Συμπεριφορά γάτας: Τι σημαίνει όταν μια γάτα σας γλείφει και γιατί είναι σημαντικό

Χρήσιμα

Το να φέρονται οι γάτες στους ανθρώπους τους λίγο σαν γλειφιτζούρι δεν είναι καθόλου περίεργο ή ασυνήθιστο – αλλά τι σημαίνει όταν η γάτα σας σας γλείφει;

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι η γάτα σας προσπαθεί απλώς να σας βοηθήσει να παραμείνετε καθαροί ή θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι έχετε… ωραία γεύση. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το γλείψιμο της γάτας δεν είναι καλό και θα πρέπει να βρείτε ένα άλλο μέρος για να γλείφει η γάτα σας.

Μήπως η γάτα σας γλείφει και δεν ξέρετε γιατί; 6+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί η γάτα μου με γλείφει;

Η γάτα σας σας περιποιείται

“Φαίνεται να είναι κατά κάποιο τρόπο μια συμπεριφορά τύπου χαλαρής περιποίησης”, λέει η Amelia Wieber, CPDT-KA, CCBC.

Η Wieber εξηγεί ότι το να σας γλείφει η γάτα σας είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο όταν τη χαϊδεύετε. Πρόκειται για μια “συνδεδεμένη αντίδραση”- εσείς τις περιποιείστε με το χάιδεμά σας και εκείνες ανταποδίδουν τη χάρη καθαρίζοντας το χέρι σας.

Οι γάτες περιποιούνται η μία την άλλη γλείφοντας τον εαυτό τους καθαρά, και η Wieber λέει ότι μπορείτε να δοκιμάσετε τη θεωρία σταματώντας το χάιδεμα της γάτας σας καθώς αυτή σας γλείφει. Αν συνεχίσει να γλείφει, είναι πιθανό να σας περιποιείται. “Αν με χαϊδέψεις, θα σε γλείψω”, λέει.

Αν και μπορεί να μη φαίνεται έτσι, οι γάτες μας επενδύουν στη συναισθηματική μας ευημερία. Θα πρέπει να θέλουν κι αυτές να παραμείνουμε καθαροί. Στην πραγματικότητα είναι το (μερικές φορές) αντίθετο από το να μας γλείφουν τα σκυλιά για να μας πουν να σταματήσουμε να τα χαϊδεύουμε, λέει η Wieber. (Τις περισσότερες φορές, όμως, αυτά τα γλειψίματα των σκύλων είναι φιλιά).

Η γάτα σας θέλει να τραβήξει την προσοχή σας

Αν περπατάτε δίπλα σας με γυμνά πόδια, για παράδειγμα, η γάτα σας μπορεί να βγάλει τη γλώσσα της και να σας ακουμπήσει μία, λέει η Wieber, για να σας δώσει να καταλάβετε ότι είναι εκεί κάτω. Στη συνέχεια, μπορείτε να φτάσετε στα στοργικά γατίσια χάδια που αναμφίβολα ζητάει.

Έχεις ωραία γεύση

Χωρίς να θέλω να γίνω περίεργος, αλλά μερικές φορές το δέρμα σας έχει ωραία γεύση για τις γάτες, λέει η Wieber. Μπορεί να φταίει η λοσιόν που χρησιμοποιείτε ή ίσως ο ιδρώτας σας να είναι λίγο αλμυρός. Οι γάτες γλείφουν ό,τι τους αρέσει, και μερικές φορές αυτό είσαι εσύ.

Πότε το γλείψιμο της γάτας μπορεί να πονέσει και πώς να το σταματήσετε

Να πότε αυτή η κατά τα άλλα φυσιολογική συμπεριφορά της γάτας μπορεί να γίνει ενοχλητική.

Αν το γλείψιμο της γάτας σας είναι συχνό και καταναγκαστικό, μπορεί να είναι σημάδι νευρικότητας ή ακόμα και αγχώδους διαταραχής, λέει η Wieber. Μαζί με το να γλείφει τον εαυτό της και εσάς, το να γλείφει η γάτα σας παράθυρα, πλαστικά και άλλα πράγματα στο σπίτι μπορεί να υποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά. Καλέστε τον κτηνίατρο της γάτας σας για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για το τι συμβαίνει και προγραμματίστε ένα ραντεβού. (Το γλείψιμο μπορεί επίσης να συνδέεται με ναυτία, λέει η Wieber).

Το γλείψιμο της γάτας μπορεί επίσης να είναι επιβλαβές αν στο τριχωτό αιλουροειδές σας αρέσει να γλείφει το κεφάλι σας, λέει η Wieber. Οποιοδήποτε προϊόν χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε τα μαλλιά σας δεν θα είναι καλό για τη γάτα σας, και οι ίδιες οι τρίχες μπορεί να είναι μεγάλες και να καταλήξουν να σχηματίσουν απόφραξη από τριχόμπαλα στο πεπτικό σύστημα της γάτας. Αν υποψιάζεστε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο.

Υπάρχει όμως ένας εύκολος τρόπος για να σταματήσει αυτό, λέει η Wieber. Μπορείτε να φοράτε κάποιο σκουφάκι όταν κοιμάστε για να εμποδίζετε τη γάτα σας να έχει πρόσβαση στο κεφάλι σας ή μπορείτε να χωρίζετε τον εαυτό σας και τη γάτα σας για να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κάτι ειδικά σχεδιασμένο για να γλείφει η γάτα σας, λέει η Wieber, όπως ένα χαλάκι για γλείψιμο. Μπορείτε να απλώσετε το φαγητό της γάτας σας στο χαλάκι και, μπουμ, η γάτα σας έχει κάτι νόστιμο να γλείψει που δεν είστε εσείς.

“Αφαιρέστε την προσοχή σας. Μην ενισχύετε τη συμπεριφορά με την προσοχή σας, αλλά ανακατευθύνετε και την προσοχή τους”, λέει η Wieber.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top