Θερμοπληξία: Δώστε προσοχή! Μπορεί να είναι θανατηφόρα – Τι να κάνετε, Αντιμετώπιση και πρόληψη

θερμοπληξία σκύλου

Είναι γνωστό ότι τα σκυλιά δεν ιδρώνουν όπως εμείς οι άνθρωποι. Η διαδικασία που προκαλεί εξισορρόπηση της κρύας θερμοκρασίας του σώματος είναι πολύ διαφορετικοί στα σκυλιά.  Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ιδρώσουν λίγο μέσα από τα πέλματά τους, αλλά ο κύριος τρόπος που τα σκυλιά διατηρούν θερμοκρασία είναι το λαχάνιασμα.

θερμοπληξία σκύλου

Το σημαντικό ερώτημα είναι θα σταματήσουν να παίζουν ενώ βρίσκονται στο πάρκο ή την παραλία; Η απάντηση είναι «όχι» – δεν θα σταματήσουν με κίνδυνο να ανεβάσουν επικίνδυνα θερμοκρασία.
Εάν το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει σημάδια ασθένειας, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Μεγάλος κίνδυνος θερμοπληξίας

Ο κίνδυνος θερμοπληξίας είναι ιδιαίτερα υψηλός τις ζεστές ημέρες και ο χρόνος μεταξύ της διασκέδασης και της θερμοπληξίας είναι πολύ σύντομος. Το πού και πώς ο σκύλος σας έχει συνηθίσει να συμπεριφέρεται και να ζει παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Εάν δεν έχει συνηθίσει τη ζέστη και την υγρασία, κινδυνεύει περισσότερο από θερμοπληξία και είναι πιο πιθανό να την πάθει. Τα κουτάβια πρέπει να ασκούνται και να δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ρουτίνας τους.

θερμοπληξία σκύλου
Η θερμοπληξία στους σκύλους μπορεί να αναγνωριστεί όταν υπάρχουν σημάδια υπερβολικού λαχάνιασμα και δυσφορία. Ένας σκύλος που πάσχει από θερμοπληξία μπορεί να είναι ανίκανος ή απρόθυμος να κινηθεί. Μπορεί επίσης να κάνει εμετό, να έχει κόκκινα ούρα, διάρροια, απώλεια αισθήσεων και ακανόνιστες κινήσεις.
Έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις σκύλων που έτρεχαν και έπαιζαν κανονικά με τα αφεντικά τους, αλλά όταν σταματούν, μένουν πραγματικά στάσιμοι, χωρίς να μπορούν να κινηθούν ή να προσαρμοστούν. Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα. Έχουν υπάρξει επίσης περιπτώσεις σκύλων που έπαιζαν στη θάλασσα, έμπαιναν και έβγαιναν από το νερό για να δροσιστούν και στη συνέχεια έπαθαν θερμοπληξία από την υπερβολική άσκηση.

Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί πραγματικά γρήγορα. Ακόμη μια περίπτωση θερμοπληξίας μπορεί να είναι στο παιχνίδι στη θάλασσα όπου το σκυλάκι μπαινοβγαίνει μεν στο νερό , άρα δροσίζετε αλλά υποφέρει τελικά από θερμοπληξία λόγω υπερβολικής άσκησης.

θερμοπληξία σκύλου

Πρόληψη κατά της θερμοπληξίας

Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους το σκυλάκι πρέπει να βρίσκεται σε χώρο καλά αεριζόμενο με πρόσβαση σε άφθονο καθαρό νερό και σκιερά σημεία.

Το να λαχανιάζει δεν είναι πάντα ο ευκολότερος τρόπος να σταθμίσει την θερμοκρασία του στο φυσιολογικό , ειδικά σε μέρη με πολύ υγρή ατμόσφαιρα – με υγρασία. Η δραστηριότητα δεν πρέπει να είναι επίπονη καθώς τα σκυλιά δεν έχουν τους ίδιους αμυντικούς μηχανισμούς όπως ο άνθρωπος για να διατηρήσουν μια φυσιολογική θερμοκρασίας.

Όταν παίζετε με το σκύλο σας, προσέξτε την υπερβολική άσκηση. Αυτό μπορεί να συμβεί νωρίτερα από το αναμενόμενο, ειδικά σε ράτσες με “κοντή μύτη” και “κοντό κεφάλι”, όπως τα μπουλντόγκ και τα παγκ. Αυτές οι φυλές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ανατομίας του προσώπου. Μπορεί να έχουν μικρότερα ρουθούνια, μαλακό ιστό στο πίσω μέρος του λαιμού που εμποδίζει τη ροή του αέρα και μικρότερη τραχεία (αεραγωγός) από άλλα σκυλιά του ίδιου μεγέθους.

θερμοπληξία σκύλου

Σημαντικές συμβουλές πρόληψης

Άσκηση νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Αποφύγετε τη μεσημεριανή ζέστη.
• Προσφέρετε συχνά μικρές ποσότητες φρέσκου δροσερού (όχι παγωμένου) νερού.
• Αφήστε το κατοικίδιο ζώο σας να κολυμπήσει σε μια λίμνη ή πισίνα για να βρεθεί εντελώς υγρό πριν από μια βόλτα. Αυτό θα διατηρήσει το κατοικίδιο σας δροσερό. Φροντίστε να βρέξετε όλα τα στρώματα ενός παλτού, ειδικά φυλές με διπλή επίστρωση.
• Παρακολουθήστε το κατοικίδιο ζώο σας για σημάδια κούρασης και πολύ λαχάνιασμα. Το λαχάνιασμα θα σας δείξει πως πρέπει να σταματήσει να τρέχει και ότι πρέπει να ξεκουραστεί.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr