Τρέμουλο σκύλου: Μπορεί να είναι δηλητηριασμένος! Δώσε προσοχή – Ερμηνεία, Αιτίες και τι να κάνετε, Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Το τρέμουλο δεν είναι φυσιολογικό εκτός εάν προέρχεται από την αμέριστη χαρά του σκύλου σας που έχει να σας δει ώρες. Αυτό όμως είναι ξεκάθαρο και διαρκεί λίγο μέχρι να εκτονωθεί η ένταση. Τι συμβαίνει όμως εάν ο σκύλος σας αρχίσει να τρέμει ξαφνικά, ύστερα από μια βόλτα στο πάρκο είτε στο σπίτι χωρίς να σταματάει; Κάποιες φορές τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά και πρέπει να δράσετε γρήγορα.

Φοβάμαι:”Ο σκύλος μου τρέμει, τι συμβαίνει;”

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να κάνουν έναν σκύλο να τρέμει. Μπορεί να προκαλείται από απλές καταστάσεις, όπως η χαρά ή ο ενθουσιασμός, ή μπορεί να έχει πιο σοβαρές αιτίες, όπως αν ο σκύλος σας έχει φάει τοξική τροφή.
Εδώ θα δούμε αναλυτικότερα ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν ρίγος στους σκύλους, πώς να το αντιμετωπίσετε και πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

Πότε να δείτε τον κτηνίατρο

Το τρέμουλο στους σκύλους μπορεί να είναι αποτέλεσμα γήρανσης, άγχους, πόνου ή ναυτίας.
Αλλά το τρέμουλο μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα κάτι πιο σοβαρού, όπως δηλητηρίαση, τραυματισμός ή νεφρική νόσος. Εάν ο σκύλος σας αρχίσει ξαφνικά να τρέμει, είναι σημαντικό να ελέγξετε για άλλα συμπτώματα (όπως διάρροια ή εμετό). Εάν υπάρχει μια σειρά συμπτωμάτων, καθώς και τρέμουλο, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

Συνήθεις αιτίες και θεραπεία

Τα αίτια του τρόμου στους σκύλους περιλαμβάνουν

Morba

Η Μόρμπα είναι μια ασθένεια του σφαγιου.
Η Morba προκαλείται από έναν ιό και προσβάλλει κυρίως κουτάβια και έφηβους σκύλους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εκκρίσεις από τα μάτια, ρινικές εκκρίσεις και βήχα.
Η θεραπεία αποσκοπεί στη φροντίδα του σκύλου όσο το ανοσοποιητικό του σύστημα καταπολεμά τον ιό. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, διαστολείς των αεραγωγών, φυσιοθεραπεία και υγρά επανυδάτωσης.

Σύνδρομο γενικευμένου τρόμου (GTS).

Το σύνδρομο γενικευμένου τρόμου/τρεμού, γνωστό και ως σύνδρομο λευκού σκύλου ή σύνδρομο τρόμου που αντιδρά στα στεροειδή, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε μικρούς λευκούς σκύλους, όπως τα λευκά τεριέ της Μάλτας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα από το μέγεθος, τη φυλή ή το χρώμα.
Τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών 9 μηνών και 2 ετών. Η θεραπεία γίνεται κυρίως με πρεδνιζόνη, η οποία είναι αποτελεσματική από την πρώτη εβδομάδα θεραπείας.

Ναυτία

Όπως και στους ανθρώπους, η ναυτία στους σκύλους μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως φάρμακα, υπερκατανάλωση τροφής, κατάποση ξένων ουσιών ή δηλητηριωδών φυτών. Η ναυτία μπορεί επίσης να προκληθεί από νεφρική και ηπατική νόσο, καθώς και από άλλες ασθένειες. Άλλα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν κλανιές στο στόμα, κατάποση υπερβολικής ποσότητας σάλιου, εμετό και χασμουρητό.
Η θεραπεία της ναυτίας εξαρτάται από την αιτία της. Εάν η ναυτία προκαλείται από κάποιο δηλητηριώδες φυτό, συνοδεύεται από εμετό και γνωρίζετε τι έχει φάει το κατοικίδιο ζώο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρο.

Γήρας και πόνος

Καθώς οι σκύλοι μεγαλώνουν, μπορεί να αναπτύξουν τρόμο στα οπίσθια μέρη τους. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο σκύλος σας κινείται και περπατάει.
Συνήθως σκεφτόμαστε ότι το τρέμουλο προκαλείται από τα γηρατειά, αλλά μπορεί επίσης να προκαλείται από πόνο. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν ο ηλικιωμένος σκύλος σας αναπτύξει τρόμο.

Προκαλείται από τοξίνες

Ορισμένες τοξίνες και δηλητήρια μπορούν να προκαλέσουν τρόμο. Υπάρχουν πολλά φυτά, τρόφιμα και τοξίνες που είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο αλλά τοξικά για τα κατοικίδια ζώα. Για παράδειγμα, ορισμένα τρόφιμα και πράγματα είναι τοξικά για τους σκύλους, όπως η σοκολάτα, ο καπνός (νικοτίνη) και η ξυλιτόλη (που βρίσκεται στις τσίχλες ως υποκατάστατο της ζάχαρης). Τα δολώματα σαλιγκαριών που περιέχουν μεταλδεΰδη μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρό μυϊκό τρόμο και κράμπες. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης ποικίλλουν. Περιλαμβάνουν σιελόρροια, εμετό, κατάθλιψη, κράμπες και διάρροια.
Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί κάτι τοξικό, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Κρίση και αγωνία

Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί τρόμο. Μερικά από τα συμπτώματα είναι κατάρρευση, σπασμοί, δυσκαμψία, μυϊκές συσπάσεις, απώλεια συνείδησης, σάλια, δάγκωμα της γλώσσας και αφρισμός στο στόμα. Οι σκύλοι μπορεί να καταρρεύσουν στο πλάι και να έχουν σπασμούς και κινήσεις των ποδιών.
Η θεραπεία περιλαμβάνει καταστολή των σπασμών, όπως Keppra, φαινοβαρβιτάλη και βρωμιούχο κάλιο.

Ταραχή

Οι σκύλοι συνήθως γίνονται ανήσυχοι, τρέμουν και έχουν μερική ακράτεια αμέσως μετά την επιστροφή στο σπίτι από τη δουλειά για πρώτη φορά μετά από λίγες ώρες. Οι σκύλοι συχνά ξεπερνούν κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε να ηρεμήσει ο σκύλος σας κάνοντας την υποδοχή ήρεμη και σύντομη. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να κάθεται κάτω πριν σας χαιρετήσει πίσω.

Άλλες αιτίες που προκαλούν ρίγος στους σκύλους
Υπάρχουν επίσης λιγότερο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν ρίγος στους σκύλους.
Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει ρίγος. Επίσης, νευρολογικά προβλήματα, όπως εγκεφαλικές παθήσεις ή επιληπτικές κρίσεις που προκαλούν φλεγμονή. Η νόσος του Addison σχετίζεται με ανεπάρκεια των επινεφριδίων και οι απομυελινωτικές ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν τρόμο. Τέλος, οι σκύλοι μπορεί να έχουν τρόμο και τρέμουλο όταν οι πρωκτικοί σάκοι τους αποφράσσονται.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top