Cocker Spaniel: Φανταστικά σκυλιά θεραπείας ιδανικά για όλη την οικογένεια – Τα χαρακτηριστικά, η προσωπικότητα και οι πιθανές ασθένειες

Χρήσιμα Χωρίς Κατηγορία

Τα Cocker Spaniel είναι ένα παράδειγμα υπάκουου σκύλου. Αξιολάτρευτα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, θα τα πάνε περίφημα με όλα τα μέλη της οικογένειας. Αγαπούν το παιχνίδι και είναι πολύ δραστήρια, σίγουρα θα σας ακολουθήσουν παντού. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα της υιοθεσίας ενός Cocker Spaniel. Διάβασε στο άρθρο την αναλυτική παρουσίαση της ράτσας που θα σε εκπλήξει.

Πληροφορίες για το Cocker Spaniel

Προορίζεται για: οικογένειες και μόνος ανθρώπους

Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο

Διάρκεια ζωής: 12 – 15 χρόνια

Χαρακτήρας: έξυπνο και γεμάτο ενέργεια

Κίνδυνος για την υγεία: Η ράτσα αυτή έχει μεσαίες πιθανότητες να αποκτήσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής του

Τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της φυλής – Ιστορικό υπόβαθρο

Στα ισπανικά η λέξη «spaniel» σημαίνει «Ισπανικός σκύλος» ,γιατί πιθανότατα έχει καταγωγή από την Ισπανία ενώ η λέξη «κόκερ» συνδέεται με την ιδιότητα του ως κυνηγετικό σκυλί.

Τα Κόκερ Σπάνιελ όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, κατάγονται από την αρχαία φυλή Σπάνιελ. Η φυλή Σπάνιελ υπήρχε στην Αγγλία για πολλούς αιώνες. Τα Κόκερ Σπάνιελ δεν είχαν αναγνωριστεί ως φυλή μέχρι και το 1892.Μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ‘70.Σημαντικό γεγονός μάλιστα αποτελεί ότι μέχρι το 1800 η φυλή Spaniel χωριζόταν σε δύο κατηγορίες: τα κυνηγετικά σκυλιά και τα σκυλιά συντροφιάς. Μάλιστα υπήρχε και η υποκατηγορία στα κυνηγετικά σκυλιά Σπάνιελ ως σκυλιά εδάφους ή νερού.

Υπάρχουν δύο φυλές Κόκερ Σπάνιελ το αμερικάνικο Κόκερ Σπάνιελ και το αγγλικό. Υπάρχουνε βέβαια κάποιες διαφορές στα χαρακτηριστικά των δύο φυλών.

 Αγγλικό κόκερ σπάνιελ:

Το αγγλικό Cocker Spaniel έχει μακρύ μεταξένιο τρίχωμα,κυρίως ίσιο στη ράχη και ελαφρώς κυματιστό στα πόδια.Τα μακρύτερα μαλλιά που καλύπτουν το στήθος και την κοιλιά του ονομάζονται φτερό.

Εξαιτίας του πλούσιου και μακρύ τριχώματος του χρειάζεται τακτική περιποίηση και συχνό βούρτσισμα.

Τα χρώματα του τριχώματος συνήθως είναι μαύρο κόκκινο ή καφέ. Υπάρχουν επίσης και πολύχρωμα Cocker Spaniel με ανάμιξη αυτών των χρωμάτων.

Αμερικάνικο cocker spaniel:

Το αμερικάνικο κόκερ σπάνιελ τείνει να είναι μικρότερο, έχει δηλαδή μικρότερη πλάτη και θολωτή κεφαλή. Γενικά έχουν μεσαίο μέγεθος, και τα κιλά τους κυμαίνονται μεταξύ 13 και 15 κιλών με ύψος που φτάνει τα 38 εκατοστά στα αρσενικά και 36 στα θηλυκά.

Ένας αξιολάτρευτος χαρακτήρας με λαμπρή προσωπικότητα

Η εκπαίδευση των Κόκερ Σπάνιελ είναι αρκετά εύκολη γιατί είναι πολύ υπάκουα. Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύονται όταν είναι κουτάβια έτσι μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα. Τα Κοκερακια είναι πολύ ευκίνητα και λατρεύουν το παιχνίδι. Αλληλοεπιδρούν υπέροχα με τα παιδιά με τους ηλικιωμένους αλλά και με άλλα κατοικίδια ζώα.Επίσης είναι φανταστικά σκυλιά θεραπείας! Είναι ιδανικά ζώα για οικογένειες αλλά και για μοναχικούς ανθρώπους. Λόγω της ευκινησίας τους αλλά και της υπακοής τους είναι εξαιρετική συνοδοιπόροι στο κυνήγι. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν ρίζες ως κυνηγετικά σκυλιά.

Χρειάζονται τακτική άσκηση ειδάλλως μπορεί να αναπτύξουν προβληματική συμπεριφορά με πολλά ελλατώματα.

Σε ποιες ασθένειες και προβλήματα είναι επιρρεπή τα Cocker Spaniel

Συνηθισμένες ασθένειες:

 • δερματίτιδα
 • εξωτερική ωτίτιδα και λοιμώξεις αυτιού
 • παχυσαρκία

Άλλες ασθένειες:

 • Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται αρκετά συχνά στην φυλή Cocker SΕίναι μία νόσος που αφορά τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος δεν παράγει αρκετή ορμόνη.Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απώλεια τριχώματος, κόπωση, ταλαιπωρημένο δέρμα και επιληψία.Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή και ειδική διατροφή ως θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
 • Πρωτογενής σμηγματόρροια: H πρωτογενής σμηγματόρροια είναι μία δερματική πάθηση κατά την οποία το δέρμα τείνει να είναι λιπαρό, φολιδωτό και να μυρίζει άσχημα λόγω της υπερπαραγωγής των κυττάρων του δέρματος.Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και ειδικά σαμπουάν.
 • Ατροφία του αμφιβληστροειδούς: Η πάθηση αυτή ανήκει στην οικογένεια των οφθαλμικών παθήσεων, με χαρακτηριστικό της την συνεχή επιδείνωση. Προκαλεί σταδιακή νυχτερινή τύφλωση που μπορεί να οδηγήσει σε οριστική τύφλωση. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία, όμως τα σκυλάκια συνηθίζουν και προσαρμόζουν την όρασή τους ώστε να κινούνται με ασφάλεια σε σταθερά περιβάλλοντα.
 • Τα cocker spaniel είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διάφορες αλλεργίες όπως τροφικές,με την επαφή ή την εισπνοή.Η θεραπεία μπορεί να είναι με φαρμακευτική αγωγή αλλά και με την απομάκρυνση του αλλεργιογόνου από το περιβάλλον του σκύλου.
 • Αυτοάνοση αναιμία: H αυτοάνοση αναιμία προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου όπου το αίμα του προσβάλλεται από τα ίδια του τα κύτταρα.Τα συμπτώματα είναι ίκτερος, λήθαργος ,πρησμένη κοιλιά και ωχρά ούρα.Τα σκυλιά πού διαγνώστηκαν ναι αυτοάνοση αναιμία δεν πρέπει να αναπαράγονται καθώς η ασθένεια αυτή είναι κληρονομική. Για την αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία υπάρχει θεραπεία.
 • Επιληψία: Τα σκυλάκια Cavoodle εμφανίζουν μια μορφή επιληψίας ,με άγνωστη αιτία και συχνές επιληπτικές κρίσεις. Υπάρχει θεραπεία για την ιδιοπαθή επιληψία.
 • Ο καταρράκτης είναι ακόμα μια ασθένεια που προσβάλει τα μάτια, δημιουργώντας μια θολή μεμβράνη πάνω από τον βολβό του ματιού. Προκαλεί απώλεια της όρασης, μπορεί όμως να αφαιρεθεί χειρουργικά.
 • Δυσπλασία του ισχίου: H δυσπλασία του ισχίου αναφέρεται στην μη ορθή σύνδεση του οστού του μηρού με το ισχίο προκαλώντας πόνο. Ανάλογα την κατάσταση χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
 • Επιγονατίτιδα: H Επιγονατίτιδα είναι άλλη μια πάθηση των οστών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα εντοπίζεται όταν τα οστά τις επιγονατίδας δεν ευθυγραμμίζονται σωστά. Η κίνηση των οστών μέσα έξω προκαλεί πόνο και δυσκολία στο περπάτημα. Μια ήπια επιγονατίδα δεν απαιτεί θεραπεία, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Ήξερες ότι…

 • Η Λαίδη στην ταινία της Disney “Η Λαίδη και ο αλήτης” ήταν Cocker S
 • Ένα αμερικάνικο κοκεράκι με το όνομα ο Μπο θεωρείται ότι είναι ο πατέρας της ράτσας όπως τη βλέπουμε σήμερα.
 • Τις χρονολογίες 1936 έως και 1952 το αμερικάνικο Κόκερ σπάνιελ ήταν η πιο γνωστή φυλή σκύλου στις ΗΠΑ.
 • Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου στη ράτσα κόκερ σπάνιελ είναι ο καρκίνος και έπειτα ακολουθούν τα γηρατειά.
 • Τα Κόκερ Σπάνιελ είναι αρκετά δημοφιλή ζωάκια για υιοθεσία. Μερικοί γνωστοί ιδιοκτήτες είναι: ο Δούκας και τη Δούκισσα του Cambridge William και Kate, τους προέδρους των ΗΠΑ Bill Clinton,Harry Truman και Richard Nixon αλλά και διασημότητες όπως Oprah Winfrey και Naomi W
 • Κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως η παρέα με ένα Κόκερ Σπάνιελ βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης είναι εξαιρετικά κατοικίδια ζώα για ανθρώπους ναι αγχωτική καθημερινότητα ή εργασία.

Εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε στην υιοθεσία ενός Cocker Spaniel φροντίστε να του αφιερώνετε αρκετό χρόνο για την εκπαίδευσή του όταν είναι κουτάβι αλλά και άθληση και παιχνίδι.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top