Υποθερμία σκύλου: Τα βήματα για να σώσετε τον σκύλο σας, Αιτίες, Θεραπεία και κίνδυνοι – Όλα τα χρήσιμα

υποθερμία σκύλου

Η υποθερμία του σκύλου μπορεί να εμφανιστεί κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Προκαλείται συνήθως από την παρατεταμένη έκθεση του σκύλου σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η υποθερμία μπορεί να είναι θανατηφόρα, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, την κυκλοφορία, την αναπνοή και το ανοσοποιητικό σύστημα. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, οι σκύλοι μπορεί να αποπροσανατολιστούν και να πέσουν σε κώμα.
Αυτός ο οδηγός περιέχει πληροφορίες για όλα τα πιθανά συμπτώματα και για το τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας πάσχει από υποθερμία.

υποθερμία σκύλου

Τι είναι η υποθερμία στους σκύλους;

Η υποθερμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματος ενός σκύλου γίνεται ασυνήθιστα χαμηλή. Η αδυναμία διατήρησης της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιες έως πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

Τι είναι η υποθερμία;

Φυσιολογική – η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος στους σκύλους κυμαίνεται μεταξύ 38,3-39,2°C. Μια ανθρώπινη θερμοκρασία σώματος μεταξύ 36,5°C και 37,5°C είναι εντός του φυσιολογικού εύρους. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η θερμοκρασία σώματος του σκύλου σας θα πρέπει να είναι υψηλότερη από τη δική σας.

Τύποι υποθερμίας σκύλου

Υπάρχουν τρεις τύποι υποθερμίας στους σκύλους: ήπια, μέτρια και σοβαρή. Ήπια είναι όταν η θερμοκρασία του σώματος κυμαίνεται μεταξύ 32°C και 35°C. Η μέτρια χαρακτηρίζεται από θερμοκρασία σώματος μεταξύ 28 και 32 βαθμών Κελσίου και η σοβαρή υποθερμία χαρακτηρίζεται από θερμοκρασία σώματος κάτω από 28 βαθμούς Κελσίου.
Εάν ο σκύλος σας πάσχει από σοβαρή υποθερμία, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας και αναζητήστε ιατρική βοήθεια, καθώς οι επιπλοκές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

υποθερμία σκύλου

Ποια είναι τα συμπτώματα της υποθερμίας στους σκύλους;

Τα συμπτώματα της υποθερμίας στους σκύλους μπορεί να περιλαμβάνουν

– Κόπωση
– Τρέμουλο
– χλωμό δέρμα
– Μυϊκή δυσκαμψία
– Χαμηλή αρτηριακή πίεση
– ρηχή αναπνοή
– Διασταλμένα μάτια (ειδικά σε σοβαρή υποθερμία).

Μπορούν οι χαμηλές θερμοκρασίες να προκαλέσουν αυτή την ασθένεια;

Οι κύριες αιτίες της υποθερμίας στους σκύλους είναι η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές, ψυχρές θερμοκρασίες, η παρατεταμένη εμβάπτιση σε κρύο νερό και το σοκ από τραυματισμό ή ρίγος. Τα νεογέννητα κουτάβια και οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι τα πιο ευαίσθητα. Οι μικροί σκύλοι είναι επίσης πιο ευάλωτοι στην υποθερμία επειδή, σε αντίθεση με τους άλλους σκύλους, η θερμοκρασία του σώματός τους τείνει να πέφτει.
Είναι επίσης συχνή σε σκύλους υπό αναισθησία, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς οι κτηνίατροι αναισθησιολόγοι είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένοι.

υποθερμία σκύλου

Διάγνωση της υποθερμίας σε σκύλους

Η διάγνωση της υποθερμίας στους σκύλους είναι σχετικά εύκολη με τη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι κτηνίατροι μπορούν επίσης να παρακολουθούν την αναπνοή του σκύλου σας και να ελέγχουν τη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία με ηλεκτροκαρδιογράφημα. Μπορούν να γίνουν πρόσθετες εξετάσεις, όπως εξέταση ούρων και αίματος, για να αποκλειστούν άλλες αιτίες, όπως χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, μεταβολικές διαταραχές ή καρδιακές παθήσεις.
Σε περιπτώσεις υποθερμίας λόγω ψύχους, μπορεί να παρατηρηθούν κρυοπαγήματα στα πόδια, την ουρά και τα αυτιά. Το δέρμα μπορεί να είναι χλωμό, γκρίζο ή μπλε και το άγγιγμά του μπορεί να είναι κρύο ή επώδυνο.
Οι κτηνίατροι μπορούν επίσης να ελέγξουν τα ούλα του σκύλου σας, τα οποία θα έχουν χλωμό ή λευκό χρώμα εάν η υποθερμία οφείλεται σε σοκ.

Αντιμετώπιση της υποθερμίας

Μόλις ο σκύλος σας παρουσιάσει τα πρώτα σημάδια υποθερμίας, τυλίξτε τον με μια ζεστή κουβέρτα και βάλτε κάτι ζεστό -όπως ένα μπουκάλι με ζεστό νερό- σε μια πετσέτα δίπλα στην κοιλιά του. Η κουβέρτα μπορεί να ζεσταθεί σε ένα στεγνωτήριο, μια θερμάστρα ή ένα πιστολάκι μαλλιών.
Να μετράτε πάντα τη θερμοκρασία του σώματος του σκύλου σας κάθε 10 λεπτά και να ζητάτε κτηνιατρική βοήθεια εάν πέσει κάτω από 36,7. Σε περίπτωση υποθερμίας, η άμεση δράση είναι να τοποθετήσετε το σκύλο σας σε κλουβί και να τον επαναφέρετε στην κανονική του κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Οι κτηνίατροι θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν τη θερμοκρασία στο φυσιολογικό με κάθε δυνατό μέσο. Συνήθως χρησιμοποιούν μόνωση, κουβέρτες και θερμαντήρες. Εάν η υποθερμία είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να θερμανθεί το σώμα με ενδοφλέβια υγρά ή κλύσματα ζεστού νερού.
Εάν η αναπνοή γίνεται δύσκολη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναπνευστικά βοηθήματα, όπως οξυγόνο με μάσκα.

Πώς να αποτρέψετε την υποθερμία στο σκύλο σας

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε την υποθερμία είναι να αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν έχετε έναν ηλικιωμένο σκύλο, ένα κουτάβι ή μια ράτσα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο κρύο. Αν έχετε σκύλο που είναι επιρρεπής στην υποθερμία και κινδυνεύει, αγοράστε ζεστά ρούχα και προστατευτικές μπότες για να τον κρατάτε ζεστό και στεγνό στο κρύο. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε έναν υγιή, άνετο και ευτυχισμένο σκύλο.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ο κρύος καιρός για εσάς είναι πιθανό να είναι κρύος και για τον τετράποδο φίλο σας.

υποθερμία σκύλου

Αν υποψιάζεστε υποθερμία, επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Η ταχεία θεραπεία θα τον βοηθήσει να ανακτήσει γρήγορα την φυσιολογική του θερμοκρασία.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr