχή. Έτσι, αν έχετε γάτα, βεβαιωθείτε ότι το κουτί της άμμου της είναι όσο το δυνατόν λιγότερο προσβλητικό. Αν μπορείτε, κρατήστε την στο δωμάτιό σας ή στο προσωπικό σας μπάνιο για να προσπαθήσετε να περιορίσετε κάθε πιθανή ακαταστασία στο δικό σας χώρο. Αν όχι, αναζητήστε δημιουργικούς τρόπους για να το κρατήσετε κρυμμένο, όπως κάτω από ένα τραπεζάκι ή μέσα σε ένα ντουλάπι, και βεβαιωθείτε ότι το καθαρίζετε καθημερινά.

Μην υποθέτετε τίποτα

Ξέρετε τι λένε για τις υποθέσεις, οπότε απλά μην το κάνετε. Αν σκοπεύετε να περάσετε το Σαββατοκύριακο στην παραλίμνια καλύβα του φίλου σας, για παράδειγμα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος σας είναι πλέον αυτομάτως ευθύνη των συγκατοίκων σας. Πάντα να ρωτάτε πρώτα τους συγκατοίκους σας προτού υποθέσετε ότι θα θέλουν να βγάλουν βόλτα τον Fido όσο εσείς θα είστε στη δουλειά, να πάρουν μια νέα σακούλα φαγητό για τον Fluffy επιστρέφοντας στο σπίτι ή να φροντίσουν το κατοικίδιό σας το Σαββατοκύριακο. Αν όχι, είναι στο χέρι σας να βρείτε μια εναλλακτική λύση.

Αναλάβετε πλήρη ευθύνη για καταστροφές ή φαγωμένα έπιπλα

Εσείς το σπάτε, εσείς το αγοράζετε. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για το κατοικίδιό σας. Είτε η γάτα σας γρατζουνίζει την καρέκλα του συγκατοίκου σας είτε ο σκύλος σας μασάει τον φορτιστή του υπολογιστή του, είναι δική σας ευθύνη να αντικαταστήσετε τα κατεστραμμένα αντικείμενα. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα, καθίστε μαζί με τον συγκάτοικό σας και καταστρώστε ένα σχέδιο για να τον ξεπληρώσετε με κάποιον τρόπο. Και να θυμάστε: Η επένδυση στην εκπαίδευση, η παροχή στο κατοικίδιό σας άφθονων ευκαιριών για άσκηση και ο κατάλληλος εμπλουτισμός είναι εξαιρετικοί τρόποι για να αποτρέψετε την πλήξη ή την καταστροφική συμπεριφορά.

Τακτικός έλεγχος

Ακόμα και αν οι συγκάτοικοί σας είναι εντελώς χαλαροί και σας βοηθούν να φροντίζετε τον Fluffy ή τον Fido κάθε τόσο, είναι καλή ιδέα να βρείτε τρόπους να τους ενημερώνετε για το κατοικίδιό σας. Το χειρότερο από το να κάνετε μια δύσκολη συζήτηση τώρα είναι να τους επιτρέψετε να συσσωρεύσουν δυσαρέσκεια προς το κατοικίδιό σας (και με τη σειρά σας) που θα ξεσπάσει μια μέρα. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε με μια απλή ερώτηση, όπως: “Μήπως ο Χνουδωτός αφήνει τα πράγματά σας ήσυχα;”. Αυτό θα τους ανοίξει την πόρτα για να αναφερθούν σε οτιδήποτε κάνει το κατοικίδιό σας που δεν τους ενθουσιάζει.

Να ξέρετε πότε να το πείτε

Αν το κατοικίδιο ζώο σας και οι συγκάτοικοί σας δεν τα πάνε καλά -και αυτό συμβαίνει μερικές φορές-, να ξέρετε πότε είναι καιρός να προχωρήσετε και να βρείτε νέο σπίτι. Προσπαθήστε να αναζητήσετε τρόπους για να διατηρήσετε την ειρήνη όσο διαρκεί η μίσθωση και, στη συνέχεια, βρείτε μια νέα κατάσταση διαβίωσης που θα είναι καλύτερη για όλους.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr