Υπάρχει ακόμα ανθρωπιά: Σώστε έναν αδέσποτο σκύλο! Τι να κάνετε, Φροντίδα και υιοθεσία, Χρήσιμος οδηγός και συμβουλές

Χρήσιμα

Αυτό το άρθρο παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για το τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε έναν αδέσποτο σκύλο.

Εάν βρείτε έναν αδέσποτο σκύλο, υπάρχουν διάφορα βήματα – συγκεκριμένες οδηγίες φροντίδας και προσεγγίσεις που πρέπει να ακολουθήσετε. Πρώτον, μπορεί να αποφασίσετε να το κρατήσετε. Αυτή η ενότητα περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε έναν αδέσποτο σκύλο

Χειριστείτε το με προσοχή

Ένας αδέσποτος σκύλος μπορεί να χάσει την αίσθηση του προσανατολισμού του και να τρομάξει. Τα αδέσποτα σκυλιά είναι επιφυλακτικά απέναντι στους ανθρώπους και θα τρομάξουν από ξαφνικές κινήσεις ή προσπάθειες προσέγγισής τους. Οι σκύλοι πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή.

Βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα του σώματός τους δεν είναι επιθετική και ότι είναι άνετα για να καθίσετε πάνω τους. Μιλήστε στον σκύλο σας με ευγένεια και αφήστε τον να νιώσει ασφάλεια. Αποφύγετε τις ξαφνικές ή νευρικές κινήσεις, ειδικά όταν υπάρχει κίνηση γύρω σας.

Αν ο σκύλος σας κινηθεί και συμπεριφερθεί επιθετικά, μείνετε πίσω και καλέστε βοήθεια.

Ελέγξτε αν ο σκύλος είναι αδέσποτος

Ελέγξτε το κολάρο του. Συνήθως φέρει ετικέτα με το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου του ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Κάντε μια γρήγορη αναζήτηση για να μάθετε πού βρίσκεται ο ιδιοκτήτης. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να βρίσκεται τριγύρω και να αναζητά τον σκύλο.

Αν δείτε το όνομα του ιδιοκτήτη στο κολάρο του, καλέστε τον αμέσως και πείτε του ότι βρήκατε το σκύλο. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε κοντά στον ιδιοκτήτη, ώστε να μην χάσετε από τα μάτια σας τον σκύλο.

Ελέγξτε για τραυματισμούς.

Ορισμένα αδέσποτα σκυλιά έχουν τραύματα, μικρές πληγές ή δαγκώματα από επιθέσεις που δέχτηκαν από άλλα αδέσποτα σκυλιά. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να τα πάτε στον κτηνίατρο.

Επικοινωνήστε με την πλησιέστερη αρμόδια αρχή

Επικοινωνήστε αμέσως με τις αρμόδιες αρχές και ζητήστε τους να απομακρύνουν τον σκύλο. Εάν ο σκύλος σας είναι ασφαλής και μεταφέρεται εύκολα, μπορείτε πρώτα να τον πάρετε στο σπίτι σας και στη συνέχεια να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές. Μπορεί να θέλετε να κρατήσετε τον αδέσποτο σκύλο ή να του δώσετε ένα σπίτι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ο σκύλος έχει ιδιοκτήτη. Αν δεν αναφέρετε το εύρημά σας στις τοπικές αρχές, μπορεί να κατηγορηθείτε για κλοπή.

Μεταφορά ενός σκύλου από το δήμο σε καταφύγιο ή κυνοκομείο

Ακόμη και αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα. Ένας αδέσποτος σκύλος που βρίσκετε μπορεί να μην έχει κολάρο, αλλά θα πρέπει να έχει μικροτσίπ με όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του. Το κυνοκομείο ή το καταφύγιο μπορεί να εξετάσει αυτές τις πληροφορίες και να προσπαθήσει να βρει τον ιδιοκτήτη.

Γιατί πρέπει να λάβετε τα παραπάνω μέτρα

Το πιο σημαντικό είναι να ελέγξετε αν ένας αδέσποτος σκύλος έχει σπίτι και αν κάποιος τον ψάχνει απεγνωσμένα. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, ο ιδιοκτήτης είναι πιο πιθανό να βρει έναν αδέσποτο σκύλο.

Ο φύλακας σκύλων είναι νομικά υπεύθυνος για τα αδέσποτα σκυλιά. Οι ιδιοκτήτες που χάνουν τα ίχνη του σκύλου τους θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με τις τοπικές αρχές. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία αναζήτησης. Οι τοπικές αρχές (φύλακες) θα επιβεβαιώσουν αν έχουν βρει ή παραλάβει έναν σκύλο, δίνοντας τα σχετικά στοιχεία. Η επικοινωνία με αυτές τις αρχές διευκολύνει την επανένωση των χαμένων σκύλων με τους ιδιοκτήτες τους.

Εάν ένας ιδιοκτήτης έχει δηλώσει την εξαφάνιση ενός σκύλου, οι φύλακες σκύλων μπορούν να διερευνήσουν περαιτέρω την κατάσταση, εάν είναι απαραίτητο. Μπορούν επίσης να συμβουλεύσουν τον ιδιοκτήτη σχετικά με τις ευθύνες που έχει και πώς να αποτρέψει τη διαφυγή του σκύλου.

Μπορώ να κρατήσω έναν αδέσποτο σκύλο που βρήκα;

Σε πολλές περιπτώσεις, ένας σκύλος μπορεί όντως να είναι άστεγος και να χρειάζεται οικογένεια.

Εάν θέλετε να κρατήσετε έναν σκύλο, υπάρχουν διάφορα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Υπάρχουν ορισμένες σαφείς διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε αν θέλετε να αναλάβετε έναν αδέσποτο σκύλο. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του σκύλου.

Αν θέλετε να υιοθετήσετε έναν αδέσποτο σκύλο, θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές. Ο φύλακας σκύλων θα αναζητήσει πρώτα τον ιδιοκτήτη του σκύλου. Σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωτική μια περίοδος αναμονής επτά ημερών.
Εάν δεν βρεθεί οικογένεια για τον σκύλο εντός επτά ημερών, οι αρχές θα δώσουν τα στοιχεία του σκύλου στο κέντρο εκτροφής. Το κέντρο αναπαραγωγής πρέπει να ελέγξει αν είστε κατάλληλος και ικανός να φροντίσετε τον σκύλο. Εάν ναι, θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί σας και στη συνέχεια να κανονίσουν την υιοθεσία (μεταβίβαση της κυριότητας).
Δώστε τους όλα τα στοιχεία σας ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Πριν υιοθετήσετε έναν σκύλο, βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να αναλάβετε μια δέσμευση. Τα σκυλιά χρειάζονται σωστή φροντίδα, προσοχή και οικονομική ελευθερία. Φυσικά, ένας σκύλος είναι πηγή αγάπης και θα είναι πιστός σύντροφος για μια ζωή.

Κάνοντας τα σωστά βήματα, μπορείτε να βοηθήσετε έναν σύντροφο που αναζητά απεγνωσμένα έναν σκύλο. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σκυλιά το σκάνε μόνα τους, χάνονται και μπερδεύονται, τρομάζουν από θορύβους ή μένουν άστεγα λόγω ανεύθυνων ιδιοκτητών. Αν μπορείτε να υιοθετήσετε έναν σκύλο και να τον κάνετε ευχαρίστηση, παρακαλούμε να το κάνετε ακολουθώντας τις σωστές διαδικασίες.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top