Συναισθηματικό στρες στα κατοικίδια: Πώς θα το εντοπίσετε και θα βοηθήσετε το σκυλάκι σας; Συμβουλές και χρήσιμες λύσεις.

Χρήσιμα

Οι κτηνίατροι και οι ειδικοί σε θέματα συμπεριφοράς μπορούν να σας αποκαλύψουν ή επιβεβαιώσουν πως το κατοικίδιό σας έχει συναισθηματικό τραύμα.

Σκυλίσια ζωή…ή μήπως όχι;

“Σκυλίσια ζωή”! Ή μήπως όχι ; Δεν είναι όλα εύκολα για το κατοικίδιό μας. Ας το δούμε όμως από την πλευρά του σκύλου. Πως είναι για το σκύλο να ζει σε ένα σπίτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν πολλές ώρες την ημέρα και ο σκύλος μένει μόνος στο σπίτι ή οι άνθρωποι που είναι στο σπίτι δεν έχουν χρόνο για τον σκύλο. Φυσικά του παρέχουν φαγητό και έχει πάντα νερό να πιει. Μία βόλτα γύρω το τετράγωνο πολλές φορές είναι η μόνη άσκηση που του προσφέρουν. Στη συνέχεια ο σκύλος κάπου μόνος του, στην καλύτερη περίπτωση, να μασάει κάποιο “κόκαλο”. Αυτή είναι η “σκυλίσια ζωή” των περισσότερων σκύλων σήμερα.Σε πρόσφατο συνέδριο στην Αμερική με την συμμετοχή των American Veterinary Medical Association, Animal Behavior Resources Institute και της Melissa Bain του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ειδική σε θέματα συμπεριφοράς, παρουσιάστηκε σχετική έρευνα που φωτογραφίζει τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν στρες στον σκύλο.

Μερικές αιτίες

Ψυχολογικά τραύματα από ατυχήματα ή κακομεταχείριση
Αλλαγή της ρουτίνας του σκύλου
Φασαρία
Έλλειψη σωματικής και πνευματικής άσκησης
Αποχωρισμός από την ανθρώπινη παρέα
Ακατάλληλες επαφές
Ανεπιθύμητες επαφές με ζώα και ανθρώπους που εκφράζονται επιθετικά
Τοκετός
Ο σκύλος μπορεί να στρεσαριστεί όταν πονά ή είναι άρρωστο
Όταν βρίσκεται αντιμέτωπος μια άγνωστη κατάστασηΚλαψουρίζει ή τρέμει
Είναι πολύ νευρικό
Χασμουριέται (όχι μόνο όταν είναι κουρασμένο)
Του τρέχουν τα σάλια
Γλύφει τα χείλια του (όχι μόνο μετά το φαγητό)
Έχει διεσταλμένες τις κόρες των ματιών
Επιθετικότητα (δάγκωμα, γρύλισμα)
Ακράτεια
Έλλειψη όρεξης ή υπερβολική κατανάλωση τροφής
Αποφεύγει να μας κοιτάξει κατάματα και γυρίζει το κεφάλι, έχει την ουρά ανάμεσα στα σκέλια του
Γαβγίζει συνεχώς
Τραβάει τις άκρες του στόματος του πάνω (σαν χαμόγελο)
Ιδρώνουν οι πατούσες του
Δεν μπορεί να χαλαρώσει και είναι συνεχώς σε υπερένταση
Προσοχή! Πολλά από τα παραπάνω μπορεί να οφείλονται και σε άλλους λόγους. Μόνο ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής ή ειδικός συμπεριφοράς μπορεί να αναγνωρίζει τα σημάδια που οφείλονται μόνο σε άγχος/στρες.

Τι μπορώ να κάνω;

Ένα πολύ καλό βιβλίο που μπορείς να διαβάσεις είναι το “Μιλώντας με το σκύλο μας, σήματα ηρεμίας” της Turid Rugaas σε παρουσίαση και επιμέλεια του Γιάννη Αραχωβίτη, επαγγελματία εκπαιδευτή. Εκεί θα μάθεις πολλά  για  τα τετράποδα.Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το στρες στον σκύλο σαν κάτι που θα περάσει μόνο του. Μη ξεχνάς πως από την στιγμή που πήραμε τον σκύλο σπίτι μας, είμαστε υπεύθυνοι για την πνευματική και σωματική του υγεία. Η ευτυχία του δεν εξαρτάται μόνο από ένα πιάτο φαΐ.

Αντιμετώπιση με  θεραπεία

Πρέπει να ακολουθήσετε θεραπεία χωρίς να είναι ταμπού και να κάνετε το σκυλάκι σας να νιώθει άβολα.Η απευαισθητοποίηση είναι η διαδικασία έκθεσης του ζώου σε ένα ασφαλές, μη απειλητικό περιβάλλον σε ένα χαμηλό επίπεδο του ερεθίσματος που του προκαλεί φόβο. Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση αυξάνεται σιγά σιγά. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το ζώο μαθαίνει ότι η παρουσία του ερεθίσματος δεν ακολουθείται από δυσάρεστες συνέπειες.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top