Η γάτα μου θέλει να βγει έξω και δεν σταματά να νιαουρίζει

by Έφη Αθανασίου

Η ιδιοκτησία γάτας δεν είναι τόσο απλή όσο η τοποθέτηση μερικών μπολ με φαγητό και νερό. Όλοι μας έχουμε το καθήκον της ευθύνης να διατηρούμε τις γάτες μας ασφαλείς, ικανοποιημένες και ευτυχισμένες, και αυτό μπορεί να συνεπάγεται κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο να αφήνουμε τις γάτες έξω, και σε αυτά περιλαμβάνονται κάποιοι πραγματικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια.

Αν η γάτα σας νιαουρίζει απεγνωσμένα για να βγει έξω, υπάρχουν και άλλες επιλογές που εξισορροπούν την ασφάλεια με την επιθυμία της γάτας σας για ελευθερία. Ωστόσο, λάβετε υπόψη σας ότι η υπερβολική φωνή μπορεί να είναι σύμπτωμα ορισμένων προβλημάτων συμπεριφοράς και ιατρικών προβλημάτων και όχι απλώς επιθυμία για καθαρό αέρα.

Πρέπει να αφήσω τη γάτα μου να βγει έξω;

Δεν υπάρχει τέλεια απάντηση για το αν θα πρέπει να αφήνετε τη γάτα σας έξω και υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές για να εξισορροπήσετε την ασφάλεια με την πρόσβαση στην ύπαιθρο. Ας ρίξουμε μια ματιά στα υπέρ και τα κατά του να επιτρέπεται στις γάτες να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Πλεονεκτήματα

Υπάρχουν τρία βασικά πλεονεκτήματα για τις γάτες που επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα. Αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν τα εξής.

1. Άσκηση

Οι γάτες που μπορούν να βγαίνουν στην ύπαιθρο έχουν φυσικά μεγαλύτερη εδαφική έκταση από εκείνες που είναι περιορισμένες σε εσωτερικό περιβάλλον. Είναι επίσης πιθανό να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε ενεργό παιχνίδι και εξερεύνηση, αντί για την πιο καθιστική συμπεριφορά που μπορεί να θεωρείτε φυσιολογική για τις γάτες εσωτερικού χώρου (οι γάτες λατρεύουν να κοιμούνται!).

2. Εμπλουτισμός

Οι γάτες εξωτερικού χώρου έχουν συνεχώς ένα ευρύ φάσμα σωματικών και πνευματικών ερεθισμάτων. Οι αισθήσεις τους προκαλούνται συνεχώς από τις μεταβαλλόμενες εικόνες, τους ήχους, τις μυρωδιές και τις υφές του φυσικού κόσμου γύρω τους, καθώς και από τη σωματική άσκηση που συνεπάγεται η εξερεύνηση, όπως το σκαρφάλωμα σε φράχτες ή το άλμα πάνω από εμπόδια.

3. Ενστικτώδεις συμπεριφορές

Οι γάτες έχουν έντονα κίνητρα για να εκτελούν ορισμένες συμπεριφορές, όπως το ξύσιμο, το μαρκάρισμα της μυρωδιάς και οι κυνηγετικές συμπεριφορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να ξύσουν τα έπιπλά σας ή να ορμήσουν στα πόδια σας, αν δεν τους παρέχονται κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις. Έξω, οι γάτες είναι ελεύθερες να εκφράσουν αυτές τις φυσικές συμπεριφορές.

Τα μειονεκτήματα

Τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από το να επιτρέπετε στις γάτες να βγαίνουν έξω σχετίζονται κυρίως με την ασφάλειά τους. Οι γάτες είναι νυχτερινές, δηλαδή είναι πιο δραστήριες την αυγή και το σούρουπο, που δυστυχώς συμπίπτουν με πιο επικίνδυνες ώρες για να βρίσκεστε έξω.

Ακολουθούν μερικοί από τους σημαντικότερους κινδύνους για τις γάτες που κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους:

  • Τροχαία ατυχήματα
  • Μόλυνση από παράσιτα
  • Τραυματισμοί από άλλα άγρια ζώα ή από γειτονικά κατοικίδια ζώα, όπως μεγάλα σκυλιά
  • Μεταδιδόμενες ασθένειες από άλλες γάτες, όπως ο ιός FIV (ιός ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών) ή ο ιός FeLV (ιός λευχαιμίας των αιλουροειδών)
  • Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη εάν έχετε θηλυκή γάτα που δεν έχει στειρωθεί
  • Έκθεση σε τοξικά φυτά, φυτοφάρμακα και αντιψυκτικά
  • Περισσότερο ευάλωτη σε κακοποίηση ζώων, κλοπή ή κατάσχεση
  • Πιθανή βλάβη στους τοπικούς πληθυσμούς άγριας πανίδας εάν η γάτα σας είναι κυνηγός

Πώς μπορώ να κρατήσω τη γάτα μου ευτυχισμένη σε εσωτερικούς χώρους;

Αν έχετε ζυγίσει τους κινδύνους και προτιμάτε να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή και υγιή μέσα στο σπίτι, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να φροντίζετε για την ευημερία της. Εάν η γάτα σας νιαουρίζει συνεχώς σε πόρτες και παράθυρα, προσπαθεί να επικοινωνήσει ότι οι ανάγκες της δεν ικανοποιούνται. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να κάνετε πιο πικάντικη τη ρουτίνα της γάτας σας, να αποτρέψετε την πλήξη και την απογοήτευση και να την κρατήσετε ευτυχισμένη, εμπλουτισμένη και υγιή.

1. Εμπλουτισμός

Αν η γάτα σας θέλει να βγει έξω, μπορεί να της λείπει ένα από τα τρία βασικά οφέλη της ζωής σε εξωτερικούς χώρους: άσκηση, εμπλουτισμός και δυνατότητα εκτέλεσης φυσικών συμπεριφορών. Ευτυχώς, υπάρχουν μέθοδοι για την παροχή αυτών των ζωτικών αναγκών στην ασφάλεια του σπιτιού. Δεν αρκεί να παρέχετε ένα γεμάτο μπολ με φαγητό και νερό- η γάτα σας έχει και άλλες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν.

Αφιερώστε χρόνο για να περάσετε με τη γάτα σας και ασχοληθείτε μαζί της με δραστηριότητες που διεγείρουν τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, όπως ενεργό παιχνίδι, περιποίηση, χάδια, ακόμη και βασική εκπαίδευση με χρήση λιχουδιών ως ανταμοιβή για την καλή συμπεριφορά. Είναι εύκολο να αφήσετε αυτές τις συνήθειες να ξεφύγουν, γι’ αυτό βάλτε στην άκρη συγκεκριμένες ώρες για να ασχολείστε με τη γάτα σας κάθε μέρα, ώστε να την κρατάτε ενεργή και διεγερτική.

Η πιο παθητική ψυχαγωγία είναι επίσης δυνατή. Προσφέρετε ένα ξύστρα, ένα δέντρο γάτας ή ένα περβάζι για αναρρίχηση και μερικά παιχνίδια παζλ ή μπάλες με λιχουδιές για πιο ήσυχο εμπλουτισμό. Η γάτα σας πρέπει να είναι απασχολημένη για να μην βαριέται, και η δυνατότητα να εκτελεί βασικές συμπεριφορές, όπως το σκαρφάλωμα, το παιχνίδι και το ξύσιμο, θα αποτρέψει την απογοήτευση.

Αν η γάτα σας μένει μόνη της για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε έναν pet sitter για να περάσει λίγο χρόνο μαζί της. Οι αυτόματοι ταΐστρες που μοιράζουν τροφή τόσο σε ώρες ταΐσματος όσο και σε άλλες τυχαίες ευκαιρίες προσφέρουν επίσης λίγη έξαψη στην ημέρα της γάτας σας.

2. Ασφαλής χρόνος σε υπαίθριους χώρους

Υπάρχει μια μέση λύση ανάμεσα στην ύπαρξη μιας γάτας πλήρως κλεισμένης στο σπίτι και μιας γάτας που επιτρέπεται να κυκλοφορεί ελεύθερα. Υπάρχουν πλέον επιλογές για να παρέχετε στη γάτα σας ασφαλή χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Ορισμένες γάτες δέχονται να εκπαιδευτούν να φορούν λουρί και λουρί. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει πολύ αργά και προσεκτικά – δεν μπορείτε να περιμένετε από μια γάτα να ανεχτεί απλώς να της τοποθετηθεί ένα παράξενο αντικείμενο και στη συνέχεια να περιμένει να περπατήσει όμορφα.

Βεβαιωθείτε ότι το λουρί είναι ασφαλές και καλά προσαρμοσμένο και ξεκινήστε απλά τοποθετώντας το στο πάτωμα και αφήνοντας τη γάτα σας να το εξερευνήσει. Σταδιακά προχωρήστε στο να το στερεώνετε στη γάτα σας για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Δοκιμάστε το λουρί και μια βόλτα σε εξωτερικό χώρο μόνο όταν η γάτα σας έχει νιώσει πλήρως άνετα με τη χρήση του λουριού.

Οι μεταφορείς κατοικίδιων ζώων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτρέψετε στη γάτα σας να γνωρίσει μερικές από τις μυρωδιές και τους ήχους της υπαίθρου. Και πάλι, πρέπει να φροντίσετε να συνηθίσετε πρώτα τη γάτα σας στο μεταφορέα, καθώς μερικές δεν απολαμβάνουν τον περιορισμό.

Ένας κλειστός εξωτερικός χώρος ή “catio” γίνεται μια δημοφιλής επιλογή. Πρόκειται για μια ιδανική μέση λύση, καθώς επιτρέπει στις γάτες την ελευθερία να είναι δραστήριες και να εξερευνούν τη φύση, αλλά τις κρατάει (και την τοπική άγρια ζωή) ασφαλείς.

Για ποιο άλλο λόγο νιαουρίζει η γάτα μου;

Αν η γάτα σας ουρλιάζει στο παράθυρο ή την πόρτα, μπορεί να φαίνεται προφανές ότι θέλει να βγει έξω και κάνει αυτή την υπερβολική φωνή για να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της. Ωστόσο, η γάτα σας μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιημένη μέσα στο σπίτι, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να νιαουρίζει.

Οι γάτες (τόσο οι θηλυκές όσο και οι αρσενικές) φωνάζουν πολύ όταν θέλουν να ζευγαρώσουν. Ένα γατάκι θα φτάσει στη σεξουαλική ωριμότητα από την ηλικία των 4 μηνών περίπου. Οι θηλυκές γάτες ξεκινούν τον κύκλο της καύσης τους κατά τους πιο φωτεινούς, θερμούς μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το νιαούρισμα και άλλες δυνατές φωνές είναι συνηθισμένες από γάτες που δεν έχουν στειρωθεί και επιθυμούν να αναπαραχθούν.

Ορισμένες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στις συνήθειες νιαουρίσματος της γάτας σας. Η γνωστική δυσλειτουργία (παρόμοια με την ανθρώπινη άνοια) μπορεί να προκαλέσει νοητική σύγχυση, με αποτέλεσμα υπερβολικό νιαούρισμα σε περίεργες ώρες, αλλαγές στους κύκλους ύπνου και μεταβαλλόμενες αλληλεπιδράσεις με τους ιδιοκτήτες τους. Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής οδηγεί επίσης συνήθως σε νευρική συμπεριφορά και αύξηση των φωνητικών, παράλληλα με αυξημένη δίψα και πείνα.

Το στρες ή το άγχος μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας. Αυτή μπορεί να είναι ανεπαίσθητη, όπως το να κρύβεται περισσότερο, ή πιο εμφανής, όπως το να πηγαίνει στην τουαλέτα έξω από το κουτί της άμμου ή να φωνάζει υπερβολικά. Το άγχος στις γάτες έχει πολλές αιτίες, από ένα νέο κατοικίδιο ή ένα μωρό στο σπίτι μέχρι εδαφικές διαμάχες με άλλες γάτες ή δυνατούς θορύβους.

Εάν η γάτα σας νιαουρίζει περισσότερο από ό,τι συνήθιζε ή παρουσιάζει άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά ή συμπτώματα ασθένειας, όπως αλλαγή στη δίψα ή την όρεξη, ζητήστε τη συμβουλή ενός κτηνιάτρου. Ο αποκλεισμός της ασθένειας είναι εξαιρετικά σημαντικός σε κάθε πρόβλημα συμπεριφοράς της γάτας και, επομένως, ακόμη και αν η γάτα σας δεν φαίνεται να είναι ο εαυτός της, ένα ραντεβού με κτηνίατρο είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Αν χρειαστεί, ένας ειδικευμένος συμπεριφοριστής μπορεί να βοηθήσει, αν το πρόβλημα δεν είναι ιατρικό.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr