Τα μυστικά σημεία που αρέσουν στα σκυλιά να τα χαϊδεύουν – Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές

by Δήμητρα Τουρλίδα

Η αλληλεπίδραση με τους σκύλους είναι μεγάλη διασκέδαση τόσο για τους λάτρεις των σκύλων όσο και για τα κουτάβια. Σε ορισμένα σκυλιά αρέσει να τα χαϊδεύουν απαλά, ενώ σε άλλα αρέσει να τα χαϊδεύουν λίγο πιο δυνατά. Υπάρχουν επίσης ορισμένες περιοχές όπου τα σκυλιά προτιμούν να χαϊδεύονται και άλλες που πρέπει να αποφεύγονται. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από την προσωπικότητα του σκύλου, το ιστορικό και τη σχέση του με τον ιδιοκτήτη του, όπου οι προτιμήσεις διαφέρουν.

Γιατί αρέσουν στα σκυλιά τα χάδια;

Τα περισσότερα σκυλιά απολαμβάνουν το χάιδεμά μας. Ένας από τους τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων είναι το άγγιγμα και οι σκύλοι έχουν μάθει όχι μόνο να το ανέχονται, αλλά συχνά να το απολαμβάνουν. Οι σκύλοι είναι συναισθηματικά, σωματικά και χημικά συνδεδεμένοι μαζί μας. Αυτή η χημική σύνδεση οφείλεται στην ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της στοργής, η οποία αυξάνεται με τη στοργική επαφή με ανθρώπους και σκύλους.

Στους σκύλους αρέσει να τους χαϊδεύουν γιατί νιώθουν όμορφα. Φυσικά, σε μερικούς σκύλους δεν αρέσει να τους χαϊδεύουν, όπως ακριβώς σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσει να τους αγγίζουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ανθρώπινης κοινωνικοποίησης, φόβο, ιστορικό κακοποίησης, πόνο ή προσωπική προτίμηση. Σε ορισμένους σκύλους αρέσει να τους χαϊδεύουν σε ένα μέρος του σώματός τους και δεν τους αρέσει να τους αγγίζουν σε άλλα μέρη. Ορισμένα σκυλιά απολαμβάνουν επίσης να τα χαϊδεύει κάποιος που εμπιστεύονται, αλλά αντιπαθούν να τα χαϊδεύουν ξένοι. Επομένως, αν θέλετε να χαϊδέψετε έναν σκύλο, ρωτήστε πρώτα τον κηδεμόνα αν μπορείτε να τον πλησιάσετε και να τον χαϊδέψετε και σταματήστε αμέσως μόλις δείτε ότι ο σκύλος δεν αισθάνεται άνετα.

Πώς να χαϊδέψετε έναν σκύλο

Καταρχήν αν δεν γνωρίζετε καλά τον σκύλο, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε σιγά-σιγά, ώστε να παρακολουθήσετε και να εκτιμήσετε την αντίδρασή του.

Όπως είπαμε αν πρόκειται για έναν ξένο σκύλο, ρωτήστε τον κηδεμόνα του αν επιτρέπεται να χαϊδέψετε τον σκύλο. Δεν είναι όλα τα σκυλιά φιλικά και μπορεί ή να φοβηθούν ή να γίνουν επιθετικά. Ορισμένα σκυλιά έχουν σημεία στο σώμα τους που είναι πιο ευαίσθητα ή που πονούν και πρέπει να αποφεύγονται. Άλλα σκυλιά φοβούνται τους ξένους.

Δώστε πρώτα στον σκύλο την ευκαιρία να σας πλησιάσει.
Εάν πλησιάσετε τον σκύλο, να το κάνετε αργά από το πλάι. Το να πλησιάζετε το σκύλο γρήγορα ή άμεσα μπορεί να του φανεί απειλητικό .

Αποφύγετε την άμεση οπτική επαφή με τον σκύλο, καθώς αυτό μπορεί να το πάρει ως απειλή.
Μην κινείτε τα χέρια σας προς το πρόσωπο του σκύλου ή πάνω από την κορυφή του κεφαλιού. Αυτό μπορεί να κάνει τον σκύλο να φοβηθεί ή να αμυνθεί.

Ξεκινήστε να χαϊδεύετε απαλά το σκύλο σε σημεία όπως το μπροστινό μέρος του στήθους, το πάνω και μεσαίο μέρος της πλάτης, τα πλαϊνά του στήθους και πίσω από τα αυτιά.

Σταματήστε να χαϊδεύετε τον σκύλο αν παρατηρήσετε αντίσταση

Παρακολουθήστε τη γλώσσα του σώματός του για σημάδια φόβου ή επιθετικότητας. Αν παρατηρήσετε μια ανησυχία από το σκύλο, απομακρυνθείτε αργά στο πλάι του και αποφύγετε την οπτική επαφή.
Αν ο σκύλος απολαμβάνει τα χάδια, μπορεί από μόνος του να σας προσφέρει ένα άλλο σημείο για να τον χαϊδέψετε. Μπορεί να ακουμπήσει την πλάτη του πάνω σας, να σπρώξει το κεφάλι του κάτω από το χέρι σας ή να εκθέσει την κοιλιά του. Να θυμάστε ότι ότι όταν σας δείχνει την κοιλιά του, δεν σημαίνει πάντα ότι θέλει να τον χαϊδέψετε σε εκείνο το σημείο. Μπορεί να είναι πρόσκληση για παιχνίδι ή πράξη υποταγής.

Συνεχίστε να κινείστε αργά και να χαϊδεύετε απαλά τον σκύλο για να παρατηρείτε αν του αρέσει. Μερικά σκυλιά λατρεύουν ένα καλό ξύσιμο.

 Σημεία που πολλά σκυλιά απολαμβάνουν να τα χαϊδεύουν άτομα που εμπιστεύονται

  • Κάτω μέρος της πλάτης κοντά στη βάση της ουράς
  • Κοιλιά και κάτω μέρος του στήθους
  • Κορυφή του κεφαλιού και λαιμός
  • Κάτω από το πηγούνι
  • Στο μπροστινό μέρος του λαιμού
  • Στις πλευρές των μηρών

Σημεία που πρέπει να αποφεύγουμε να χαϊδεύουμε τα σκυλιά

Όπως αναφέρθηκε, δεν προτιμούν όλα τα σκυλιά να τα χαϊδεύουν στα ίδια σημεία. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιοχές που πρέπει να αποφεύγονται σε όλους τους σκύλους. Για παράδειγμα, τα γεννητικά όργανα και ο πρωκτός πρέπει να αποφεύγονται και οι σκύλοι προστατεύουν αυτές τις περιοχές με τον ίδιο τρόπο που προστατεύουν και οι άνθρωποι.

Το χάιδεμα του προσώπου, της ουράς, των ποδιών και των μοσχαριών πρέπει επίσης να αποφεύγεται. Σε ορισμένους σκύλους δεν αρέσουν επίσης οι αγκαλιές, ενώ άλλοι τις ανέχονται. Παρακολουθήστε τις αντιδράσεις του σκύλου σας και αποφασίστε αν του αρέσουν οι αγκαλιές και τα χάδια.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr