5 απλές συμβουλές για να κρατήσετε τις γάτες μακριά από τους πάγκους της κουζίνας

by Έφη Αθανασίου

Ο πάγκος της κουζίνας είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία στο σπίτι μας, όπου φυλάμε τρόφιμα, αιχμηρά αντικείμενα, αποθηκεύουμε ηλεκτρικές συσκευές και μαγειρεύουμε φαγητό σε καυτή κουζίνα.

Οι γάτες μας έλκονται ενστικτωδώς από τα ψηλά μέρη λόγω της έμφυτης αναρρίχησης και της ευκίνητης φύσης τους. Οι γάτες αισθάνονται πιο ασφαλείς και προστατευμένες όταν εντοπίζουν, ξεκουράζονται και κοιμούνται από ψηλά σημεία παρατήρησης.

Οι γατούλες που έχουν έντονα τροφικά κίνητρα θα βρουν τον πάγκο εξαιρετικά δελεαστικό αποδεικνύοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούν όταν η τροφή ή τα ψίχουλα αφήνονται σε κοινή θέα.

Αν και μπορεί να μας τρελαίνει και να είναι ανθυγιεινό, από την άποψη της γάτας μας, είναι μια φυσική συμπεριφορά να πηδάει ή να σκαρφαλώνει σε μέρη που θεωρούνται απαγορευμένα για εμάς.

Αν αποφασίσετε ότι η γάτα σας δεν επιτρέπεται να ανεβαίνει σε παγκάκια ή τραπέζια, ο πάγκος πρέπει να γίνει μια επιφάνεια που το σκυλάκι σας δεν θέλει να εξερευνήσει.

Πώς να κρατήσετε τις γάτες μακριά από τους πάγκους;

#1 Στοχεύστε ψηλά στην κουζίνα

Οι γάτες λατρεύουν να βρίσκονται κοντά μας. Το να κάθονται στον πάγκο της κουζίνας τις φέρνει στο ίδιο επίπεδο με τον άνθρωπό τους. Εναλλακτικά, προσφέρετε στον γάτο σας μια ψηλή θέση παρατήρησης σε κοντινή απόσταση, όπως ένας πύργος γάτας ή η κορυφή του ψυγείου – που ψηφίστηκε από τις γάτες ως “το πιο αγαπημένο σημείο της κουζίνας”.

Η βόλτα στον πάγκο είναι παρομοίως δημοφιλής σε σπίτια όπου τα παράθυρα είναι τοποθετημένα κοντά σε πάγκους εργασίας, καθώς η παρατήρηση πουλιών είναι η αγαπημένη ενασχόληση των γατών. Τοποθετήστε ένα κάθισμα στο παράθυρο της κουζίνας ή αφήστε τη γάτα σας να καθίσει στην κορυφή των ντουλαπιών του ντουλαπιού, ανεβοκατεβαίνοντας και κατεβαίνοντας από το ψυγείο. Αν η γάτα σας ανεβαίνει στον πάγκο εργασίας για να έχει πρόσβαση στο παράθυρο, καλύψτε το τζάμι με περσίδα ή μεμβράνη παραθύρου.

#2 Κρατήστε τα τρόφιμα μακριά

Ανεξάρτητα από το αν η τροφή παρέχεται από τον άνθρωπο, οι γάτες είναι γενικοί, πολυμήχανοι τροφοδότες, που έλκονται από τροφή που βρίσκεται σε νέες τοποθεσίες. Θα ψάξουν για υπολείμματα από τους πάγκους της κουζίνας, θα φάνε από μπολ, θα κλέψουν τροφή από κάδους και θα αράξουν σε ζεστά σημεία κοντά στη σόμπα με την ελπίδα να πάρουν μια λιχουδιά.

Καθώς είναι υποχρεωτικό σαρκοφάγο, ταΐστε τη γάτα σας με δίαιτα κατάλληλη για το είδος της σε μικρές συχνές ποσότητες μακριά από πάγκους και μην αφήνετε κρέας ή φαγητό χωρίς επιτήρηση σε πάγκους, ειδικά όταν λείπετε από το σπίτι.

Παρέχετε ταΐστρες παζλ και σταθμούς φαγητού σε όλο το σπίτι. Αποθηκεύστε την τροφή στο ψυγείο και τα ντουλάπια για να αποφύγετε την αναζήτηση τροφής.

#3 Εκπαίδευση για την επιφάνεια του πάγκου

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε το counter-surfing είναι να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά της γάτας σας με τη χρήση του clicker training. Υπάρχουν τρία βασικά βήματα προπόνησης για την επίλυση του counter surfing:

 • Εκπαιδεύστε τη συμπεριφορά “πήγαινε στο χαλάκι” ή “κάτσε σε σκαμνί” εκτός του περιβάλλοντος προετοιμασίας του γεύματος.
 • Το χαλάκι ή το σκαμνί γίνεται μια θέση επιβράβευσης επιπλέον του να κάθεστε σε ένα υψηλότερο σκαμνί και είναι μια εναλλακτική λύση για να πηδάτε στους πάγκους της κουζίνας.
 • Προσεγγίστε σιγά-σιγά το σενάριο της πραγματικότητας με λίγους περισπασμούς.
  Ενισχύστε τη συμπεριφορά με υψηλό ρυθμό σε πραγματικό περιβάλλον με όσο το δυνατόν περισσότερες επαναλήψεις.

#4 Σχεδιασμός ενός ενθαρρυντικού και εξερευνητικού κατακόρυφου χώρου

Παρέχετε στη γάτα σας κατάλληλες κατακόρυφες επιλογές για αναρρίχηση, ξύσιμο και ξεκούραση, δημιουργώντας ένα εξερευνητικό περιβάλλον. Τα δέντρα και τα έπιπλα για γάτες είναι μια τεράστια επιτυχία, αν και μπορεί να είναι ακριβά.

 • Δημιουργήστε ψηλούς χώρους για ξεκούραση σε εσωτερικούς χώρους με ράφια, ντουλάπια, γραφεία, συρταριέρες, καρέκλες και ντουλάπες. Τοποθετήστε ένα άνετο κρεβάτι ή μια κουβέρτα στο σημείο και αφήστε τακτικά λιχουδιές ή γατομάρα για να δελεάσετε τη γατούλα σας.
 • Ένα ράφι στο παράθυρο ή ένα κρεβατάκι στο παράθυρο θα προσφέρει ατελείωτα ερεθίσματα και ένα μέρος ξεκούρασης για μία ή περισσότερες γάτες.
 • Κατασκευάστε ένα εξωτερικό περίφραγμα για γάτες. Τοποθετήστε κλαδιά δέντρων, φυτά ασφαλή για τις γάτες, νερό, χορτάρι για γάτες, ράφια, DIY δέντρο γάτας και αιώρα για να κάθεται η γάτα σας, παραμένοντας μακριά από πιθανές απειλές.
 • Σε σπίτια με πολλές γάτες, στήστε πολλά πανύψηλα σημεία ύπνου για να επεκτείνετε την επικράτεια, επομένως οι γάτες δεν αισθάνονται ανταγωνιστικές για τους πόρους και χρησιμοποιούν τον πάγκο.
 • Εάν η γάτα σας πρέπει να μοιράζεται ένα δωμάτιο μαζί με τον αγαπημένο σας σκύλο, θα έχει μεγαλύτερη τάση να αποφεύγει το έδαφος και να στοχεύει ψηλά. Δημιουργήστε σημεία παρατήρησης και αγκαλιές στην κορυφή των βιβλιοθηκών.
 • Οι υπερυψωμένες περιοχές ξεκούρασης μπορούν να ξεκινούν από μερικά εκατοστά από τον πυθμένα και να φτάνουν μέχρι το ταβάνι. Ένα μαξιλάρι στο πάτωμα, ένα κάστρο από χαρτόνι ή ένα μικρό δέντρο γάτας είναι επίσης ένα αποδεκτό ύψος για γάτες με αρθρίτιδα ή που πάσχουν από τύφλωση.

#5 Αποτρεπτικά μέσα

Αποθαρρύνετε τη γάτα σας από το να σκαρφαλώνει σε περιοχές που θέλετε να κρατήσετε απαγορευμένες. Πιθανά αποτρεπτικά μέσα περιλαμβάνουν:

 • Ταινία διπλής όψης: οι γάτες δεν επιθυμούν να περπατούν σε κολλώδεις επιφάνειες.
 • Δίσκοι αλουμινίου γεμάτοι με λίγο νερό: μερικές γάτες έχουν μια αποστροφή στο νερό ενώ άλλες δεν τις πειράζει να πατάνε σε υγρές περιοχές.
 • Δρομείς χαλιών ή χαλάκια με ακανθώδη εξογκώματα με την όψη προς τα πάνω: στις γάτες δεν αρέσει να περπατούν σε αγκαθωτές επιφάνειες.
 • Καλύψτε εν μέρει λαμαρίνες ή μακριά κομμάτια χαρτονιού κατά μήκος της άκρης του πάγκου όπου πηδάει η γάτα για να κάνετε την επιφάνεια ασταθή. Μπορείτε να προσθέσετε άδειες κονσέρβες στο πλάι για να κάνει θόρυβο όταν πέφτει από τον πάγκο
 • Το PetSafe SSSCAT Spray Deterrent ανιχνεύει την κίνηση του κατοικίδιου ζώου και απελευθερώνει μια έκρηξη αρωματικού νέφους σε ακτίνα 1 μέτρου. Τα σπρέι λειτουργούν γρήγορα, γι’ αυτό δεν συνιστάται η χρήση τους γύρω από νευρικές ή νευρικές γάτες. Μια νευρική γάτα μπορεί να φοβηθεί και να αποστρέφεται συγκεκριμένα δωμάτια ή να φοβάται να ελιχθεί στο υπόλοιπο σπίτι.

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε πιστόλι ψεκασμού νερού, καθώς το μόνο που μαθαίνει στο αιλουροειδές σας είναι να τρέχει μακριά όταν σηκώνετε τον ψεκαστήρα και να επιστρέφει μόλις φύγετε.

Επιπλέον, μερικές γάτες δεν ενοχλούνται από τον ψεκασμό και δεν λειτουργεί αποτρεπτικά. Μόλις η γάτα σας χρησιμοποιεί σταθερά τον διατιθέμενο ουρανοξύστη ή τη σταθερή θέση, αφαιρέστε το αποτρεπτικό!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr