Τελικά μπορώ να δίνω κόκαλα στον σκύλο μου; – Γιατί δεν πρέπει, Οι πιο σοβαροί κίνδυνοι-Όσα πρέπει να γνωρίζετε

by Έφη Αθανασίου
σκύλος κόκκαλα

Μια κλασσική τροφή για τους σκύλους, είναι τα μαγειρεμένα κόκκαλα. Τελικά πρέπει να δίνουμε κόκαλα στον σκύλο μας ή είναι μια  απαγορευμένη τροφή;

Αρχικά πριν πεις πως το κόκαλο είναι κάτι βασικό για τους σκύλους, να σου πω, ό,τι επιτρέπεται αρκεί να μην είναι από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, να σε ενημερώσουμε πως η πεποίθηση μας πως σκύλος και κόκκαλο είναι ο ιδανικός συνδυασμός είναι λανθασμένη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στο κατοικίδιο μας.

Όπως αναφέρει το Κέντρο Κτηνιατρικής στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αυτό είναι απαγορευτικό, αφού τα κόκκαλα δεν είναι ασφαλή, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους.

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να δίνουμε κόκαλα στον σκύλο μας;

  • Πρώτο και σημαντικότερο – Σπασμένα δόντια: Μπορεί να απαιτηθεί ακριβή κτηνιατρική οδοντιατρική
  • Μεγάλη προσοχή – Τραυματισμός γλώσσας ή στόματος: Μπορεί να έχει αιματηρά αποτελέσματα και παράλληλα με το βρώμικο κόκκαλο, να χρειαστεί άμεσα ο σκύλος να μεταφερθεί σε κτηνίατρο.
  • Τραυματισμός του οισοφάγου: Ο οισοφάγος είναι η ένωση του στόματος με το στομάχι. Αν το κόκκαλο κολλήσει στο σημείο αυτό, ο σκύλος θα έχει σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε κλινική.
  • Τραυματισμός του λάρυγγα: Ένα πολύ μικρό κομμάτι οστού, μπορεί να κολλήσει στον λάρυγγα και να δυσκολεύεται ο σκύλος σας στην αναπνοή. Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται η άμεση μεταφορά στον κτηνίατρο.
  • Προβλήματα στο στομάχι: Αν το κόκκαλο φτάσει επιτυχώς στο στομάχι, υπάρχει η πιθανότητα να είναι πολύ μεγάλο για να περάσει από εκεί στα έντερα. Ανάλογα από το μέγεθος του οστού, το σκυλί μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση ή ακόμα και επώδυνη χειρουργική επέμβαση του ανώτερου γαστρεντερικού, ώστε να αφαιρεθεί το κόκκαλο.
  • Προβλήματα στο έντερο: Ένα μικρό κομμάτι από οστό, μπορεί να σχίσει το έντερο και τότε είναι παραπάνω από επείγουσα η χειρουργική επέμβαση.
  • Περιπτώσεις δυσκοιλιότητα: Οφείλεται σε θραύσματα οστών. Το σκυλί μπορεί να δυσκολεύεται να ενεργηθεί για μέρες και αυτό οφείλεται σε κομματάκια οστών, τα οποία ξύνουν το εσωτερικό του παχέος εντέρου καθώς κινούνται. Αυτό προκαλεί φριχτούς πόνους στον σκύλο.
  • Περιτονίτιδα: Ένα από τα πιο δυσάρεστα αποτελέσματα, λόγω της δημιουργίας βακτηριακών λοιμώξεων στην κοιλιά που προκαλούν τα θραύσματα οστών τα οποία τρυπούν τα τοιχώματα του στομαχιού ή του εντέρου.

Τι γίνεται με τα μικρά κόκκαλα ψαριού;

Τι κάνω αν ο σκύλος μου κατάπιε ένα κόκκαλο ψαριού;

Εάν ο σκύλος σας φάει κόκαλα ψαριού, είναι τόσο πιθανό να μην πάθει τίποτα όσο και το να πάθει. Δυστυχώς, δεν έχουν όλες οι ράτσες την ίδια ευκολία ώστε να μασήσουν και να καταπιούν κόκκαλα ψαριού. Οπότε είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον σκύλο σας για να δείτε αν έχει κάποιο σύμπτωμα και σε αυτή την περίπτωση, καλέστε αμέσως τον αριθμό έκτακτης ανάγκης του κτηνιάτρου σας.

Διαλύονται τα οστά ψαριών στο στομάχι του σκύλου;

Τα ψάρια με μαλακό κόκαλο όπως η σαρδέλα αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα από τα σκυλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οστά τους μπορούν να αφομοιωθούν εύκολα χωρίς να κολλήσουν στο λαιμό του σκύλου σας. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένες ή φρέσκες σαρδέλες, μάλλον θα πρέπει να αφαιρέσετε τη ραχοκοκαλιά γιατί είναι πιο παχύ.

Γενικά, είναι καλό να μην προσφέρεται κόκκαλα στον μικρό σας χνουδωτό φίλο καθώς οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr