Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό: Μελέτη δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πλέον επιφυλακτικοί για τα εμβόλια

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών σκύλων αγαπάει πολύ τα κουτάβια μας. Τα ταΐζουμε υγιεινά τρόφιμα, τα βγάζουμε βόλτες και τους προσφέρουμε αγάπη και στοργή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Direct και έδειξε ότι πάνω από τους μισούς ιδιοκτήτες σκύλων στις ΗΠΑ είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό των σκύλων τους είναι πολύ ανησυχητική.

Τι αποκαλύπτει η μελέτη

Η μελέτη έδειξε ότι πάνω από το πενήντα τοις εκατό των ιδιοκτητών σκύλων είχαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα των εμβολίων για σκύλους.

Η μελέτη αναφέρει: “Ο δισταγμός για τα εμβόλια των σκύλων (CVH) μπορεί να θεωρηθεί ως ο σκεπτικισμός των ιδιοκτητών σκύλων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης εμβολιασμών ρουτίνας στους σκύλους τους. Η CVH είναι προβληματική όχι μόνο επειδή μπορεί να εμπνεύσει την άρνηση εμβολιασμού – η οποία με τη σειρά της μπορεί να διευκολύνει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών τόσο στον πληθυσμό των σκύλων όσο και στον ανθρώπινο πληθυσμό – αλλά επειδή μπορεί να συμβάλει σε κινδύνους για την ψυχική/σωματική υγεία των παρόχων κτηνιατρικής περίθαλψης”.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 37% του συνόλου των ιδιοκτητών σκύλων πίστευε ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να προκαλέσουν στα κατοικίδιά τους γνωστικά προβλήματα, όπως “αυτισμό σκύλων/γατών”. Δεν μπορώ να φανταστώ να είμαι κτηνίατρος και να πρέπει να εξηγήσω σε έναν ιδιοκτήτη σκύλου ότι το εμβόλιο της λύσσας δεν μπορεί να προκαλέσει αυτισμό στους σκύλους. Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού μπορεί να εμφανιστεί σε σκύλους, αλλά δεν προκαλείται από ένα εμβόλιο.

Η λύσσα είναι μια ανίατη ασθένεια που προσβάλλει τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο των σκύλων.

Είναι πάντα θανατηφόρα. Σε ποσοστό έως και 99% των περιπτώσεων, οι οικόσιτοι σκύλοι είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση του ιού της λύσσας στον άνθρωπο. Η λύσσα δεν είναι (ακόμη) εξαιρετικά συχνή σε σκύλους στις ΗΠΑ, επειδή μπορεί να προληφθεί 100% με τον εμβολιασμό. Αν η διστακτικότητα στο εμβόλιο συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα λύσσας. Εδώ είναι τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη λύσσα: “Εάν ένας ανεμβολίαστος σκύλος ή μια γάτα δαγκώσει έναν άνθρωπο ή ένα ζώο, ακόμη και αν το δάγκωμα αυτό δεν φαίνεται να είναι ιατρικά σημαντικό, το ζώο αυτό θα πρέπει να θανατωθεί αμέσως”.

Ας πούμε λοιπόν ότι το ανεμβολίαστο κουτάβι σας δαγκώνει παιχνιδιάρικα ένα παιδί που το επισκέπτεται. Ο σκύλος σας θα πρέπει να θανατωθεί. Τα οφέλη του εμβολιασμού του σκύλου σας δεν υπερτερούν κατά πολύ της πιθανότητας να συμβεί κάτι τέτοιο επειδή διαβάσατε κάτι που ανέβασε ο αδελφός της φίλης της θείας σας στο Facebook σχετικά με το ότι τα εμβόλια για σκύλους είναι επικίνδυνα;

Τα εμβόλια σκύλων έχουν κάποιες ήπιες επιπλοκές, όπως πρήξιμο γύρω από το σημείο της ένεσης, χαμηλό πυρετό, προσωρινή κόπωση του σκύλου σας και πόνο. Μερικές φορές υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο που μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως (πολύ σπάνια) απειλητικές για τη ζωή. Η πιθανότητα μιας επικίνδυνης αντίδρασης είναι χαμηλή, ενώ η πιθανότητα το κατοικίδιο ζώο σας να αναπτύξει μια απειλητική για τη ζωή του ασθένεια εάν δεν εμβολιαστεί είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο καθένας έχει διαφορετικές πεποιθήσεις.

Οι άνθρωποι μπορούν να αποφασίσουν να μην εμβολιάσουν τον εαυτό τους, τα παιδιά τους ή τα κατοικίδιά τους. Εάν τα σκυλιά δεν εμβολιαστούν σε νεαρή ηλικία, θα είναι ευάλωτα σε ασθένειες όπως η λύσσα, η σκωληκοειδίτιδα, η ηπατίτιδα, ο παρβοϊός των σκύλων, η νόσος του Lyme, η γρίπη των σκύλων. Ο ανεμβολίαστος σκύλος σας δεν θα μπορεί να πάρει άδεια ή να εγγραφεί, να καλλωπιστεί, να επισκεφτεί μια μονάδα φιλοξενίας σκύλων ή μια μονάδα ημερήσιας φροντίδας σκύλων, δεν θα μπορεί να ταξιδέψει, και ανάλογα με το πού ζείτε, αν ο ανεμβολίαστος σκύλος σας δαγκώσει κάποιον, μπορεί να είστε υπεύθυνοι για πρόστιμα ή να κινδυνεύετε από μήνυση.

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει να θέλει ο σκύλος του να ζήσει τη μεγαλύτερη δυνατή, υγιή ζωή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους εμβολιάζει και να ενημερώνεται για τους εμβολιασμούς τους.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr