Whippet: Ο ταχύτερος σκύλος του κόσμου, Χαρακτήρας, Προσωπικότητα και ανάγκες – Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες

Γουίπετ σκύλος

Το Whippet είναι η ταχύτερη ράτσα σκύλου και αυτό σημαίνει ώρες άθλησης και εκτόνωσης. Επίσης είναι ένα πιστό και καλό σκυλί που ταιριάζει τέλεια σε ένα οικογενειακό περιβάλλον. Με μακρά ιστορία και κυνηγετικό ιστορικό υπόβαθρο δεν μπορεί να συνυπάρξει με μικρά κατοικίδια.

Διάρκεια ζωής: 12-15 ετών

Ιδιοσυγκρασία: Ενεργός και πιστός σκύλος.

Κίνδυνοι για την υγεία: Η φυλή έχει μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής της

 Επισκόπηση της φυλής Whippet

Το Whippet είναι ένας εξημερωμένος σκύλος που ανήκει στην οικογένεια των λαγωνικών και κυνηγά με μεγάλη ταχύτητα. Έχει μακριά άκρα και κοντό τρίχωμα. Είναι ένας πολύ αθλητικός σκύλος που συχνά συγχέεται με το συγγενικό του κυνηγόσκυλο. Το Whippet, που κατάγεται από το κυνηγόσκυλο, θεωρούνταν πολύ μικρό για να κυνηγήσει και έτσι επιλέχθηκε μόνο για το κυνήγι μικρών θηραμάτων, όπως αρουραίους, λαγούς και κουνέλια. Ωστόσο, δεν διατήρησαν τη φήμη τους ως κυνηγετικά σκυλιά και έγιναν δημοφιλή ως αγωνιστικά σκυλιά.

whippet

Παρά το μικρότερο μέγεθός του από το κυνηγόσκυλο, ήταν αρκετά γρήγορο. Περιγράφηκε ως ο ταχύτερος δρομέας και η ταχύτητά του τον ξεχώριζε από άλλες φυλές. Λόγω της αθλητικότητάς του, ο σκύλος δεν δείχνει την ίδια ενέργεια όταν δεν ασκείται ή δεν προπονείται. Προτιμά να κοιμάται τις περισσότερες φορές, ξεκουράζεται στον καναπέ ή κάθεται ήσυχα στο πάτωμα. Είναι ένα εξαιρετικό οικογενειακό κατοικίδιο. Αυτή η φυλή χρειάζεται πολύ συχνή και καλή άσκηση για να παραμείνει σε φόρμα. Οι μεγάλοι περίπατοι και τα μεγάλα τζόκινγκ εξασφαλίζουν καλή υγεία. Είναι ένας πιστός σκύλος που του αρέσει να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους. Αγκαλιάζεται καλά, αλλά μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά σε χειρονομίες και εκπλήξεις. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά να σέβονται τους σκύλους και τον προσωπικό τους χώρο. Είναι πολύ ανεκτικοί με τα παιδιά, αλλά δεν τους αρέσει η υπερβολική παρενόχληση.

Τα Whippets κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα: μαύρο, κόκκινο, μπλε, κρεμ, λευκό και μείγμα αυτών των χρωμάτων. Ζυγίζουν μεταξύ 10 και 13 κιλών και είναι η πιο γρήγορη φυλή. Το ύψος κυμαίνεται από 47-56 εκατοστά και ένας υγιής σκύλος έχει διάρκεια ζωής 12-15 χρόνια.

whippet

Προσωπικότητα, συμπεριφορά και χαρακτήρας

Τα Whippets είναι πολύ γρήγοροι σκύλοι, δραστήριοι, ενεργητικοί και πρόθυμοι να ευχαριστήσουν τους ιδιοκτήτες τους. Όντας τα ταχύτερα από τα σκυλιά με μεγάλη αθλητική αντοχή, εκτρέφονταν για το κυνήγι μικρών θηραμάτων και αργότερα για αγώνες δρόμου. Παρόλο που είναι πολύ αθλητικά ζώα, θεωρούνται τεμπέλικα στο σπίτι, καθώς τα επίπεδα ενέργειάς τους πέφτουν όταν δεν ασκούνται. Στο σπίτι, κοιμούνται τον περισσότερο χρόνο. Αυτό είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό της φυλής και είναι σημαντικό να μην συγχέεται αυτή η συνήθεια με τον λήθαργο. Προτιμά να ξεκουράζεται για λίγες ώρες την ημέρα. Αυτή η τακτική είναι ιδανική για την απελευθέρωση της ενέργειας όταν τρέχει.

Μόλις αρχίσει να τρέχει, δεν σταματάει. Οι μεγάλοι περίπατοι μία ή δύο φορές την ημέρα είναι απαραίτητοι για την υγεία του Whippet. Επίσης, επειδή αρχικά ήταν κυνηγετικά σκυλιά, έχουν τη συνήθεια να κυνηγούν αυτοκίνητα, άγρια ζώα και άλλα μικρά σκυλιά αν αφεθούν μόνα τους. Τα Whippet δεν εξαρτώνται από την ανθρώπινη συντροφιά, οπότε χρειάζονται λιγότερη και η διαβίωση σε εσωτερικούς χώρους είναι ιδανική γι’ αυτά. Μπορούν να ζήσουν σε μικρά σπίτια, αρκεί να ικανοποιούνται οι ανάγκες τους για άσκηση και περπάτημα με λουρί. Έχουν καλή φήμη ότι δεν μασάνε και δεν καταστρέφουν τα έπιπλα του σπιτιού. Δεν είναι επιρρεπείς στην επιθετικότητα απέναντι σε άλλα ζώα, αλλά η έγκαιρη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση ως κουτάβι μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Προβληματική συμπεριφορά μπορεί να εμφανιστεί εάν ο σκύλος σας δεν έχει κοινωνικοποιηθεί με αθλήματα και ανθρώπους. Εάν ένας σκύλος μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται και να μαθαίνουν να σέβονται το σκύλο, να μην τον ξυπνούν ξαφνικά ή να τον ενοχλούν όταν ξεκουράζεται. Έχουν καλή φήμη με τα παιδιά, αλλά, όπως όλα τα σκυλιά, πρέπει να επιβλέπονται αν αποξενωθούν.

whippet

Ασθένειες

Η φυλή Whippet θεωρείται πολύ υγιής και παρουσιάζει ελάχιστα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν αυτή τη φυλή και μερικές φορές προκαλούν προβλήματα και τραυματισμούς.

Συνήθη προβλήματα

– Τραυματισμοί

– Μη φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου

– Ανώμαλο βάδισμα

– Πληγές

– Ανώμαλες μεταβολές

Ιστορικό φυλής

Το Whippet είναι μια ράτσα κυνηγόσκυλων και ένα από τα παλαιότερα εξημερωμένα σκυλιά που υπάρχουν ακόμη. Εκτράφηκε ειδικά για το κυνήγι στην ύπαιθρο. Στη μεσαιωνική Αγγλία είχαν οριστεί ως κυνηγετικά σκυλιά για κουνέλια και ποντίκια. Στις αρχές του 17ου αιώνα βρέθηκαν αναφορές για το Whippet. Στενός συγγενής του Whippet, το κυνηγόσκυλο εκτράφηκε για το κυνήγι ελαφιών σε δάση. Ωστόσο, το Whippet θεωρούνταν πολύ μικρό για να κυνηγήσει και γι’ αυτό το λόγο εξοντώθηκε. Στην πραγματικότητα, το κυνήγι με αυτά τα σκυλιά ήταν παράνομο.

Μικρά κουτάβια κυνηγόσκυλων διασταυρώθηκαν και οι απόγονοί τους κυνηγούσαν αποτελεσματικά έντομα. Αυτά τα μικρά σκυλιά έγιναν σύντομα ιδανικά κατοικίδια, τα οποία ονομάστηκαν snapdogs και στη συνέχεια whippets. Στις δεκαετίες του 1700 και του 1800, το Whippet έγινε δημοφιλές ως ζώο αγώνων και απέκτησε σημαντική φήμη.Τα Whippets έγιναν γρήγορα διάσημα σε όλο τον κόσμο. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος XV της Γαλλίας είχε ακόμη και ένα ζευγάρι Whippets. Η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα το 1891 και αργότερα, το 1888, αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική Λέσχη Κένελ. Τα Whippets, όπως και τα κυνηγόσκυλα, συμμετέχουν συχνά σε αγώνες δρόμου σήμερα.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την φυλή

– Τα Whippets εκτράφηκαν ως αγωνιστικά σκυλιά μετά το κυνήγι. Είναι επίσης γνωστά ως “άλογα κούρσας του φτωχού ανθρώπου”.

– Η Βρετανίδα κωμικός και πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς Absolutely Fabulous Jennifer Saunders έχει ένα Whippet που ονομάζεται Olive.

– Είναι ο ταχύτερος σκύλος για το βάρος του και μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 56 χιλιόμετρα την ώρα.

– Τα Whippet είναι ιδιαίτερα ανεκτικά, γι’ αυτό και είναι μία από τις καλύτερες φυλές που συνιστά το Bark’s Backyard για παιδιά κάτω των 10 ετών.

– Ο καλλιτέχνης Lucian Freud διατηρούσε μεγάλο αριθμό Whippets και μάλιστα συχνά τα ζωγράφιζε σε πορτρέτα στο σπίτι του.

– Τα Whippets μιμούνται μερικές φορές τη συμπεριφορά των γατών, κοιμούνται για ώρες ή ξαπλώνουν σε καναπέδες και καρέκλες.

whippet

Είναι σπουδαία σκυλιά στο σπίτι και πολύ γρήγορα. Αυτός ο συνδυασμός τα καθιστά ένα εξαιρετικό κατοικίδιο, αλλά χρειάζονται χώρο και χρόνο για να ασκούνται. Αναζητήστε κουτάβια που δίνονται στο τοπικό σας καταφύγιο.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr