Ταίσμα πριν ή μετά την βόλτα; Οφέλη και προβλήματα για τον σκύλο, Οδηγός και συμβουλές, Τι να προσέξετε

σκύλος φαγητό

Οι υπεύθυνοι σκυλογονείς αναρωτιούνται πότε πρέπει να ταΐζουν τον σκύλο τους μετά ή πριν την καθημερινή τους βόλτα; Δεν υπάρχει μια σαγής απάντηση, αλλά πολλές τεκμηριωμένες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ανάλογα με το πρόγραμμα σας, του σκύλου σας και την διατροφή του.  Είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, ή είναι θέμα συνήθειας, ή υπάρχουν οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε.

σκύλος βόλτα

Περπάτημα μετά τα γεύματα

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες και μειονεκτήματα για το περπάτημα μετά τα γεύματα. Κάθε σκύλος έχει διαφορετικές ανάγκες και δυνάμεις. Επιπλέον, κάθε βόλτα είναι διαφορετική σε απόσταση και ταχύτητα- για έναν 10λεπτο περίπατο ο σκύλος σας μπορεί να μην χρειάζεται την ενέργεια από το φαγητό του. Ωστόσο, ένας μεγαλύτερος, ταχύτερος και πιο ενεργητικός περίπατος μπορεί να απαιτεί περισσότερη ενέργεια.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με το περπάτημα μετά τα γεύματα

Η έντονη άσκηση ή προπόνηση μετά από γεύμα μπορεί να προκαλέσει “γρήγορο φούσκωμα” ή διάταση του στομάχου λόγω γεμάτου στομάχου. Το περπάτημα είναι συνήθως λιγότερο επίπονο, έντονο, διεγερτικό και ορεκτικό.
Το περπάτημα αμέσως μετά το γεύμα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και εκτίναξη του στομάχου, οδηγώντας σε απόφραξη που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον σκύλο, εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη σίτιση και το περπάτημα των σκύλων αμέσως μετά το φαγητό περιλαμβάνουν

– Επιληπτικές κρίσεις (σπασμοί)
– Πεπτικά προβλήματα
Εμετός (ρέψιμο)
– Πόνος και δυσφορία στο στομάχι
– Κακή κυκλοφορία στο πεπτικό σύστημα

Εάν ο σκύλος σας έχει κοιλιακά ή πεπτικά προβλήματα, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στο φούσκωμα, τη δυσκοιλιότητα, τη δυσπεψία, τη δυσφορία και τη διάρροια.

σκύλος φαγητό

Γιατί δεν πρέπει να βγάζετε βόλτα το σκύλο σας αφού έχει φάει

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα σκυλιά δεν πρέπει να βγαίνουν βόλτα αμέσως μετά από ένα μεγάλο γεύμα είναι για να μπορέσει η τροφή να χωνευτεί σωστά. Η δυσπεψία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα και να θέσει το σκύλο σας σε κίνδυνο.
Η σωστή πέψη χρειάζεται χρόνο. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το σώμα χρησιμοποιεί ενέργεια (δηλαδή γλυκόζη) για να χωνέψει την τροφή. Αυτό παράγει ινσουλίνη και σεροτονίνη, η οποία προκαλεί αίσθημα ευεξίας και υπνηλία.
Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η τροφή που τρώτε χωνεύεται σωστά. Ο χρόνος μεταξύ των γευμάτων και των περιπάτων είναι σημαντικός για να διασφαλίσετε ότι έχετε αρκετή ενέργεια.
Ο σωστός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να διαχειρίζεστε και να προγραμματίζετε το χρόνο μεταξύ των γευμάτων και των περιπάτων.

Πόση ώρα πρέπει να περιμένετε να βγάλετε βόλτα ή να γυμνάσετε το σκύλο σας μετά το γεύμα;

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον δύο ώρες μεταξύ των γευμάτων και των περιπάτων ή της άσκησης.
Ωστόσο, ο χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο έχει φάει ο σκύλος. Αν πρόκειται για μια μικρή λιχουδιά ή ένα ελαφρύ γεύμα, δεν χρειάζεται να περιμένετε δύο ώρες. Μία ώρα είναι αρκετή για ένα μικρό σνακ και δύο ώρες για ένα πλήρες γεύμα.
Κατά μέσο όρο, ένα πλήρες γεύμα διαρκεί μία ώρα. Επομένως, ένας σκύλος μπορεί να πάει βόλτα χωρίς να φάει. Ο κίνδυνος είναι ελάχιστος.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος θα λιμοκτονήσει για μια βόλτα . Η σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί επίσης να ωφελήσει τη συναισθηματική και ψυχική υγεία του σκύλου σας. Κρατήστε το κουτάβι σας ενεργό ανεξάρτητα από το πρόγραμμα σίτισής του.

Αν η βόλτα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, πάρτε μαζί σας λιχουδιές και, φυσικά, νερό. Το νερό είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια μεγάλων περιπάτων.

τάισμα σκύλου

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Εξαρτάται από το άτομο.

Σε γενικές γραμμές, το τάισμα πριν από τη βόλτα βοηθάει στην καθιέρωση ενός προγράμματος σίτισης και απέκκρισης.
Αντίθετα, η σίτιση μετά από μια βόλτα μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακόμη ταξίδι στην τουαλέτα.
Δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να κάνετε το ένα ή το άλλο. Συνιστούμε τη σίτιση πριν από τη βόλτα, καθώς αυτό θα εξαλείψει την ανάγκη σίτισης πριν από τη βόλτα.

τάισμα σκύλου

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι είναι αρκετοί ανάλογα με τον σκύλο σας, το βάρος και την ηλικία του, τον καιρό και φυσικά το πρόγραμμά σας. Αφού μελετήσατε αυτόν τον οδηγό μπορείτε να δώσετε την δική σας απάντηση στο εάν ο σκύλος σας πρέπει να τρώει πριν ή μετά την βόλτα του.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr