Πες μου σε ποια στάση κοιμάται η γάτα σου να σου πω το γιατί! – Οι πιο γνωστές θέσεις ύπνου και τι σημαίνουν

ύπνος γάτας

Όσοι και όσες έχετε γάτα στο σπίτι σας, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τον τρόπο που κοιμούνται και θα αναρωτιέστε γιατί επέλεξαν τις συγκεκριμένες στάσεις. Εμείς στο Petkeeprs.gr  σας έχουμε την απάντηση.

Η εξήγηση για τις στάσεις που κοιμούνται οι γάτες

Στο πλάι

Είναι ίσως η πιο συνηθισμένη στάση ύπνου μιας γάτας και δείχνει ότι κοιμάται βαριά και όχι έναν μικρό υπνάκο.

Όρθια

Φυσικά δεν εννοούμε ότι κοιμάται όρθια με την κυριολεκτική σημασία. Είναι η στάση που είναι ξαπλωμένο στο έδαφος το σώμα της, αλλά το κεφάλι της είναι όρθιο. Εδώ απλά κοιμάται ελαφρά, προσπαθώντας να γεμίσει τις μπαταρίες της μετά από μια απαιτητική στιγμή της ημέρας.

Κουλουριασμένη

Όταν δείτε τη γάτα να κοιμάται κουλουριασμένη, σαν ένα μικρό κρουασάν, σημαίνει ότι προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός της. Καλό είναι όταν τη δούμε έτσι να της τοποθετήσουμε μια πηγή θερμότητας δίπλα της, όπως μια θερμοφόρα, ή μία κουβέρτα.

Με την κοιλιά πάνω

Όταν η γάτα εμφανίζει την κοιλιά της σημαίνει ότι νιώθει ασφαλής στο περιβάλλον που βρίσκεται, πόσο μάλλον να κοιμάται σε αυτό. Έχει εμπιστοσύνη στα άτομα που βρίσκονται κοντά.

Πάνω μας

Όταν μια γάτα επιλέξει να κοιμηθεί πάνω μας, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός μας, δείχνει ότι η σχέση που έχουμε αναπτύξει μαζί της είναι πολύ καλή. Μας εμπιστεύεται και μας αγαπά και ξέρει ότι την αγαπάμε και εμείς.

Πατουσάκια στο πρόσωπο

Κάποιες φορές όταν πάμε να τις ξυπνήσουμε παρατηρούμε ότι βάζουν τις πατούσες τους στο πρόσωπό τους και μετά αποκοιμιούνται σε αυτή τη στάση. Όταν δεις τη γάτα σου να το κάνει αυτό είναι σαν να έχει κρεμάσει ταμπέλα «Do Not Disturb» και δεν θέλει να της διακόψεις τον ύπνο ξανά, γιατί κοιμάται βαριά.

Στάση Σούπερμαν

Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά όταν κοιμούνται με τεντωμένα και τα πίσω και τα μπροστά πόδια, είναι σαν σούπερ γατούλες. Αυτή η στάση δείχνει ότι έχουν χαλαρώσει πολύ.

Περίεργη και άβολη στάση

Σίγουρα (αν έχεις γάτα) έχεις κοιτάξει κάποια στιγμή και την έχεις δει να κοιμάται σε μια απίστευτα φαινομενικά άβολη στάση. Και αναρωτιέσαι: αλήθεια βολεύεται και κοιμάται έτσι; Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε καν γιατί βολεύονται να κοιμηθούν έτσι, πέρα από το να εκμεταλλευτούν ή να μας δείξουν το πόσο ευλύγιστες είναι.

Ύπνος γάτας

Κοιμάται στα πιο απίθανα σημεία: πάνω στα κλαδιά των δέντρων, στα κεραμίδια, μέσα στην ντουλάπα. Και θα κοιμηθεί εξίσου καλά στον πιο αναπαυτικό καναπέ, βεβαίως. Αλλά δεν είναι λίγες οι φορές, που το αγαπημένο μας αιλουροειδές, η γάτα, τινάζεται απότομα από τον βαθύ της ύπνο και, αμέσως μετά, εξαφανίζεται. Είναι φυσικό να μας κάνει να αναρωτιόμαστε: μήπως είδε κάποιο κακό όνειρο; Βλέπουν όνειρα οι γάτες;

Βλέπουν όνειρα οι γάτες;

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο εγκέφαλος της γάτας εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με τον ανθρώπινο, και πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι και οι γάτες ονειρεύονται. Μάλιστα , σχετικές έρευνες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα ποντικών την ώρα που ήταν ξύπνια, αλλά και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, και αφού τις συνέκριναν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλα θα θηλαστικά ονειρεύονται.

Επιπρόσθετα, ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο πείθει τους επιστήμονες ότι οι γάτες ονειρεύονται, είναι η μνήμη. Οι γάτες σίγουρα μπορούν να εκπαιδευτούν, ώστε να θυμούνται και να ακολουθούν εντολές, όπως και να αντιδρούν με αποτελεσματικότητα σε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr