Ατελής οστεογένεση: Βρέθηκε η νόσος που αντιμετωπίζει η Χασίγια – Ελπίδα, Αυτές είναι οι εξελίξεις

Φιλοζωικά νέα

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφέραμε ότι το τιγράκι Χασίγια υποβλήθηκε σε δίωρη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πολύτιμου υλικού από τα οστά του, προκειμένου να βρεθεί η αιτία της αδυναμίας του να σταθεί στα πίσω πόδια του.

Τα ευρήματα της βιοψίας των οστών της λευκής τίγρης Χασίγια

Ως αποτέλεσμα, ανακαλύφθηκε ότι η τίγρης  Χασίγια πάσχει από μια ασθένεια των οστών που ονομάζεται ατελής οστεογένεση!

Τι είναι η ατελής οστεογένεση;

Πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια που προκαλεί εύθραυστα οστά και αδύναμες αρθρώσεις. Μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα αποκάλυψε ότι στις γάτες (όχι στις τίγρεις) η ασθένεια αυτή προκαλείται από μετάλλαξη σε ένα από τα δύο γονίδια που κωδικοποιούν (δίνουν το σήμα για την παραγωγή) κολλαγόνου τύπου 1, το κύριο δομικό συστατικό των οστών, του δέρματος, των συνδέσμων και των τενόντων.

Αυτή η διαταραχή φαίνεται να εξηγεί σε κάποιο βαθμό γιατί ο τίγρης Χασίγια δεν μπορεί να σταθεί όρθιος. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται και σε σκύλους και τα συμπτώματά της ξεκινούν μεταξύ 10 και 18 εβδομάδων (ο τίγρης Χασίγια πρέπει να είναι 18 εβδομάδων)! Σύμφωνα με ένα άρθρο στο οποίο θα εμβαθύνουμε, η θραύση εμφανίζεται σε μικρά ζώα όπως οι γάτες σχεδόν χωρίς λόγο και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους δείκτες αίματος με αυτή την ασθένεια.

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία τέτοιων ασθενειών πρέπει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιταμίνη C. Και πάλι, τα αποσπάσματα που παρατίθενται εδώ προέρχονται από επιστημονικές εργασίες και δεν έχουν καμία σχέση με τις τίγρεις. Ωστόσο, ο φίλος μας ο τίγρης μας έδειξε επίσης δύο μελέτες στις οποίες δύο μεγάλες γάτες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς για ατελή οστεογένεση με τη σωστή θεραπεία! Οι εργασίες αυτές βρίσκονται εδώ και εδώ. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι άγνωστο! Από τη σκοπιά ενός απλού ανθρώπου, τολμώ να πω ότι τα ζωντανά πλάσματα (ειδικά αν δεν είναι άνθρωποι) μπορούν να ζήσουν μια χαρά με παράλυση, αν τους παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα.

Στην περίπτωση μιας τίγρης, η φροντίδα δεν είναι εύκολη, αλλά αν ένα ίδρυμα είναι πρόθυμο να αναλάβει το έργο, ίσως είναι δυνατόν να δοθεί στην τίγρη μια ευτυχισμένη ζωή, τουλάχιστον για όσο διαρκεί. Αλλά αν έχετε ένα παράλυτο παιδί ή μια αγαπημένη γάτα και το βλέπετε ευτυχισμένο, θα θεωρούσατε ότι είναι μια απελπιστική λύση, επειδή θα χειροτερέψει πριν φτάσει εκείνη η δύσκολη στιγμή;

Είναι πολύ πιθανό αυτή η αναλογία να είναι αβάσιμη και ζητάμε την επιείκειά σας. Θα ήθελα επίσης να μου πείτε αν μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η αποτυχία της. Διότι ουσιαστικά κάνω μια αθώα ερώτηση από τη σκοπιά του μη ειδικού και αναζητώ κάποια λογική απάντηση: Εφόσον το πλάσμα έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει τη ζωή στις περιορισμένες συνθήκες της γενετικής ασθένειας αυτή τη στιγμή, ας συνεχίσει να απολαμβάνει όσο το κάνει, και όταν δεν το κάνει πια, θα πρέπει να δούμε (εγώ και οι ειδικοί) τι θα κάνουμε (όχι εσείς, αλλά οι ειδικοί) γι’ αυτό;

Τα ονόματα των κτηνιάτρων

Τα ονόματα των άλλων κτηνιάτρων της 12μελούς επιτροπής εμφανίζονται σε διάφορα άρθρα, τα οποία θα παραθέσω επίσης:

– Αναστασία Κομνηνού, Καθηγήτρια Χειρουργικής – Συγκριτικής Οφθαλμολογίας – Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Εθνικό Εστιακό Σημείο Επαφής για την Άγρια Πανίδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ζώων. – Δημήτρης Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατροδικαστικής και Διαγνωστικής Ανατομικής των Ζώων, Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. – Καζάκος Γεώργιος, Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) με ειδικότητα Κτηνιατρικής Χειρουργικής & Αναισθησιολογία -Εντατική θεραπεία. – Στέλλα Μπέλη, Kτηνίατρος στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ανατολικής Αττικής (Αγροτικό Κτηνιατρείο Κερατέας). – Δημήτρης Ποσάντζης , Κτηνίατρος DVM, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. – Αρσινόη Ψαρουδάκη, Κτηνίατρος BSc BVSc MRCVS, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. – Stamos Tahas, Zoo Veterinarian-DVM MSc PGCert Dipl. ACZM Dipl. ECZM(ZHM) MRCVS. – Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Κτηνίατρος DVM, Ορθοπεδικός, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου. – Γρηγόρης Μαρκάκης Κτηνίατρος DVM, Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). -Αχιλλέας Ακρίβος, Κτηνίατρος DVM, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου. – Φιλήμονας Διαμαντής, Κτηνίατρος (DVM). – Νικολαΐδης Χριστόφορος, Κτηνίατρος νευροχειρουργός, κάτοχος του Certificate of Advanced Veterinary Practice (CertAVP) του Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top