Tibetan Mastiff: Το δώρο του Δαλάι Λάμα στην Ουαλία, Ανάγκες, χαρακτηριστικά και ιστορία, Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Χρήσιμα

Το Tibetan Mastiff είναι ένας βαρύς, δυνατός σκύλος, αλλά αθλητικός τύπος. Το σώμα του συνδυάζει δύναμη και ευκινησία και είναι μακρύτερο από το ύψος του. Η συνολική εμφάνισή του είναι εντυπωσιακή, με σοβαρή αλλά ευγενική έκφραση.

Tibetan Mastiff, όλα όσα θες να μάθεις για την φυλή

Τύπος: σκύλος εργασίας
Βάρος: 36 με 68 κιλά
Ύψος: 60 με 66 εκατοστά
Οικογένεια: Mastiff
Καταγωγή: Θιβέτ
Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια
Άλλα ονόματα: Do-khyi

Μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής Tibetan Mastiff

• Επίπεδο ενέργειας 2/5
• Απαιτήσεις άσκησης 2/5
• Παιχνίδι 3/5
• Αγάπη 4/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά 3/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια 3/5
• Φιλικότητα προς τους άγνωστους 2/5
• Εγρήγορση 5/5
• Ευκολία για εκπαίδευση 2/5
• Απαιτήσεις περιποίησης 3/5
• Ευαισθησία στην ζέστη 4/5
• Φωνητικότητα 5/5

Η ιστορία της ράτσας Tibetan Mastiff

Το Θιβετιανό Μαστίφ είναι μεταξύ των αρχαιότερων διασταυρώσεων, που όμως η αρχή της καταγωγής του έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό. Στην Κίνα υπάρχουν μερικά αρχαιολογικά στοιχεία του 1100 π.Χ. σχετικά με τεράστιους σκύλους.
Τέτοια σκυλιά μπορεί να έχουν ταξιδέψει με τον Ατίλα τον Χουν και τον Τζένγκις Χαν, διασκορπίζοντας τα Μαστίφ στην Κεντρική Ασία. Στα οροπέδια των Ιμαλαίων εξελίχθηκαν σε φύλακες νομαδικών βοσκών. Ο νομαδικός τρόπος είχε ως αποτέλεσμα στη διανομή τους, αλλά τα ψηλά βουνά που χωρίζουν τα οροπέδια και τις κοιλάδες δημιούργησαν απομονωμένους πληθυσμούς. Έτσι, εμφανίστηκε ένα ευρύ φάσμα σκύλων, με ανθεκτικότητα και ικανότητα φύλαξης.
Εκτός από την προστασία, τα μεγάλα αυτά σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν για την ευρεία φύλαξη μοναστηριών ή ακόμα και χωριών.
Η φυλή παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό άγνωστη εκτός των ιθαγενών Θιβετιανών μέχρι το 1847, όταν ο Βικέρυος της Ινδίας έστειλε ένα μεγάλο σκυλί από το Θιβέτ που ονομάζεται Siring στη βασίλισσα Βικτώρια. Απέκτησαν ακόμα μεγαλύτερη δημοτικότητα όταν όταν δύο σκυλιά εισήχθησαν από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας το 1874.
Με λίγα σκυλιά εκτός της πατρίδας τους, το μέλλον της φυλής απειλήθηκε όταν η Κίνα εισέβαλε στο Θιβέτ τη δεκαετία του 1950, εκτοπίζοντας τα εγγενή σκυλιά. Η επιβίωση εξαρτάται από τη φυγή σε γειτονικές χώρες ή την αποχώρηση σε απομονωμένα ορεινά χωριά. Ο Δαλάι Λάμα έστειλε δύο σκυλιά στον Πρόεδρο Eisenhower. Το 1970 έφτασαν στην Αμερική σκυλιά από το Νεπάλ και την Ινδία. Αυτά τα σκυλιά μοιράζονται την σχετική γενετική βάση που αντιπροσωπεύει τη φυσική διακύμανση του μεγέθους και των χαρακτηριστικών της φυλής σήμερα.

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα της ράτσας Tibetan Mastiff

Τα Θιβετιανά Μαστίφ χρησιμοποιήθηκαν ως μοναχικοί φρουροί, κάτι που ισχύει ακόμα και σήμερα καθώς είναι ικανά, ισχυρά και ανεξάρτητα σκυλιά. Είναι αφοσιωμένα στην οικογένειά τους και αποφεύγουν την επαφή με αγνώστους.
Μόνο με την σωστή κοινωνικοποίηση μπορεί να μάθουν να μην είναι υπερβολικά ύποπτα με τους αγνώστους. Είναι όμως ευγενικά και υπομονετικά με τα παιδιά, αλλά μπορεί να είναι αρκετά δυναμικά εκτός του οικογενειακού κύκλου. Με τα άλλα σκυλιά είναι σχετικά καλά, όπως και με τα άλλα ζώα. Όπως όλες οι ράτσες σκύλων, έτσι και σε αυτή την φυλή, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση πρέπει να ξεκινά όταν το σκυλάκι σας είναι κουτάβι. Να θυμάστε πως πάντα η εκπαίδευση και η προπόνηση πρέπει να συνοδεύεται από θετική ενίσχυση – επαίνους, λιχουδιές, βόλτες, θετική προσφώνηση και τόνος φωνής – για να μπορέσει ο σκύλος σας να μάθει τις επιθυμητές συμπεριφορές, τα κόλπα και τους κανόνες.

Πληροφορίες για την υγεία της φυλής

• Σημαντικές ανησυχίες: CHD, δυσπλασία αγκώνα
• Μικρές ανησυχίες: υποθυρεοειδισμός
• Περιστασιακές καταστάσεις: εντροπία, επιληπτικές κρίσεις, κληρονομική απομυελινωτική νευροπάθεια
• Προτεινόμενες εξετάσεις: ισχίο, θυρεοειδής, μάτι, (αγκώνα)
• Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 11–14 χρόνια

Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής σκύλων Tibetan Mastiff

Το Θιβετιανό Μαστίφ είναι ήρεμο σε εσωτερικούς χώρους και μέτρια δραστήριο σε εξωτερικούς χώρους. Οι ανάγκες του για άσκηση μπορούν να καλυφθούν με καθημερινές βόλτες με λουρί. Εναλλακτικά, μπορεί να αφεθεί ελεύθερο για λίγες ώρες σε μια περιφραγμένη αυλή. Η περιποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει το χτένισμα του τριχώματος αρκετές φορές την εβδομάδα και περαιτέρω περιποίηση εάν υπάρχει έκκριση. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές όπου το τρίχωμα είναι μακρύτερο.
Συχνά προτιμούν πιο δροσερές θερμοκρασίες και δεν ανέχονται τον ζεστό, υγρό καιρό. Τέλος, τους αρέσει να γαβγίζουν δυνατά τη νύχτα.

Ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη φυλή Tibetan Mastiff

Το βάδισμά του Tibetan Mastiff είναι αργό, αλλά το τρέξιμό του είναι δυνατό και ελαφρύ. Το τρίχωμα, το οποίο είναι αισθητά βαρύτερο στα αρσενικά Θιβετιανά Μαστίφ, είναι πυκνό και αρκετά μακρύ, ιδίως γύρω από το λαιμό και τους ώμους. Η ουρά είναι πυκνή και το στρώμα τρίχας που καλύπτει τα πόδια και την ουρά γίνεται πιο φτερωτό στην κορυφή της ουράς. Το τρίχωμα είναι πυκνό, ίσιο και άκαμπτο. Έχει βαρύ υπόστρωμα, το οποίο το προστατεύει στα κρύα κλίματα. Αυτό το τρίχωμα τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν το ακραίο κρύο του Θιβέτ. Τα χρώματα του τριχώματος είναι συνήθως μαύρο, καφέ και μαυρισμένο, κόκκινο, μαύρο και μπλε της φωτιάς.

Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και διατίθενται προς υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο ή εκτροφείο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top