Σπάνιες λευκές καμηλοπαρδάλεις εθεάθησαν σε προστατευόμενη περιοχή της Κένυας

Ένα ζευγάρι καμηλοπαρδάλεις με λευκισμό, μια πάθηση που αναστέλλει τη χρώση των κυττάρων του δέρματος, καταγράφηκε για πρώτη φορά από περιβαλλοντολόγους.

Ένα ζευγάρι σπάνιων λευκών καμηλοπαρδάλεων εντοπίστηκε στην Κένυα, προς τέρψη των κατοίκων της περιοχής και των οικολόγων

Οι λευκές καμηλοπαρδάλεις, μια μητέρα και ένα παιδί, πάσχουν από μια γενετική πάθηση που ονομάζεται λευκισμός, η οποία αναστέλλει τον χρωματισμό στα κύτταρα του δέρματος. Σε αντίθεση με τον αλμπινισμό, τα ζώα με λευκισμό συνεχίζουν να παράγουν σκούρα χρωστική ουσία στους μαλακούς ιστούς τους, γεγονός που εξηγεί τα σκούρα μάτια και τον υπόλοιπο χρωματισμό των λευκών καμηλοπαρδάλεων.

Αφού τους ειδοποίησαν οι κάτοικοι της περιοχής, οι περιβαλλοντολόγοι βρήκαν τις καμηλοπαρδάλεις στο Ishaqbini Hirola Conservancy στην επαρχία Garissa της Κένυας.

Την περιοχή διαχειρίζεται το Πρόγραμμα Διατήρησης Hirola (HCP), μια ΜΚΟ αφιερωμένη στη διατήρηση της απειλούμενης με εξαφάνιση αντιλόπης hirola, μιας από τις σπανιότερες στον κόσμο.

Το HCP έγραψε σε ανάρτηση στο ιστολόγιο του ότι οι καμηλοπαρδάλεις αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στους δασοφύλακες τον Ιούνιο από έναν κάτοικο του χωριού.

Ήταν τόσο κοντά και εξαιρετικά ήρεμες και έδειχναν να μην ενοχλούνται από την παρουσία μας.

Οι καμηλοπαρδάλεις πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών, λένε επισήμως οι οικολόγοι στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με την HCP, αυτό το πιο πρόσφατο υλικό είναι μόλις η τρίτη γνωστή παρατήρηση μιας λευκής καμηλοπάρδαλης.

Μια λευκή καμηλοπάρδαλη στην ίδια προστατευόμενη περιοχή Ishaqbini αναφέρθηκε τον Μάρτιο του 2016, ενώ στην Τανζανία, ένα μωρό καμηλοπάρδαλης Masai με το όνομα Omo παρατηρήθηκε στο εθνικό πάρκο Tarangire τον Ιανουάριο του 2016.

Οι δικτυωτές καμηλοπαρδάλεις καταγράφονται ως “ευάλωτες” από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, με εκτιμώμενα 8.500 άτομα στη φύση. Ζουν στη Σομαλία, τη νότια Αιθιοπία και τη βόρεια Κένυα.

Ο μελανισμός είναι το αντίθετο του αλμπινισμού που επηρεάζει τη μελανίνη ενός ζώου και το κάνει να φαίνεται μαύρο χρώμα.

Είναι απίστευτα σπάνιο στις καμηλοπαρδάλεις καθώς τις περισσότερες φορές θα πεθάνουν όταν είναι ακόμα μικρά!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr