Ρίψη τροφών: Επιχείρηση σίτισης ελαφιών στην Πάρνηθα

by Δήμητρα Τουρλίδα

Την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2023, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ελληνική Κυνηγετική Ομοσπονδία πραγματοποίησαν από κοινού μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση με στόχο την παροχή επαρκούς τροφής στα ελάφια στην πυρόπληκτη περιοχή της Πάρνηθας.

Η επιχείρηση σίτισης

Στην επιχείρηση συμμετείχαν στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, θηροφύλακες και εθελοντές κυνηγοί από κυνηγετικές οργανώσεις της Αττικής, της Βοιωτίας και της Κεντρικής Εύβοιας, καθώς και στελέχη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), της Ένωσης Προστασίας Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ) και άλλων φορέων. Μέχρι το μεσημέρι, περισσότεροι από 10 τόνοι τριφυλλιού είχαν φυτευτεί σε επιλεγμένες περιοχές του εθνικού πάρκου για να παρέχουν στα ελάφια και σε άλλα είδη άγριας πανίδας που ενδημούν στο εθνικό πάρκο την απαραίτητη τροφή.

Η ρίψη τροφής έγινε σε 11 διαφορετικά σημεία

Η τροφή έπεσε σε 11 σημεία, το καθένα με επαρκή υψομετρική διαφορά. Τα ζώα προσελκύστηκαν και μετακινήθηκαν σταδιακά από χαμηλότερα σε μεγαλύτερα υψόμετρα, ώστε να αρχίσουν να μετακινούνται σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από πυρκαγιές και μακριά από δρόμους και αστικές περιοχές, οι οποίες δημιουργούν διάφορα προβλήματα ασφαλείας για τα ζώα.

Για την οργάνωση των εργασιών και τη μεταφορά των ζωοτροφών χρησιμοποιήθηκε ένα γεωργικό όχημα 4X4, το οποίο επέτρεψε την εκτέλεση των εργασιών μετεγκατάστασης σε όλες τις προεπιλεγμένες θέσεις.

Το Τμήμα Δασών και οι κυνηγετικές οργανώσεις που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία παρόμοιες εργασίες σίτισης ελαφιών στο εθνικό πάρκο μετά από μεγάλες πυρκαγιές το 2007 και το 2021, καθώς και κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας και χιονοπτώσεων στο Πάρνιτ.

Μεγάλη ποσότητα δολωμάτων έχει ήδη αρχίσει να αποθηκεύεται στις εγκαταστάσεις του δασικού φυτωρίου της Αμυγδαλέζας, καθώς η διασπορά των δολωμάτων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr