Weimaraner: Ένας αθλητικός σκύλος, Πληροφορίες για ανάγκες, χαρακτήρα, προσωπικότητα και προβλήματα – Χρήσιμος οδηγός

Χρήσιμα

Ανεξάρτητα, δυναμικά και με πολλή ενέργεια  ο σκύλος Weimaraner θέλει έναν δραστήριο ιδιοκτήτη. Σημαντική είναι η εκπαίδευση και η αίσθηση του κυρίαρχου αφεντικού. Τα κυνηγετικά του ένστικτα και τα υψηλά επίπεδα ενέργεια τον κάνουν έναν ιδανικό τετράποδο σύντροφο για εξορμήσεις και πολύ παιχνίδι.

Προορίζεται για: Οικογένειες
Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο
Προσδόκιμο ζωής: 10 – 12 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Φιλικό και ενεργό σκυλί
Κίνδυνος για την υγεία: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής του

Επισκόπηση φυλής Weimaraner

Το Weimaraner είναι ένας εξαιρετικά αθλητικός, σκληροτράχηλος, αδύνατος σκύλος που εκτρέφεται για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, όπως αγριογούρουνα, ελάφια και αρκούδες. Η φυλή εκτράφηκε στις αρχές του 1800 και καθώς η δημοτικότητά της μειώθηκε, το κυνήγι περιορίστηκε σε μικρά θηράματα, όπως κουνέλια και αλεπούδες.
Η αθλητική τους φύση απαιτεί μεγάλες περιόδους άσκησης. Ως σύντροφοι στο κυνήγι εκτιμήθηκαν για την υψηλή αντοχή τους.
Στη σύγχρονη μορφή τους, απαιτούν φροντίδα και προσοχή από τους ιδιοκτήτες τους για να διατηρούνται ευτυχισμένα και υγιή.
Τα Weimaraner είχαν παραδοσιακά κομμένη ουρά, η οποία απαγορευόταν σε πολλές χώρες, αλλά η Αμερικανική Λέσχη Κένελ το έχει καταστήσει πρότυπο φυλής. Οι μακριές ουρές μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς κατά το τρέξιμο ή το κυνήγι.
Έχουν υψηλό ενεργειακό επίπεδο και πρέπει να αερίζονται από την κουταβική ηλικία. Η φυλή είναι ιδανική για δραστήριους ιδιοκτήτες και για όσους έχουν μεγάλες εκτάσεις γης.
Επειδή εκτράφηκαν ως κυνηγετικά σκυλιά, δεν έχουν την ανεξαρτησία άλλων σκύλων. Ως εκ τούτου, απαιτούν ανθρώπινη συντροφιά και προσοχή. Αν μείνουν μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να αναπτύξουν άγχος αποχωρισμού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβληματική και καταστροφική συμπεριφορά.
Ζυγίζουν 32-36 kg και φτάνουν σε ύψος 64-69 cm. Το χρώμα τους είναι συνήθως γκρι, ασημί ή ποντικόχρωμο.

Προσωπικότητα, συμπεριφορά κα χαρακτήρας

Τα Weimaraner είναι σκύλοι υψηλής ενέργειας και απαιτούν υψηλή συντήρηση και ανθρώπινη επαφή. Χρειάζονται ώρες εξάσκησης και άθλησης για να παραμείνουν σε φόρμα και χαρούμενα.
Έχουν φιλική και στοργική προσωπικότητα ειδικά απέναντι στον ιδιοκτήτη τους. Τείνουν να είναι ντροπαλά με τους ξένους, χρειάζονται λίγο χρόνο για να νιώσουν άνετα.
Εξαιτίας της εξαρτημένης φύσης τους, δεν μπορούν να μείνουν μόνα τους για μεγάλα διαστήματα ή σε εξωτερικούς χώρους χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η απουσία σας μπορεί να τα οδηγήσει σε καταστροφικές συμπεριφορές – σκάψιμο και προσπάθειες να δραπετεύσει. Το άγχος του διαχωρισμού είναι δυστυχώς αρκετά συνηθισμένο στο Weimaraner.
Ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι δραστήριος και να έχουν πολύ χώρο για να τρέξουν. Η φυλή απαιτεί πολλή διέγερση με τη μορφή παιχνιδιού, άσκησης και αγάπης.
Έχουν την φήμη ότι είναι υπέροχα με τα παιδιά, αλλά επειδή είναι ενθουσιώδης και ενεργητικός σκύλος μπορεί να τραυματίσουν κατά λάθος ένα μικρότερο παιδί.
Χρειάζεται εποπτεία με τα παιδιά ή άλλα σκυλιά. Όπως σε όλα τα σκυλιά ή επιθετικότητα μπορεί α προληφθεί με πρώιμη κοινωνικοποίηση όταν είναι κουτάβι και σωστή εκπαίδευση. Δεν αλλιλεπιδρούν θετικά με μικρότερα ζωάκια εξαιτίας των κυνηγετικών τους ενστίκτων.

Ασθένειες της φυλής

Γενικότερα είναι μια αρκετά υγιής φυλή ωστόσο υπάρχουν μερικές καταστάσεις που μπορεί να τα επηρεάσουν.

Συνήθη προβλήματα και συμπτώματα

Αλλεργίες στο δέρμα: Οι αλλεργίες στο δέρμα είναι πολύ συχνές για την ράτσα. Μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα και υπερβολική τριχόπτωση. Εάν διαπιστώσετε ξύσιμο και γενική ενόχληση επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.
Γαστρική διαστολή και όγκος: Είναι μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία το στομάχι γεμίζει με αέρια και υγρό. Ο όγκος που δημιουργείται δεν επιτρέπει την εξαγωγή του υγρού μέσω του εμετού. Μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, γαστρική διάτρηση και περιτονίτιδα. Για να αποφύγετε την γαστρική διαστολή αποφύγετε την σίτιση μεγάλων γευμάτων και μην το τροφοδοτείτε μετά από άσκηση.
Δυσπλασία του ισχίου: H δυσπλασία του ισχίου αναφέρεται στην μη ορθή σύνδεση του οστού του μηρού με το ισχίο προκαλώντας πόνο. Ανάλογα την κατάσταση χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Η ιστορία της ράτσας

Πρόκειται μάλλον για μια νέα φυλή της οποίας η ιστορία ξεκίνησε στις αρχές του 1800. Πιστεύεται ότι ένας από τους προγόνους της ήταν το St Hubert’s Hound ή Bloodhound. Σκύλοι με παρόμοια εμφάνιση συνδέονται με τη βασιλική αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΧ της Γαλλίας.
Το Weimaraner προήλθε αρχικά από τη Γερμανία και δημιουργήθηκε ως αξιόπιστος και ελκυστικός σκύλος όπλων. Έγιναν δημοφιλή στη βασιλική οικογένεια για το κυνήγι. Η φυλή θεωρούνταν πολύτιμη και κρατούνταν σε σπίτια και όχι σε κλουβιά με άλλα σκυλιά. Πιστεύεται ότι αυτή η τακτική οδήγησε στην ανάπτυξη του σύγχρονου εθισμού και της ανάγκης για ανθρώπινη επαφή.
Το σύγχρονο Weimaraner είναι μια εξαιρετικά επιλεκτική γερμανική φυλή σκύλων. Το Weimaraner ονομαζόταν αρχικά Weimer Poynter, από το όνομα του Carl Augustus της Βαϊμάρης, ο οποίος χρηματοδότησε την ανάπτυξη της φυλής. Αρχικά, οι Γερμανοί ήταν πολύ προστατευτικοί απέναντι στη φυλή.
Η φυλή ήταν δημοφιλής για το θάρρος, την ενέργεια, την ταχύτητα, την ικανότητα εντοπισμού και την ευφυΐα της.
Τα πρώτα Weimaraner εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1929. Ακόμα και σήμερα, η Γερμανική Λέσχη Βαϊμαράνερ επιτρέπει μόνο ένα Βαϊμαράνερ ανά μέλος της λέσχης. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν άδεια κυνηγιού και να εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους τακτικά και σωστά για να διατηρούν τα χαρακτηριστικά της φυλής.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

• Το ένα όγδοο του εγκεφάλου του Weimaraner είναι αφιερωμένο στη μυρωδιά. Η εξαιρετική μυρωδιά είναι αναπόσπαστο μέρος της φυλής.
• Η Γκρεις Κέλι είχε ένα Weimaraner. Ενδεχομένως η φήμη της να βοήθησε στην δημοτικότητα της φυλής.
• Μερικές φορές τα Weimaraner αποκαλούνται «γκρίζο φάντασμα» εξαιτίας του γκρίζου τριχώματος και των λεπτών κινήσεων τους. Ορισμένα έχουν και γκρι μάτια.
• Οι Weimaraners είναι υπέροχοι κολυμβητές και λατρεύουν το νερό. Μπορούν να κολυμπήσουν για ώρες ακούραστα. Το κολύμπι είναι μια καλή μορφή άσκησης.

Είναι πολύ δραστήρια και ενεργητικά και απαιτούν κατάλληλη ρουτίνα και πρόγραμμα. Είναι φιλικά και στοργικά και δεν τους αρέσει να είναι μόνα τους. Βρείτε ένα κουτάβι προς υιοθεσία που μπορεί να δωριστεί σε ένα κοντινό καταφύγιο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top