Σκύλος Κάνγκαλ: Ένας γιγάντιος Τούρκος προστάτης, Χαρακτήρας και ασθένειες – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Χρήσιμα Χωρίς Κατηγορία

Ενδιαφέρεσαι να υιοθετήσεις ένα σκυλάκι; Ψάχνεις διεξοδικά όλες της φυλές για να δεις ποια φυλή θα σου ταίριαζε καλύτερα; Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε τα Κάνγκαλ, μια μεγαλόσωμη φυλή με απίστευτα καλή συμπεριφορά και προσωπικότητα, κατάλληλο να συνυπάρξει με όλη την οικογένεια.

Κάνγκαλ: όλα όσα θες να γνωρίζεις για την ράτσα

Προορίζεται για: Ιδανικό σκύλος για οικογένειες που ζουν σε αγροτικές περιοχές (κτηνοτροφία και φρούρηση)

Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο

Προσδόκιμο ζωής: 12 – 15 χρόνια

Χαρακτηριστικά: Εξαιρετικός προστάτης, πιστός, αλληλοεπιδρά τέλεια με τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα

Υγεία: Έχει χαμηλή πιθανότητα να αναπτύξει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής του

Kangal:Χαρακτηριστικά φυλής

Η φυλή Kangal είναι καθαρόαιμή με μικρή αναφορά για διασταυρώσεις στην ιστορία ύπαρξής του. Μπορείς ,με αρκετή ευκολία να αναγνωρίσεις εάν ένα ζώο είναι καθαρόαιμο καθώς τα χαρακτηριστικά του δεν έχουν αλλοιωθεί στο πέρασμα των χρόνων. Το καθαρόαιμο Κάνγκαλ έχει μια χαρακτηριστική σιλουέτα.

Τα χαρακτηριστικά του έχουν περιγραφεί με σαφήνεια και είναι:

 • Φυσική εμφάνιση με μεγάλο και μέτριο σε πλάτος κεφάλι, κυρτή ουρά όρθια που γυρίζει προς την ράχη του, εύκαμπτα αυτιά και σκουρόχρωμη μουσούδα.
 • Έχει πυκνό και κοντό τρίχωμα.
 • Το χρώμα του είναι το χαρακτηριστικό χρώμα της φυλής του, συμπαγές σκούρο καφέ στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός του. Το χρώμα των ματιών και της μουσούδα του είναι σκούρο, συνήθως μαύρο. Σύμφωνα με τα πρότυπα της φυλής του το καθαρόαιμο Κάνγκαλ δεν έχει άλλα χρώματα ή λευκά σημάδια στο τρίχωμα ,τα πόδια ή το στήθος.
 • Το τεράστιο μέγεθός του μπορεί να σας φοβίσει. Έχει δυνατό και μυώδες σώμα. Το ύψος του αρσενικού μπορεί να φτάσει έως 85 εκατοστά και το βάρος του στα 65 κιλά. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα.

Χαρακτήρας, προσωπικότητα και συμπεριφορά

Παρά το τεράστιο μέγεθός του τα Κάνγκαλ είναι αρκετά ευκίνητα. Επειδή έχει εκτραφεί και εξελιχθεί ώς «φυλή εργασίας» του ταιριάζει ένας ενεργός ρόλος, όπως για παράδειγμα προστασία ζώων (πρόβατα, αίγες, βοοειδή) ή φύλακας του αγροκτήματος. Από την φύση του τα σκυλιά Κάνγκαλ είναι άγρυπνοι φρουροί, άφοβα, ατρόμητα και αμυντικά. Η φήμη του ώς πιστά και σκληροτράχηλα σκυλιά έχει προκύψει από την τάση του να υπερασπίζονται το κοπάδι από αρπακτικά. Το απίστευτο ένστικτό τους προειδοποιεί όταν υπάρχει κίνδυνος και έρχονται σε ίση αντιπαράθεση ακόμα και με λύκους για να προστατεύσουν το κοπάδι τους. Δρουν ακόμη και χωρίς τις εντολές του ιδιοκτήτη τους.

Η ιδιοσυγκρασία του συνάμα με την υψηλή νοημοσύνη εξηγούν γιατί είναι τόσο καλός και πιστός στην δουλειά του – ξέρει ακριβώς πότε πρέπει να εκφοβίσει ή να επιτεθεί για να προστατεύσει το κοπάδι και την περιουσία του.

Είναι όμως και ήρεμα, στοργικά και αξιόπιστα σκυλιά. Είναι προστατευτικά και ευγενικά ζώα με τα παιδιά και τα άλλα κατοικίδια ζώα, κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά σκυλιά συντροφιάς. Ο συνδυασμός της ατρόμητης, προστατευτικής φύσης του και της στοργικής και ήπιας ιδιοσυγκρασίας του μπορεί να εξηγηθεί ιστορικά. Οι αρχικοί ιδιοκτήτες και οι κτηνοτρόφοι του Kangal, οι Τούρκοι βοσκοί, εξασφάλισαν μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής ότι τα σκυλιά τους δεν θα επιδείκνυαν επιθετικότητα σε γνωστούς ανθρώπους ή ζώα.

Συνήθως γαυγίζουν όταν αντιληφθούν μια άγνωστη εχθρική παρουσία. Μπορεί να επιτεθεί σε κάποιον απροσδιόριστο εισβολέα αλλά με την σωστή εκπαίδευση μαθαίνει να κατευνάζει και να ελέγχει αυτή του την επιθυμία.

Εάν σκέφτεστε να προσχωρήσετε στην υιοθεσία ενός σκυλιού Κάνγκαλ προτιμήστε ένα κουτάβι. Τα κουτάβια εκπαιδεύονται καλύτερα με την προϋπόθεση ότι δεν είστε άπειρος στη εκτροφή μεγαλόσωμων φυλών. Φροντίστε να κοινωνικοποιείστε από νωρίς το κουτάβι σας για να αναπτύξει ήσυχη ιδιοσυγκρασία και μην επιτίθεται σε αντικείμενα, ανθρώπους και ζώα. Αναζητήστε κουτάβια που να χαρίζονται.

Τα Kangals γενικά δεν συνιστώνται για άπειρους ιδιοκτήτες σκύλων και για εκείνους που δεν έχουν εμπειρία στην εκτροφή μεγάλων σκύλων. Οι συμβατικές μέθοδοι εκπαίδευσης δεν είναι κατάλληλες για τα σκυλιά Κάνγκαλ που προορίζονται για φύλακες αγροκτημάτων.

Τα σκυλιά Kangal ανεξαρτητοποιούνται πλήρως στην ηλικία των 2 ετών.

Χρειάζεται άφθονη άσκηση, ευκαιρίες για τρέξιμο και παιχνίδι, καθημερινές βόλτες και επαφή με τον ιδιοκτήτη τους.  Δώστε του την ευκαιρία να έχει έναν ενεργό ρόλο στο αγρόκτημά σας καθώς τα μεγάλα διαστήματα απραξίας συμβάλλουν στην πλήξη, στην κατάθλιψη και το άγχος. Η απραξία μπορεί να τον οδηγήσει σε καταστροφικές πράξεις όπως ανεπιθύμητο μάσημα και σκάψιμο.

Κάνγκαλ: Προβλήματα υγείας

 • Εντροπία: Η εντροπία είναι μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει τα βλέφαρα και την όραση του και είναι κληρονομική. Τα σημάδια είναι το έντονο και συνεχόμενο τρίψιμο των ματιών.
 • Λιπώματα: Τα λιπώματα αναπτύσσονται από τα λιπώδη κύτταρα του σκύλου κάτω από το δέρμα. Είναι κομμάτια ή όγκοι, επι το πλείστον καλοήθη με τάση να αναπτύσσονται πολλά.
 • Δυσπλασία ισχίου: Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια προβληματική σκελετική κατάσταση κατά την οποία το ισχίο δεν ταιριάζει σωστά με τον μηρό. Αυτή η κατάσταση προκαλεί πόνο, αστάθεια και χαλαρή εφαρμογή της άρθρωσης στο σκύλο.

Κάνγκαλ: Ιστορικό υπόβαθρο

Το Κάνγκαλ έχει καταγωγή από την περιοχή Sivas της Τουρκίας και για αυτό θεωρείται από μερικούς ο εθνικός σκύλος της Τουρκίας. Οι Τούρκοι αγαπούν και σέβονται απίστευτα αυτή την φυλή, μάλιστα έχει εμφανιστεί ακόμη και σε νομίσματα και γραμματόσημα.

Έχει ταξινομηθεί στην ίδια οικογένεια με τους Αμερικανούς Mastiff και Bullmastiff καθώς θεωρείται ότι σχετίζεται με τους σκύλους πρώιμου τύπου μαστήφ. Εκτρέφεται από τον 12ο αιώνα επιλεκτικά με αποτέλεσμα το ξεχωριστό μέγεθος του, την δύναμή του και την προσωπικότητά του. Η ράτσα απέφυγε να αναμειχθεί με άλλες εξαιτίας της σχετικής απομόνωσής του στην περιοχή Sivas στην Τουρκία.

Ήταν – και εξακολουθεί να είναι –  μια πολύτιμη φυλή για του γαιοκτήμονες και τους αρχηγούς της εποχής αλλά εκτρέφονταν κυρίως από χωρικούς και βοσκούς που χρειάζονταν φύλακες για τα κοπάδια τους. Μάλιστα οι χωρικοί για να προστατεύσουν τα σκυλιά τους από το δάγκωμα του λύκου τους τοποθετούσαν καρφιά.

Στην σημερινή Τουρκία τα Κάνγκαλ έχουν ακόμα σημαντική θέση στην κοινωνία αλλά και το πολιτισμό. Η τούρκικη κυβέρνηση σε συνεννόηση με ακαδημαϊκά ιδρύματα λειτουργούν εκτροφεία για την φυλή Kangal. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο κυβερνητικά κέντρα αναπαραγωγής στο Sivas, την περιοχή από την οποία προήλθε η φυλή.

Η Τουρκία απαγόρευσε την εξαγωγή Kangals με σκοπό να αποθαρρύνει την μη ελεγχόμενη παραγωγή τους.

Το Κάνγκαλ εμφανίστηκε πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1965 με την πρώτη εκτροφή και αναπαραγωγή τους να ξεκινάει το 1967 και στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1985 όπου έγιναν και διάσημα. Οι Άγγλοι προχώρησαν στην αναπαραγωγή τους ακολουθώντας πιστά το πρότυπο της φυλής, όπως δηλαδή το όριζε το τούρκικο πρότυπο.

Το 1998, η φυλή έλαβε επίσημη αναγνώριση από το United Kennel Club.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την φυλή

 • Τα Κάνγκαλ έχουν την μεγαλύτερη δύναμη συγκριτικά με τις άλλες ράτσες σκυλιών. Μπορούν να παράγουν δύναμη 743 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα ενώ το Ροτβάιλερ 328. Ο άνθρωπος μπορεί να παράγει δύναμη ίση με 150 λίβρες.
 • Το Κάνγκαλ δεν είναι το ίδιο με τον Ανατολικό Ποιμενικό. Πολλές φορές ταυτίζονται γιατί και τα δύο προέρχονται από την Τουρκία, όμως είναι ξεχωριστές φυλές.
 • Το Κάνγκαλ είναι γνωστό ώς «Λιοντάρι της Ανατολής». Είναι επίσης γνωστό ως βοσκός Kangal, Kurdish Kangal, Turkish Kangal και Kangal Çöban Köpeği.
 • Χρειάζονται μόνο δύο – τρία Κάνγκαλ για να προστατεύσουν ένα κοπάδι με 150 έως 250 πρόβατα.
 • Σύμφωνα με τον μύθο, στην εποχή των Ασσυρίων το πρώτο Κάνγκαλ εκτράφηκε από ένα λιοντάρι. Έτσι εξηγείτε σύμφωνα με τον μύθο γιατί το πρόσωπο του Κάνγκαλ μοιάζει με αυτό του λιονταριού.
 • Τα Κάνγκαλ συμβάλλουν στην διατήρηση των τσιτάχ στην Ναμίμπια της Νότιας Αφρικής. Πως; Τα Κάνγκαλ προστατεύουν τα κοπάδια διώχνοντας τσιτάχ, αποτρέποντας έτσι τους αγρότες να σκοτώσουν τα τσιτάχ για να αποφύγουν την επίθεση.

Παρά το μεγάλο του μέγεθος, τα Κάνγκαλ είναι ένα καταπληκτικό σκυλί για όλη την οικογένεια αρκεί να ασκείται και να εκτονώνει την ενέργειά του. Τα ένστικτά του είναι προστατευτικά για αυτό η εκπαίδευση από κουτάβι θα σας σώσει από συχνά γαυγίσματα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top