Harrier: Ανεξάντλητη ενέργεια και παιχνίδι με όλη την οικογένεια, Πληροφορίες, Ανάγκες, Χαρακτηριστικά και ασθένειες

harrier

Τα Harrier είναι μια δραστήρια ράτσα, κοινωνική, ευαίσθητη που θα αγαπήσει και θα δεθεί με τον ιδιοκτήτη τους και θα κοινωνικοποιηθεί με όλη την οικογένεια. Είναι ένα σκυλάκι με χαμηλή ανάγκη για περιποίηση αλλά μεγάλη ανάγκη για εκτόνωση της ενέργειας και παιχνίδι μέσα στην ημέρα. Πριν υιοθετήσετε ένα σκύλο Harrier σκεφτείτε το πρόγραμμά σας. Διαβάστε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τη φυλή ώστε να μάθετε εάν είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε αυτή την δραστήρια φάτσα.

Η ράτσα Harrier: όσα θες να γνωρίζεις για το λαγωνικό

Συνιστάται για: Δραστήριες οικογένειες με παιδιά, σπίτια με ασφαλή περίφραξη στην αυλή
Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο
Διάρκεια ζωής: 12 – 15 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία: Δραστήριος και πιστός σκύλος
Κίνδυνος για την υγεία: Αυτή η ράτσα έχει μέτριο κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας κατά την διάρκεια της ζωής της

harrier

Επισκόπηση φυλής Ηarrier και Γενικά χαρακτηριστικά

Το Harrier εκτράφηκε στην Αγγλία ώς σκύλος εργασίας για το κυνήγι λαγού. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κυνηγού: ικανότητες όσφρησης και ταχύτητας, ενέργεια, δύναμη, ακούραστη εργασία και ανεξαρτησία.
Η εμφάνισή του δεν διαφέρει πολύ από το ταχύτερο αγγλικό Foxhound και το μικρότερο και πιο αργό Beagle.
Τα Harriers είναι πολύ όμορφα σκυλιά με γλυκό και έξυπνο μουσουδάκι και ζεστά μάτια. Είναι μεσαίου μεγέθους με ανθεκτικά και μεγάλα οστά. Το ύψος τους κυμαίνεται από 48 έως 54 εκατοστά και το βάρος τους από 18 έως 29 κιλά.
Έχουν κοντό και γυαλιστερό τρίχωμα σε χρώματα μαύρο και λευκό. Απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και καλλωπισμό – το βούρτσισμα μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετό. Χρειάζονται όμως τακτική περιποίηση για την κοπή των νυχιών τους , έλεγχο και καθαρισμό των αυτιών τους και το βούρτσισμα των δοντιών τους.
Όντας κυνηγόσκυλα δεν είναι ευχαριστημένα όταν είναι μόνα τους για πολλές ώρες σε έναν μεγάλο κήπο. Θέλουν βόλτες και άφθονη άσκηση: μια μεγάλη καθημερινή βόλτα τρέξιμο και υπαίθριο παιχνίδι. Οι βόλτες πρέπει να γίνονται με λουρί καθώς η όσφρησή τους μπορεί να τα κάνει να απογειωθούν κυριολεκτικά ώστε να ανακαλύψουν μυρωδιές και να εξερευνήσουν το περιβάλλον. Εάν είστε ένας δραστήριος άνθρωπος και αγαπάτε τις βόλτες, την πεζοπορία, την ποδηλασία κ.λ.π τότε ένα σκυλί της φυλής Harrier είναι ιδανικός φίλος για εσάς.
Το ένστικτο του κυνηγού θα τα βάλει πολλές φορές σε μπελάδες καθώς τους αρέσει να σκάβουν τα πάντα και να καταστρέφουν το γρασίδι ή τον κήπο σας. Τόσο η άσκηση και η εκτόνωση όσο και η καλή περίφραξη του κήπου θα κρατήσουν το σκύλο σας ασφαλή και υγιή. Εάν νιώσουν να βαριούνται μπορεί να γίνουν καταστροφικά. Η ευκινησία τους τα βοηθά να τα πηγαίνουν περίφημα σε αθλήματα ζώων και εμπόδια.

harrier

Εμβαθύνοντας: Χαρακτήρας, συμπεριφορά και προσωπικότητα

Το Harrier είναι ένας φιλικός, γλυκός και χαρούμενος σκύλος. Του αρέσει να διασκεδάζει και να παίζει με την οικογένειά του. Περνούν ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους τους, είτε είναι χρόνος χαράς και παιχνιδιού είτε χαλάρωσης. Απολαμβάνουν εξίσου και το χουχούλιασμα στον καναπέ ή το κρεβάτι. Θα ξαπλώσουν μαζί σας για ώρες αρκεί να τους χαϊδεύετε την κοιλιά.
Είναι αξιόπιστα σκυλιά για κάθε ηλικία. Αγαπούν τα παιδιά και δένονται αρκετά με τον ιδιοκτήτη τους. Δεν κάνουν εύκολα φίλους και πιθανότατα να γαβγίσουν όταν πλησιάζει κάποιος άγνωστος. Έτσι σας ειδοποιούν αλλά δεν θα επιτεθούν σε κανένα, ακόμα και εάν αυτός είναι ένας διαρρήκτης.

Είναι φιλικό και μη επιθετικό σε άλλα σκυλιά. Η καλύτερη παρέα του για το σπίτι , εκτός του αφεντικού, είναι ένας ακόμα σκύλος. Έτσι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βαρεθεί. Το Harrier θα αντιμετωπίσει καλά τα άλλα σκυλιά αλλά θα προσπαθήσει να επιβληθεί στα άλλα ζώα. Το ιδανικότερο είναι να είναι μέλος μιας οικογένειας που αποτελείται μόνο από ανθρώπους και σκυλιά. Το ένστικτο του θα τον κάνει να κυνηγήσει μικρότερα κατοικίδια ή μια γάτα με φουντωτό τρίχωμα, ακόμα και όταν έχουν μεγαλώσει μαζί από κουτάβια.
Επικοινωνούν δυνατά με γαυγίσματα και μουρμουρίσματα, ή ακόμα και γκρίνια. Όταν μένουν μόνα τους θα βαρεθούν και εκτός από μικροκαταστροφές θα γαυγίζουν ασταμάτητα. Ίσως να αρχίσουν να ουρλιάζουν την νύχτα εάν είναι μόνα τους κάτι που δημιουργήσει πρόβλημα στον ιδιοκτήτη αλλά και στην γειτονιά.
Έχουν ανεξάρτητη φύση και μπορεί να γίνουν πεισματάρηδες. Εάν ξεκινήσει η εκπαίδευση από νωρίς τα προβλήματα θα ελαχιστοποιηθούν και θα είναι ήρεμα, χρειάζονται μένα σταθερό και στοργικό αφεντικό. Συνιστώνται μαθήματα πρώιμης κοινωνικοποίησης και μεγάλη υπομονή κατά την εκπαίδευση, εάν και ανταποκρίνονται θετικά σε διαταγές.

harrier
Πιθανές ασθένειες που μπορεί να εμφανίσει η φυλή Ηarrier

Πιο συχνές παθήσεις και συμπτώματα

Λοιμώξεις του αυτιού: Η επαρκής κυκλοφορία του αέρα στα αυτιά δεν είναι εφικτή εξαιτίας του μικρούς τους σχήματος. Τα Harrier είναι επιρρεπή στις λοιμώξεις για αυτό τα αυτιά του πρέπει να ελέγχονται συχνά. Συμπτώματα της λοίμωξης του αυτιού μπορεί να είναι η άσχημη μυρωδιά, κόκκινο χρώμα, συχνό κούνημα ή ξύσιμο του αυτιού έως σημάδι ότι κάτι το ενοχλεί. Ακόμα και ξένα αντικείμενα μπορεί να «φυλακιστούν» στο αυτί του σκύλου. Μπορείτε να καθαρίζετε τα αυτιά κάθε εβδομάδα για να αποτρέψετε λοιμώξεις του αυτιού
Υποθυρεοειδισμός: Είναι η κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι επιληψία, κόπωση, απώλεια τριχώματος και ζαρωμένο δέρμα.
Δυσπλασία ισχίου: Δυσπλασία προκαλείται όταν το ισχίο και το κόκκαλο του μηρού δεν ταιριάζουν. Αυτό προκαλεί πόνο και χωλότητα με την πάροδο του χρόνου στο ένα ή στα δύο πόδια.
Οδοντικά προβλήματα: τα οδοντικά προβλήματα προκύπτουν όταν η σίτισή του περιλαμβάνει μόνο υγρές και κονσερβοποιημένες τροφές. Η σίτιση με ξηρές κροκέτες θα μειώσουν τις λοιμώξεις στα ούλα, την κακή αναπνοή κι τον κίνδυνο κοιλοτήτων.

harrier
Ιστορικό υπόβαθρο της φυλής Harrier

Υπάρχουν πολλές διαφωνίες και εικασίες σχετικά με τις ιστορικές ρίζες του Harrier. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν και αποδέχονται πως η καταγωγή του είναι από την Αγγλία όπου χρησιμοποιήθηκαν και έως σκυλί κυνηγιού για λαγούς. Τα σκυλιά του τύπου Harrier, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να κυνηγήσουν λαγούς, μάλλον είχαν μεταφερθεί στην Αγγλία μετά την εισβολή των Νορμανδών το 1066.

Μια κοινή πεποίθηση σήμερα είναι ότι τα Harrier είναι η μικρότερη εκδοχή του Foxhound, τα οποία εκτρέφονται επιλεκτικά. Οι σύντροφοι του Harrier στο κυνήγι κινούνται με πόδια ενώ στο Foxhound οι κυνηγοί κινούνται με άλογα, εξαιτίας της ταχύτητας του.
Άλλη μια εκδοχή είναι ότι τα Harrier αποτελούν μια διασταύρωση Bloodhound, Talbot Hound, ή πιθανώς ακόμη και Basset Hound. Ωστόσο, άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι η φυλή αναπτύχθηκε από τη διασταύρωση του αγγλικού Foxhound με τους Fox Terrier και Greyhound.
Παρά την αβέβαιη προέλευσή του η φυλή θεωρείται μια από τις παλαιότερες φυλές στην Αγγλία που χρησιμοποιήθηκαν για κυνήγι λαγού που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Επειδή τα Harriers ήταν πιο αργά από τα Beagles, ήταν πιο χρήσιμοι κατά το κυνήγι του μεγαλύτερου και πιο αργού ευρωπαϊκού λαγού.
Παρόλο που υπάρχουν πολλά εκτροφεία Harriers στην Αγγλία σήμερα, η φυλή δεν αναγνωρίζεται πλέον από το Kennel Club. Τα αγγλικά Harriers ανήκουν και αναγνωρίζονται μόνο από κυνηγετικούς συλλόγους. Το Harrier Club of America ιδρύθηκε το 1992.
Πιθανότατα η φυλή πήγε στην Αμερική πριν τις πρώτες αποικίες, στις αρχές του 1800. Ακόμα και σήμερα το Harrier χρησιμοποιείται μερικώς για κυνήγι στις ΗΠΑ αλλά θεωρείται μη δημοφιλής φυλή – καθιστώντας την μια από τις πιο σπάνιες φυλές.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν ήξερες για τα Harriers

• Τα περισσότερα Harriers έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο χρωμάτων όπως μαύρο και λευκό, αλλά μερικά μπορεί να έχουν και μπλε μοτίβα.
• Έχουν εκτραφεί για να ακολουθούν μυρωδιές ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Τα Harriers φημίζονται για την σπουδαία τους όσφρηση.
• Σκάβουν τα πάντα με μεγάλη ευκολία, ακόμα και κάτω από ηλεκτροφόρους φράκτες.
• Το Harrier θεωρείται μια σπάνια φυλή στις μέρες μας, οπότε θα είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε ένα κουτάβι ή θα περιμένετε πολύ για την εκτροφή τους.
Harrier, Beagle ή Foxhound; Συχνά οι ράτσες αυτές συγχέονται, το Harrier βρίσκεται ακριβώς στην μέση όσο αφορά την ταχύτητα και το μέγεθος.

Συνοψίζοντας, η φυλή Harrier είναι μια καταπληκτική φυλή, ιδανική για κάθε οικογένεια με παιδιά αλλά και δραστήριους ανθρώπους. Όμως είναι δύσκολο να βρείτε μια τέτοια φυλή να χαρίζεται.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr