Υιοθεσία ή αγορά σκύλου; Η σκληρή βιομηχανία παραγωγής, το κέρδος και οι αδέσποτες ψυχούλες

υιοθεσία σκύλου

Είναι η στιγμή που έχεις αποφασίσει να πάρεις ένα σκύλο αλλά δεν ξέρετε καμία λεπτομέρεια για το που και πως; Κάναμε την έρευνά μας και σας παρουσιάζουμε όλες τις πλευρές. Να θυμάστε πάντα ότι εάν επιλέξετε να φέρετε έναν σκύλο στο σπίτι πρέπει να γνωρίζετε τα πάντα για την φυλή, να είστε σίγουροι και να μην το αφήσετε ποτέ. Η δέσμευση είναι μεγάλη και κρατάει χρόνια. 

Υπάρχει δίλλημα: Υιοθεσία ή αγορά;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές μεριές που μπορείτε να αναζητήσετε διαθέσιμα σκυλάκια για αγορά ή υιοθεσία.

Δεν ξεχνάμε ότι η απόκτηση ενός σκύλου είναι πολύ σημαντική υπόθεση και δέσμευση. Εκτός από την ράτσα του σκύλου σημαντικό ρόλο παίζει και από που θα πάρετε έναν σκύλο. Οι συνθήκες διαβίωσης αλλά και ο τρόπος εκτροφής τους είναι σημαντικός και επηρεάζουν την υγεία και την συμπεριφορά ενός κουταβιού.

κουτάβι

Πού θα βρείτε το νέο μέλος της δια βίου οικογένειας σας;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αγορά ή την υιοθεσία σκύλου.

Κεφάλαιο πρώτο: Υιοθεσία σκύλου

Εάν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι ψάξτε στα καταφύγια ζώων ή σε οργανισμούς διάσωσης. Εκεί το προσωπικό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον κατάλληλο φίλο – σκύλο, θα σας ενημερώσουν πλήρως για την συμπεριφορά, τα χαρακτηριστικά της φυλής του αλλά και για την προέλευσή του. Στα κέντρα διάσωσης θα βρείτε πολλά σκυλάκια διαφορετικών ηλικιών και φυλών.

Μην ξεχνάτε ότι πολλά σκυλάκια από τα κέντρα διάσωσης εξαιτίας των δυσκολιών  που έχουν βιώσει μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερη φροντίδα και προσοχή. Ο χρόνος που χρειάζεται για να εμπιστευτούν και να αισθανθούν άνετα θα είναι μεγαλύτερος.

 Σημαντική υπενθύμιση: Πρέπει να είστε σίγουροι ότι  η ιδιοσυγκρασία και οι ανάγκες φροντίδας του σκύλου ταιριάζουν στενά με αυτό που μπορείτε να προσφέρετε.

Η πράξη υιοθεσίας είναι μια πράξη αγάπης που θα δώσει χαρά και ένα σπίτι σε ένα σκύλο.

Κεφάλαιο δεύτερο: Αγορά σκύλου

Τα τρία κύρια μέρη που θα βρείτε όταν ψάχνετε πού να αγοράσετε κουτάβια είναι εμπορικοί σκύλοι κτηνοτρόφοι, λιανοπωλητές σκύλων και κτηνοτρόφοι σπιτιού.

Ποτέ μην αγοράζετε σκύλο δίνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά με το πρόσχημα ότι έτσι θα το σώσετε. Η τακτική αυτή είναι υπερ των πωλητών και υπερ της κερδοφορίας των βιομηχανιών. Τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στους διαχειριστές που συνεχίζουν την αναπαραγωγή και την κακομεταχείριση των ζώων. Συχνό φαινόμενο που πρέπει να ελέγξετε ότι την αγορά είναι η κακομεταχείριση και οι βρώμικες εγκαταστάσεις. Εάν δείτε κάποιον να έχει κουτάβια σε άθλιες συνθήκες ενημερώστε τις τοπικές αρχές.

Προσοχή, μην πιστεύετε πάντα ότι τα σκυλιά μεγαλώνουν σε άριστες «οικογενειακές» συνθήκες. Πολλοί δημιουργούν μικρές μονάδες παραγωγής και πώλησης, διαφημίζοντας τον εαυτό τους σε περιοδικά, εφημερίδες ή στο διαδίκτυο. Οι εικόνες που αναρτούν και δημοσιοποιούν μπορεί να διαφέρουν πολύ από την πραγματικότητα.

Καλό θα ήταν να ξέρετε ότι αξιόπιστοι κτηνοτρόφοι δεν επιλέγουν το διαδίκτυο για πώληση κουταβιών. Οι κτηνοτρόφοι συνήθως εκτρέφουν σκυλιά για εξειδικευμένη χρήση όπως σκυλιά κυνηγιού ή εργασίας. Είδατε μια αγγελία για πώληση κουταβιού σε ένα site γενικών αγγελιών; Τότε να είστε σίγουροι ότι δεν είναι αξιόπιστη αγγελία.

υιοθεσία

Αξιόπιστοι κτηνοτρόφοι

Τα περισσότερα κουτάβια πωλούνται στόμα με στόμα ή κρατούνται πριν καν την αναπαραγωγή τους.

Ένας αξιόπιστος κτηνοτρόφος είναι εκείνος που είναι πιστοποιημένος, έχει δηλαδή τα αντίστοιχα έγγραφα που πιστοποιούν ότι τα σκυλάκια αναπαράγονται και μεγαλώνουν σε ένα κατάλληλο για εκείνα περιβάλλον.

Η εύρεση κτηνοτρόφου είναι μια καλή επιλογή για αγορά σκύλου.

Ένας αξιόπιστος κτηνοτρόφος θα γνωρίζει πολύ καλά τη φυλή του. Αυτός ή αυτή θα γνωρίζει τις ασθένειες που είναι διαδεδομένες στη φυλή.

Θα επικεντρωθεί στη αναπαραγωγή κουταβιών που προέρχονται από υγιής γονείς αποφεύγοντας τις μείξεις που μπορεί να προκαλέσουν γεννητικές και συμπεριφορικές ανωμαλίες. Θα είναι σίγουρος ότι τα ζώα του έχουν δοκιμαστεί για την υγεία και έχουν καλή ιδιοσυγκρασία.

υιοθεσία

Αγορά από κατάστημα ζώων

Πολλά καταστήματα δεν είναι «φιλικά προς τα κουτάβια», δεν έχουν δηλαδή τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.

Προμηθεύονται άστεγα κουτάβια από τα τοπικά καταφύγια ζώων και τα πουλούν εξασφαλίζοντας το μέγιστο κέρδος για αυτούς. Δεν είναι μάλιστα απίθανο να έχουν αγοραστεί ή εισαχθεί παράνομα στη χώρα μας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ιστορικό του ή την πλήρη κατάσταση της υγείας του. Ανάλογα με τις συνθήκες που έχει μεγαλώσει ή το οικογενειακό του υπόβαθρο μπορεί να γίνει επιθετικό.

Οι πιστοποιημένοι κτηνοτρόφοι δεν συνεργάζονται με τα καταστήματα λιανεμπορίου ή δεν θα επέλεγε να πουλήσει μέσω αυτών.

Δεν πρέπει να αγοράζετε σκύλο από έναν λιανοπωλητή ή από εκθέσεις ζώων. Τα κλεμμένα ζώα δίδονται για αγορές, παραστάσεις ή εκθέσεις. Με την επίσκεψή σας στο κτηνίατρο θα είναι εύκολο να διαπιστώσετε εάν το σκυλάκι είναι κλεμμένο καθώς θα φέρει μικροτσίπ.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση αγοράς ή υιοθεσίας μπορείτε να βρείτε έναν κτηνίατρο και να επισκεφθείτε μαζί το μέρος που μένουν τα σκυλάκια. Ο κτηνίατρος θα σας διαβεβαιώσει για την υγεία των κουταβιών.

Ένας υπεύθυνος κτηνοτρόφος θα είναι περήφανος να σας δείξει το περιβάλλον που μένουν τα ζώα. Θα έχει έναν κατάλληλο και φιλικό χώρο για σκύλους και η υγιεινή τους θα είναι άριστη.

υιοθεσία

Τα κουτάβια από τα καταστήματα πώλησης δεν είναι αξιόπιστη αγορά. Η πολιτική κέρδους βασίζεται στην εκμετάλλευση των ζώων και την κακομεταχείρισής τους. Εάν αγοράσετε ένα σκυλάκι από μια αναξιόπιστη μεριά μην τρέφεται την ελπίδα ότι τα χρήματα σας θα βοηθήσουν την ευημερία άλλων ζώων.

Οι επιλογές είναι πολλές και τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα κάθε μεριάς ακόμα περισσότερα. Συνοπτικά, πριν πάρετε ένα κουτάβι θυμηθείτε ότι επιλέξετε σύντροφο ζωής και φίλο για κάθε μέρα.  Εάν για οποιοδήποτε λόγο εξετάσετε και επιμένετε να αγοράσετε συγκεκριμένη ράτσα, διαλέξτε έναν αξιόπιστο κτηνοτρόφο. Εάν απλά θέλετε να μοιράσετε την αγάπη σας κάντε την καλύτερη κίνηση και επισκεφθείτε ένα τοπικό κέντρο διάσωσης ζώου. Δώστε αγάπη και σώστε ένα αδέσποτο.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr