Τι λέει η γάτα σας με τα μάτια της: πως να αναγνωρίζετε τα σημάδια

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Τα σκυλιά συνήθως τα καταλαβαίνουμε, κυρίως επειδή είναι τόσο εύκολο να τα καταλάβουμε. Έχουν εκφραστικά πρόσωπα και γλώσσα του σώματος που μπορούμε να διαβάσουμε με αρκετή ακρίβεια. Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστές για τη συναισθηματική τους ασάφεια και την αποστασιοποίησή τους.

Όμως υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι οι γάτες είναι εξίσου εκφραστικές με τους σκύλους. Απλώς εμείς παρεξηγούμε ή δεν βλέπουμε τι προσπαθούν να επικοινωνήσουν.

Όταν πρόκειται για γάτες, τα νιαουρίσματα και τα κουνήματα της ουράς σημαίνουν … πολλά πράγματα. Με κάθε γουργουρητό, ουρλιαχτό ή ακόμα και ανοιγοκλείσιμο των ματιών, τα αιλουροειδή λένε: “Γεια σας”, “Ας αγκαλιαστούμε” ή “Φύγε από εδώ”.

Για τον αυξανόμενο αριθμό ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων που θέλουν να συνδεθούν με τις συχνά απόμακρες γάτες τους, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει κάτι να κερδίσουν από αυτές τις προσπάθειες επικοινωνίας. Οι γάτες είναι πολύ ανεξάρτητες και έτσι παρεξηγούνται εύκολα.


Μάτια γάτας

Οι γάτες μιλούν με τα μάτια τους. Η κατεύθυνση του βλέμματος της γάτας σας θα σας κατευθύνει στο αντικείμενο της προσοχής της. Όμως τα βλέμματα ποικίλλουν. Ορισμένα είναι έντονα και εστιασμένα, ενώ άλλα είναι τυχαία. Όταν η γάτα σας κοιτάζει χωρίς να ανοιγοκλείνει τα μάτια, θέλει κάτι από εσάς ή αισθάνεται θυμωμένη; Μπορεί να ισχύει και το ένα και το άλλο. Αν και ένα σταθερό βλέμμα και μια άκαμπτη στάση του σώματος μπορεί να σημαίνει εχθρότητα, το ίδιο βλέμμα μπορεί να ζητάει χάδια ή κάποια άλλη μορφή προσοχής σε μια χαλαρή γάτα που γουργουρίζει.

Το τι λένε οι γάτες καθορίζεται συχνά από τη θέση των βλεφάρων και τη διαστολή των ματιών. Τα μηνύματα ποικίλλουν από διακριτικά έως φανερά και μπορεί να είναι απίστευτα ισχυρά. Η γατούλα δεν χρειάζεται να φωνάξει για να περάσει το μήνυμά της, αν και η πρόθεση συχνά ενισχύεται με την ομιλία της ουράς, τη θέση των αυτιών και το χνουδωτό τρίχωμα.

Διέγερση

Οποιαδήποτε έντονη συναισθηματική διέγερση -φόβος, θυμός, ευχαρίστηση, ενθουσιασμός- μπορεί να οδηγήσει στην ξαφνική διαστολή της κόρης της γάτας. Μπορεί να δείτε τις κόρες της γατούλας σας να μεγαλώνουν (κάνοντας τα μάτια της να φαίνονται μαύρα) κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον κτηνίατρο ή όταν ακούγονται δυνατοί θόρυβοι έξω. Άλλες φορές, τα μάτια της μπορεί να το κάνουν αυτό όταν αιφνιδιάζεται από την προσθήκη μιας νέας γάτας.

Τα ανοιχτά μάτια σε συνδυασμό με χαλαρή ή και υποτακτική στάση του σώματος μπορεί να είναι σημάδι μεγάλης εμπιστοσύνης. Για παράδειγμα, οι γάτες που σας χτυπάνε με το κεφάλι στα μάγουλα ή κάνουν το ίδιο σε έναν φιλικό σκύλο υποδηλώνουν εμπιστοσύνη, ίσως και αγάπη.


Κυριαρχία

Τα μάτια της γάτας που κοιτάζουν από απόσταση χωρίς να ανοιγοκλείνουν τα μάτια μπορεί να είναι σημάδι ελέγχου, κυριαρχίας ή ακόμη και επιθετικότητας. Οι ιδιοκτήτες συχνά δεν αναγνωρίζουν αυτή τη διακριτική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της πρόσβασης σε πόρους σε νοικοκυριά με πολλές γάτες. Χρησιμοποιώντας απλώς αυτό το αμίλητο βλέμμα, μια μεμονωμένη γάτα μπορεί να προειδοποιήσει και να αποτρέψει άλλα αιλουροειδή από το να πλησιάσουν μια “δική τους” διαδρομή προς τα μπολ φαγητού, το κουτί απορριμμάτων ή μια άλλη σημαντική περιοχή.


Επιθετικότητα

Το βλέμμα με σχιστά μάτια υποδηλώνει έντονο συναίσθημα – φόβο ή επιθετικότητα. Το αλληθώρισμα προστατεύει επίσης τα μάτια από πιθανά νύχια ενός αντιπάλου. Αποφύγετε να κλειδώσετε τα μάτια σας με μια γάτα που δεν γνωρίζετε, γιατί μπορεί να προκαλέσετε επίθεση.


Φιλιά γατούλας

Μια χαλαρή και εμπιστευτική γατούλα έχει πεσμένα, νυσταγμένα βλέφαρα. Δοκιμάστε να στείλετε ένα “γατίσιο φιλί” στο κατοικίδιό σας – συναντήστε το νυσταγμένο βλέμμα της με ένα δικό σας χαλαρό βλέμμα και “ανοιγοκλείστε τα μάτια σας” αργά. Αν σας ανοιγοκλείσει τα μάτια, σας έχει τιμήσει με τη βαθύτατη στοργή!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr