Εγκυμοσύνη και κατοικίδια: Όλοι οι κανόνες και τα απαραίτητα για μια υγιή συμβίωση

by Έφη Αθανασίου

Πολλές φορές ακούμε ό,τι τα ζώα και κυρίως οι γάτες, απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη. Τι ισχύει όμως, επιτρέπεται να υπάρχει κατοικίδιο δίπλα σε μια έγκυο; Συνέχισε να διαβάζεις και θα σου λυθεί κάθε απορία!

Όταν το κατοικίδιο ζει σε ελεγχόμενο χώρο και υπάρχει η κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα και τηρείται όλοι οι κανόνες, είναι σχεδόν αμφίβολο να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη.

Όσοι έχουν μεγαλώσει με κάποιο κατοικίδιο είναι δύσκολο να το αποχωριστούν, όταν θα έρθει η ώρα εκείνη, δηλαδή ο ερχομός ενός μωρού. Μπορεί να είναι υγιεινή μια τέτοια συμβίωση; Τόσο στην ψυχολογία όσο και στο δέσιμο που υπάρχει ανάμεσα.

Για να μην φτάσετε στο σημείο να αποχωριστείτε το ζωάκι σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τους μικρούς κανόνες, όπως θα δείτε και παρακάτω:

 • Να τηρείτε τους εμβολιασμούς στο κατοικίδιο σας και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο για οποιοδήποτε έλεγχο που πρέπει να γίνει στο ζωάκι σας. (αποπαρασίτωση, χάπι για εχινόκκο, εμβόλια λύσσας, λεπτοσπείρωσης, έλεγχος για τοξοπλάσμωση στις γάτες, κ.ά.).
 • Μην αφήνετε να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δρόμο, καθώς είναι πιθανόν να μεταφέρουν μικρόβια, τα οποία θα μεταφερθούν μέσα στο σπίτι. Σε περιίπτωση που θέλετε να βγείτε μια βόλτα, καλό θα ήταν να τα πλένετε – πάντα με γάντια μιας χρήσης- και κυρίως τα ποδαράκια τους που έρχονται σε επαφή με το δρόμο.
 • Μην αφήνετε τα κατοικίδια να ανεβαίνουν πάνω σε κρεβάτια, καναπέδες, κ.ά. Ίσως είναι δύσκολο αν έτσι έχουν μάθει, μα θα πρέπει να οριοθετήσετε το χώρο σας όσο είναι ακόμα νωρίς, πριν τον ερχομό του μωρού σας.
 • Απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιείτε και εσείς. Ακόμα και αν τα πλύνετε, ορισμένα μικρόβια δεν καταστρέφονται.
 • Κατά διαστήματα καλό θα ήταν να καθαρίζετε το σπιτάκι, τα δοχεία τροφής και το χώρο που αφοδεύει το ζωάκι με κάποιο απολυμαντικό.
 • Πλύνετε τα χέρια σας, εφόσον έχετε έρθει σε επαφή με το ζωάκι. Αν δεν το κάνετε αμέσως μετά την επαφή μαζί του, μπορεί να το ξεχάσετε.
 • Κατά την διάρκεια που ετοιμάζετε ένα φαγητό ή την ώρα που τρώτε, καλό θα ήταν να απομακρύνετε το ζωάκι σας σε κάποιο εξωτερικό χώρο ή να το δέσετε λίγο πιο μακριά, για να έχετε οπτική επαφή μαζί του. Με αυτό τον τρόπο περιορίζετε την πιθανότητα να πάει κάποια τρίχα στα σκεύη ή στο φαγητό.
 • Τηρείτε το καλό πλύσιμο των χεριών πριν την προετοιμασία του φαγητού σας.
 • Μειώστε τις μεταφορές του σκύλου ή της γάτας μαζί σας μέσα στο αυτοκίνητο. Όταν αυτό είναι ανάγκη, η μεταφορά θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσα στο ειδικό κλουβάκι ή βαλιτσάκι μεταφοράς κατοικίδιων.
 • Να ταΐζετε το ζωάκι σας με ξηρά τροφή. Προσέχετε να μην τρώει ό,τι βρίσκει από το δρόμο. Η γάτα σας μπορεί να αποκτήσει τοξοπλάσμωση μετά από κατανάλωση μολυσμένου ωμού κρέατος.
 • Αποφύγετε τις κηπουρικές εργασίες, πρέπει να φοράτε πάντα γάντια όταν ασχολείστε με τον κήπο, καθώς στο χώμα πιθανόν να ζουν παθογόνα παράσιτα που προέρχονται από μολυσμένα κόπρανα κάποιας άλλης γάτας, που μπορεί να πέρασε από τον κήπο σας.
 • Πρέπει να αλλάζετε συνέχεια την άμμο της γάτας σας (πάντα με γάντια).
 • Απαγορεύεται αυστηρά η πολύ στενή επαφή (φιλιά, κ.λπ.).
 • Προληπτικά μπορείτε να κάνετε εξετάσεις στη γάτα για τοξοπλάσμωση.
 • Αποφύγετε τα πολλά παιχνίδια με τη γάτα σας, που μπορεί να προκαλέσουν δαγκωματάκια και γρατσουνιές.
 • Τα πράγματα είναι διαφορετικά για ένα ζωάκι, το οποίο πρόσφατα έχετε πάρει από το δρόμο και δεν ξέρετε το “ιστορικό” του. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν προτιμότερο να αποφύγετε τη στενή συμβίωση μαζί του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αναθέστε τη φροντίδα της καθαριότητας του νέου μικρού σας φίλου σε κάποιον άλλο, τουλάχιστον για τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης και ζητήστε περισσότερες πληροφορίες από τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το σκυλάκι ή γατάκι σας για μια ασφαλέστερη συμβίωση.
Εγκυμοσύνη και Τοξοπλάσμωση

Η τοξοπλάσμωση είναι μια συστηματική ασθένεια που την προκαλεί το πρωτόζωο τοξόπλασμα, ιδιαίτερα το είδος Toxoplasma gondii, μεταδιδόμενο στον άνθρωπο από τα κατοικίδια.

Συνήθεις τρόποι μετάδοσης:

 • Μετά απο την επαφή τους με μολυσμένα ζώα.
 • Μετά απο την κατανάλωση κρεάτων που προέρχονται από μολυσμένα ζώα, τα οποία δεν έχουν προετοιμαστεί καλά, αλλά και μετά από κατανάλωση τροφών (φρούτων, λαχανικών, κ.ά.), που με κάποιον τρόπο (π.χ. περιττώματα) έχουν μολυνθεί απο άρρωστα ζώα και δεν έχουν πλυθεί ή μαγειρευτεί καλά.

Στον άνθρωπο η τοξοπλάσμωση, ως επί το πλείστον, μεταδίδεται μέσω της γάτας, που έχει μολυνθεί από το παράσιτο. Το τοξόπλασμα πολλαπλασιάζεται στο γαστρεντερικό σύστημα της γάτας και αποβάλλεται με τα περιττώματά της (με τη μορφή ωοκύστεων).

Η έγκυος και όχι μόνο οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από ένα κατοικίδιο, που έχει έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα περιττώματα είτε είναι γάτα ή άλλο ζώο.

Σε περιπτώση που μια έγκυος προκληθεί με λοίμωξη, μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή ακόμη να απειλήσει σοβαρά την υγεία του εμβρύου, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, όσο μικρότερη είναι η ηλικία κύησης κατά την οποία θα προσβληθεί η μητέρα από το παράσιτο του τοξοπλάσματος, τόσο βαρύτερες είναι οι συνέπειες της λοίμωξης.

Η έρευνα για την τοξοπλάσμωση, θα πρέπει να γίνεται πριν τη σύλληψη με κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις και φυσικά είναι απαραίτητο το καλό πλύσιμο και μαγείρεμα των τροφών, καθώς και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr