Ξηρό δέρμα στις γάτες: Αιτίες, θεραπεία και πρόληψη-Τι να προσέχετε

Χρήσιμα

Το ξηρό δέρμα στις γάτες μπορεί να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα, πιτυρίδα, φαγούρα και γενική δυσφορία. Μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις. Το ξηρό δέρμα είναι σύμπτωμα ενός ευρέος φάσματος παθήσεων και περιβαλλοντικών παραγόντων, επομένως είναι απαραίτητο να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για να λάβετε μια σωστή διάγνωση αμέσως μόλις παρατηρήσετε ξηρότητα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές θεραπείες για το ξηρό δέρμα της γάτας και τεχνικές για να μην επιστρέψει όταν θεραπευτεί. Η ανάρρωση της γάτας σας έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το ζήτημα που προκαλεί την ξηρότητα. Για παράδειγμα, εάν μια αυτοάνοση πάθηση προκαλεί το ξηρό δέρμα της γάτας σας, η θεραπεία μπορεί να μην είναι απλή και η ξηρότητα μπορεί να μην επιλυθεί τόσο εύκολα.


Τι είναι το ξηρό δέρμα;

Το ξηρό δέρμα είναι η αντίδραση του οργανισμού στην αδυναμία του δέρματος να συγκρατήσει την υγρασία, η οποία δημιουργεί μια φλεγμονώδη αντίδραση. Το ξηρό δέρμα προκαλεί στη γάτα σας φολιδωτό και φαγούρα, με αποτέλεσμα συνήθως δυσφορία. Η περιστασιακή, ήπια φαγούρα σε κάθε ζώο είναι φυσιολογική, αλλά το ξηρό δέρμα ή/και μια υποκείμενη πάθηση μπορεί να φταίει αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας παρουσιάζει πιο έντονα συμπτώματα.


Συμπτώματα ξηρού δέρματος στις γάτες

Τα συμπτώματα του ξηρού δέρματος στις γάτες ποικίλλουν σε σοβαρότητα και αλληλεπικαλύπτονται με συμπτώματα άλλων παθήσεων. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι η ξηροδερμία είναι η αιτία των ενοχλήσεων της γάτας σας και υποψιάζεστε ότι θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο συνολικά, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για μια σωστή διάγνωση.
Συμπτώματα:

  • Κνησμός
  • Πιτυρίδα
  • Φαλακρές κηλίδες
  • Υπερβολικό γλείψιμο

Κνησμός

Το ξηρό, φλεγμονώδες δέρμα μπορεί να είναι πολύ φαγούρα για τη γάτα σας. Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας ξύνει ή γλείφει υπερβολικά ένα σημείο, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει στο να τραυματιστεί αναπόφευκτα, το οποίο ξηρό δέρμα μπορεί να είναι η ρίζα του προβλήματος. Οι καταστάσεις δερματίτιδας διαφόρων επιπέδων έντασης είναι συνήθως η βασική αιτία.

Πιτυρίδα

Το ξηρό δέρμα στις γάτες προκαλεί συνήθως πιτυρίδα. Συνήθως, μια μικρή ποσότητα πιτυρίδας είναι καλοήθης, αλλά αν την παρατηρήσετε σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, πίσω από τις νιφάδες μπορεί να κρύβεται ένα πιο σημαντικό πρόβλημα.


Φαλακρές κηλίδες

Εάν η γάτα σας έχει ξηρό δέρμα, μπορεί επίσης να έχει μερικές φαλακρές κηλίδες στο τρίχωμά της. Υπάρχουν διάφορες παθήσεις που προκαλούν φαλακρά σημεία ή ένα κηλιδωτό τρίχωμα, οπότε προσέξτε για ανωμαλίες στο τρίχωμα όταν παρατηρείτε τη γάτα σας να ξύνει το δέρμα της.

Υπερβολικό γλείψιμο

Οι γάτες με ξηρό δέρμα μπορεί να γλείφουν υπερβολικά το δέρμα τους, προσπαθώντας να ανακουφιστούν από τη δυσφορία της φαγούρας. Μερικές φορές, το γλείψιμο μπορεί να επιδεινώσει το δερματικό πρόβλημα, προκαλώντας τραχύτητα, ερυθρότητα και περαιτέρω πόνο.


Τι προκαλεί ξηρό δέρμα στις γάτες;

Το ξηρό δέρμα είναι συνήθως σύμπτωμα κάποιου άλλου προβλήματος. Όποιο και αν είναι το πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσει απολέπιση του δέρματος, κνησμό και ακατάστατη εμφάνιση του τριχώματος. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας αυτο-ξυπνείται περισσότερο από το συνηθισμένο. Το κλειδί για τη θεραπεία του ξηρού δέρματος είναι πρώτα να προσδιορίσετε την αιτία του.Αλλαγές του καιρού και της θερμοκρασίας: Οι αλλαγές στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσουν στις γάτες ξηροδερμία. Για παράδειγμα, η ζέστη σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση του δέρματος μιας γάτας. Το καλοκαίρι, το κλιματιστικό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο ευαίσθητο δέρμα. Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ξηροδερμία είναι ο καπνός του τσιγάρου, τα αρώματα και οι χημικές ουσίες του σπιτιού.
Ατημέλητο τρίχωμα: Η φυσιολογική δραστηριότητα περιποίησης επιτρέπει στις γάτες να καθαρίζουν το δέρμα και το τρίχωμά τους. Η έλλειψη περιποίησης προκαλεί συσσώρευση νεκρού δέρματος και τριχών στο τρίχωμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό, ανθυγιεινό δέρμα. Οι γάτες μπορεί να δυσκολεύονται να περιποιηθούν τον εαυτό τους εάν έχουν περιορισμένη κινητικότητα λόγω προβλημάτων όπως η αρθρίτιδα ή η παχυσαρκία.
Υπερβολική περιποίηση: Ο υπερβολικός καλλωπισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρό δέρμα και τριχόπτωση. Μια γάτα συνήθως το κάνει όταν έχει φαγούρα ή όταν το δέρμα της αισθάνεται άβολα. Οι γάτες γενικά δεν χρειάζονται μπάνιο, εκτός αν λερώνονται πολύ ή έχουν κάποιο δερματικό πρόβλημα. Το περιστασιακό μπάνιο με ένα σαμπουάν ασφαλές για τις γάτες είναι συνήθως ακίνδυνο, αλλά το συχνό μπάνιο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό δέρμα.
Διατροφή: Οι γάτες που τρώνε ελλιπή ή ανισόρροπη διατροφή μπορεί να εμφανίσουν ξηρό δέρμα. Ή ακόμα και γάτες που έχουν διατροφικές αλλεργίες μπορεί να εμφανίσουν φαγούρα. Οι σπιτικές δίαιτες φτιάχνονται με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά συνήθως δεν είναι πλήρεις και ισορροπημένες. Ακόμη και οι δίαιτες του εμπορίου μπορεί να μην είναι βέλτιστες για ορισμένες γάτες. Οι γάτες τείνουν να ευδοκιμούν σε υγρή τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο στον κτηνιατρικό τομέα για να σας βοηθήσει αν φτιάχνετε σπιτική τροφή για τις γάτες σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι έχει ολοκληρωμένη διατροφή.
Παράσιτα: Τα εξωτερικά παράσιτα, όπως οι ψύλλοι ή τα ακάρεα στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν στο δέρμα ξηρή, ξεφλουδισμένη εμφάνιση. Οι ψύλλοι και η βρωμιά των ψύλλων μπορεί να φαίνονται με γυμνό μάτι σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά οι απαιτητικές γάτες μπορεί να απομακρύνουν τα στοιχεία των ψύλλων κατά την περιποίηση. Τα περισσότερα ακάρεα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Τα ακάρεα Cheyletiella αποτελούν εξαίρεση και συχνά αποκαλούνται “πιτυρίδα που περπατάει”.
Αλλεργίες: Οι γάτες με αλλεργίες αντιμετωπίζουν συχνά δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ξηρού δέρματος. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μιας γάτας με φαγούρα, φλεγμονή και ξηρό δέρμα. Οι γάτες μπορεί να είναι αλλεργικές στη γύρη, στα ακάρεα της σκόνης, στα τρόφιμα, στις χημικές ουσίες και στα αρώματα.
Ασθένειες του δέρματος: Αρκετές δερματικές ασθένειες επηρεάζουν τις γάτες και ορισμένες προκαλούν ξηρό δέρμα. Ορισμένες βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν στο δέρμα ξηρή, ξεφλουδισμένη εμφάνιση. Χωρίς θεραπεία, οι δερματικές παθήσεις μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Συστηματικές ασθένειες: Συστηματικές ασθένειες όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ο διαβήτης, οι νεφροπάθειες και οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση του δέρματος. Το δέρμα μπορεί να επηρεαστεί και από τις ίδιες τις συστηματικές ασθένειες. Ακόμα, ακόμα και αν η ασθένεια δεν προκαλεί άμεσα ξηρό δέρμα, μπορεί να προκύψει επειδή τα συμπτώματα της ασθένειας κάνουν κάποιες γάτες πολύ άρρωστες για να περιποιηθούν επαρκώς τον εαυτό τους.
Στρες: Το άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το ανθρώπινο δέρμα και τα μαλλιά, και μπορεί να κάνει το ίδιο και στις γάτες. Πιθανές πηγές άγχους στο περιβάλλον της γάτας σας περιλαμβάνουν τη μετακόμιση σε νέο σπίτι, την προσθήκη ή την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας ή ενός κατοικίδιου ζώου, νέους ανθρώπους στο περιβάλλον της, θορυβώδεις εκδηλώσεις μέσα, γύρω και έξω από το σπίτι και ασθένειες.

Πώς οι κτηνίατροι κάνουν διάγνωση στις γάτες

Εάν παρατηρήσετε ξηρό δέρμα στη γάτα σας, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια εξέταση για την αξιολόγηση του δέρματος και τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας. Η συνιστώμενη θεραπεία θα εξαρτηθεί από την αιτία των δερματικών προβλημάτων της γάτας σας. Θυμηθείτε να συνεχίσετε τις συνήθεις εξετάσεις ευεξίας σύμφωνα με τις οδηγίες. Οι τακτικές επισκέψεις θα επιτρέψουν στον κτηνίατρό σας να εντοπίσει τα πρώιμα σημάδια υποκείμενης ασθένειας που προκαλεί ξηρότητα. Μείνετε σε επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας σχετικά με την κατάσταση της γάτας σας και κάντε ό,τι μπορείτε για να ακολουθήσετε τις συστάσεις του κτηνιάτρου σας.


Πώς να θεραπεύσετε το ξηρό δέρμα

Η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, αντιισταμινικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ειδική τροφή ή συμπληρώματα διατροφής. Ορισμένοι κτηνίατροι συνιστούν συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για γάτες για τη βελτίωση του δέρματος. Ποτέ μη δίνετε στη γάτα σας σπιτικές θεραπείες ή συμπληρώματα χωρίς να ρωτήσετε πρώτα τον κτηνίατρό σας για τις καλύτερες επιλογές για τη γάτα σας.

Υπάρχουν τρόποι να τροποποιήσετε το περιβάλλον της γάτας σας και ενδεχομένως να ανακουφίσετε το ξηρό δέρμα. Διατηρήστε το σπίτι σας καθαρό και όσο το δυνατόν λιγότερο σκονισμένο. Θα πρέπει να καθαρίζετε τα πλενόμενα υλικά με ήπια απορρυπαντικά χωρίς πρόσθετα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προμηθευτείτε έναν καθαριστή αέρα για να μειώσετε τα αλλεργιογόνα στον αέρα. Αποφύγετε τη χρήση σκληρών χημικών ουσιών και αρωμάτων στο σπίτι σας.

Εάν η γάτα σας φαίνεται να δυσκολεύεται να περιποιηθεί, δοκιμάστε να βουρτσίζετε τη γάτα σας κάθε λίγες ημέρες. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για την υποκείμενη αιτία των προβλημάτων περιποίησης, καθώς η γάτα σας μπορεί να έχει κάποια ασθένεια που χρειάζεται θεραπεία. Εάν η γάτα σας είναι υπέρβαρη, μπορείτε να το διαχειριστείτε μέσω της διατροφής και της άσκησης.

Αποφύγετε το μπάνιο της γάτας σας, εκτός αν είναι απαραίτητο. Όταν καθαρίζετε τη γάτα σας, χρησιμοποιήστε ένα απαλό, χωρίς σαπούνι, ενυδατικό σαμπουάν με βάση το πλιγούρι βρώμης.

Χρησιμοποιήστε ένα αποτελεσματικό μηνιαίο προϊόν καταπολέμησης ψύλλων για να κρατήσετε τους ψύλλους μακριά. Οι ψύλλοι όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα, αλλά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες δερματικές παθήσεις.

Λάβετε μέτρα για τη μείωση του στρες στο περιβάλλον της γάτας σας. Εισάγετε σιγά-σιγά νέα κατοικίδια ή ανθρώπους στη γάτα σας, αλλά πάντα παρέχετε ένα ασφαλές μέρος όπου η γάτα σας μπορεί να κρυφτεί. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε φερομόνες ηρεμίας, όπως σπρέι. Αφιερώστε χρόνο για να παίξετε και να δεθείτε με τη γάτα σας.

Πώς να το προλάβετε

Η πρόληψη της ξηροδερμίας στις γάτες δεν είναι απολύτως δυνατή, καθώς πάντα θα υπάρχουν περιβαλλοντικοί και υγειονομικοί παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Από νωρίς στη ζωή της γάτας σας, μπορείτε να καθιερώσετε συνήθειες που προάγουν το υγιές δέρμα, όπως το συχνό βούρτσισμα και τα συμπληρώματα λιπαρών οξέων. Να είστε προληπτικοί όσον αφορά την υγεία του δέρματος της γάτας σας, αλλά να θυμάστε ότι μπορείτε να κάνετε μόνο τόσα πολλά για να αποτρέψετε εντελώς την ασθένεια.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top