Εντυπωσιακά πλάνα: Φυσητήρας εντοπίστηκε στα νότια της Κρήτης

by Μ. Καραμάνδου

Φαίνεται πως βρέθηκε ένας φυσητήρας στα νερά της Κρήτης, συγκεκριμένα μεταξύ της Παλαιόχωρας και της Γαύδου. Αυτό το θηλαστικό, που εντοπίστηκε σήμερα, κέντρισε το ενδιαφέρον όσων το είδαν και καταγράφηκε σε βίντεο από έναν επιβάτη του πλοίου.

Ο φυσητήρας ανήκει στην ομάδα των θηλαστικών “κήτη”, όπως φάλαινες και δελφίνια. Έχει μήκος περίπου από 11 έως 18 μέτρα και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος που φτάνει μέχρι και τα 2250 μέτρα, καταγράφοντας έτσι το ρεκόρ κατάδυσης μεταξύ των φαλαινών.

Ένας φυσητήρας εντοπίστηκε στα καταγάλανα νερά νότια της Κρήτης

Ο φυσητήρας έχει γκρι απόχρωση σε όλο το σώμα της, με στρογγυλό κεφάλι και στόμα που βρίσκεται κάτω από τη μέση του κεφαλιού. Το σώμα είναι ρυτιδωμένο, με χοντρή ουρά και μικρά πτερύγια.

Είναι ενδιαφέρον που αυτό το είδος έχει ξαναεντοπιστεί στα νερά της Κρήτης, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Χρυσής.

Φυσητήρας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της WWF:

“Οι φυσητήρες (Physeter macrocephalus), το τρίτο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο που έχει καταγραφεί ποτέ, έχουν βρει στις ελληνικές θάλασσες ένα ιδανικό «σπίτι». Οι θηλυκές με τα νεαρά ζώα, ζουν σε κοινωνικές ομάδες που μπορεί να φτάσουν και τα 13 άτομα ενώ τα αρσενικά ζουν μόνα. Μέσα στις κοινωνικές ομάδες, τα νεαρά ζώα μαθαίνουν να καταδύονται για να εντοπίσουν την τροφή τους, να προστατεύονται αλλά και να αλληλοβοηθούνται.

Δεν είναι εύκολο όμως να είσαι φυσητήρας στις μέρες μας..! Οι ανώτεροι αυτοί θηρευτές της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας και ρυθμιστές της υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι η αυξημένη ναυτιλιακή κίνηση, η μείωση της τροφής, η υποβάθμιση των οικοτόπων τους, η ρύπανση (πλαστική και χημική), ο υποθαλάσσιος θόρυβος που προκαλείται από τις σεισμικές δοκιμές για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και οι ναυτικές ασκήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα τελευταία χρόνια, το 50% των εκβρασμένων φυσητήρων έχει συγκρουστεί με πλοία.”

Ο φυσητήρας, επιστημονικά γνωστή ως Physeter macrocephalus, κατατάσσεται στην κατηγορία των Οδοντοκητών μαζί με τα δελφίνια και τις φώκιες. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τις φάλαινες, οι οποίες ανήκουν στα Μυστακοκήτη και δεν έχουν δόντια, αλλά φέρουν τα φαλαίνι. Είναι γνωστό για τον ιδιαίτερο φυσητήρα που έχει στο κεφάλι, από τον οποίο εκτοξεύει νερό και αέρα ψηλά.

Σήμερα ο φυσητήρας ζει και στη χώρα μας και με έναν πληθυσμό ο οποίος αριθμεί περίπου 300 άτομα. Το είδος του φυσητήρα απαντάται στην Ελλάδα στη βαθιά λεκάνη μεταξύ Βορείων Σποράδων και Χαλκιδικής, το σημείο όπου φαίνεται πως τους παρατήρησε ο Αριστοτέλης, όπως επίσης στο Ικάριο πέλαγος αλλά κυρίως στην Ελληνική Τάφρο, το τόξο που εκτείνεται από τη βόρεια Κεφαλλονιά μέχρι τη νότια Ρόδο. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν υποθαλάσσιοι γκρεμοί και χαράδρες όπου οι φυσητήρες καταδύονται για να βρουν την τροφή τους.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr