Αφαγία σκύλου: Ερμηνεία, Κίνδυνος για την υγεία, Λύσεις και τι να κάνετε – Χρήσιμος κτηνιατρικός οδηγός

ανορεξία σκύλου

Ο σκύλος μπορεί να σωματοποιήσει μερικά συναισθήματα και να εκδηλώσει πόνο, ασθένεια και ψυχολογική κατάπτωση μέσω αφαγίας.

Είναι πιθανό να έχει ο σκύλος μου ανορεξία;

Οι διατροφικές διαταραχές στα σκυλάκια είναι πιο συχνές από όσο πιστεύουμε. Η ανορεξία δεν σημαίνει απλώς απώλεια της όρεξης. Υπάρχουν δύο τύποι ανορεξίας:

•Η πραγματική ανορεξία που σημαίνει πως έχουν μια άρνηση προς το φαγητό ή απλά δεν τους ενδιαφέρει πλέον το φαγητό του, και μπορεί να συνδέεται στενά με κάποια σοβαρή ασθένεια.
•Η ψευδοανορεξία που η άρνηση να φάει συνδέεται με την δυσκολία να μασήσουν, να καταπιούν ή να πάρουν το φαγητό στο στόμα τους. Δηλαδή με λίγα λόγια πεινάνε αλλά δεν μπορούν να φάνε.

Εάν παρατηρήσετε πρακτικές άρνησης για σίτιση που παρουσιάστηκαν ξαφνικά θα πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας. Ο σκύλος θα διαγνωστεί με ανορεξία εάν άλλαξαν οι διατροφικές του συνήθειες και αρνείστε σταθερά να φάει.

σκύλος και φαγητό

Ποιες είναι οι αιτίες που τα σκυλιά δεν τρώνε τίποτα ή δεν πίνουν;

Οι σκυλογονείς ρωτούν «Γιατί δεν τρώει ο σκύλος μου;»

Τα κουτάβια μπορεί να μην τρώνε λόγω περιβαλλοντικών αλλαγών, άγχους, παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής ή ναυτίας. Μπορεί επίσης να έχουν κάποια εσωτερική διαταραχή που προκαλεί οδοντικά προβλήματα, πόνο ή απώλεια όρεξης.
Φυσικά, μπορεί να είναι λίγο ιδιότροποι με το φαγητό, αλλά για να αναρωτηθείτε για τις συνήθειες του σκύλου σας, πρέπει πρώτα να αποκλείσετε όλες τις άλλες αιτίες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να υπάρχει άλλος λόγος για τον οποίο ο σκύλος σας δεν τρώει. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η ανορεξία στους σκύλους είναι κοινό σύμπτωμα πολλών σοβαρών ασθενειών και καταστάσεων.
Οι πιο σοβαρές αιτίες της ανορεξίας ως σύμπτωμα είναι ο καρκίνος των νεφρών ή του ήπατος και τα προβλήματα κυστικερκίασης.

Τι να κάνετε εάν δεν τρώει ο σκύλος σας

Η ανορεξία είναι μια σοβαρή και απειλητική κατάσταση για την ζωή του σκύλου. Εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία και δεν σιτίζεται για αρκετές μέρες μπορεί να αφυδατωθεί και να υποσιτιστεί.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν ο σκύλος ή το κουτάβι σας αρνείται να φάει, ακόμα κι αν ενεργεί κανονικά.

Παιδική τροφή για σκύλους που δεν τρώνε

Η παιδική τροφή είναι μια καλή πρώτη δοκιμή για έναν σκύλο που δεν τρώει. Ειδικά οι παιδικές τροφές με κρέας , βοδινό ή γαλοπούλα, είναι εξαιρετική και γευστική τροφή για τους σκύλους που αρνούνται να φάνε. Απλώς προσέξτε να μην περιέχουν επιβλαβή συστατικά, όπως κρεμμύδι ή σκόρδο. Δοκιμάστε να την ζεστάνετε λίγο πριν την προσφέρετε στον σκύλο.

«Ο σκύλος μου δεν τρώει αλλά ενεργεί κανονικά, τι πρέπει να κάνω;»

Το γεγονός ότι ο σκύλος σας δεν έχει όρεξη ή δεν μπορεί να φάει είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να διερευνηθεί, ακόμη και αν δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου σας. Συχνά σχετίζεται με άλλες ασθένειες και θα πρέπει να αναφέρεται στον κτηνίατρό σας, ακόμη και αν όλα τα υπόλοιπα είναι φυσιολογικά.

«Το ηλικιωμένο μου σκυλάκι χάνει βάρος, είναι φυσιολογικό;»

Τα μεγαλύτερα κουτάβια συχνά παίρνουν βάρος επειδή κινούνται και ασκούνται λιγότερο. Εάν ο μεγαλύτερος σκύλος σας χάνει βάρος, μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία. Λάβετε υπόψη ότι η απώλεια βάρους είναι σύμπτωμα πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι ηπατικές παθήσεις, οι νεφροπάθειες και ο καρκίνος. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη δυσπεψίας, οδοντικής νόσου ή δυσκολίας στην κατάποση.
Σε ηλικιωμένους σκύλους, η απώλεια βάρους δεν θεωρείται φυσιολογική και θα πρέπει να συζητηθεί με έναν κτηνίατρο.

«Γιατί ο σκύλος μου δεν τρώει αλλά πίνει νερό;»

Όταν ο σκύλος πίνει καθημερνά μεγάλες ποσότητες νερού αλλά αρνείται να φάει πιθανότατα πάσχει από κάποιες παθήσεις όπως διαβήτης, λοιμώξεις ή ηπατίτιδα. Εάν παρατηρήσετε μια τέτοια κατάσταση, δηλαδή ανορεξία αλλά λαίμαργη ανάγκη για νερό, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.

Η διάγνωση αφαγίας σε σκύλους

Ο κτηνίατρός σας θα θέλει να γνωρίζει το πρόσφατο ιατρικό ιστορικό του σκύλου σας και τυχόν άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την ανορεξία, όπως πόνος στο έντερο ή απώλεια βάρους.
Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε αν ο σκύλος σας δεν ενδιαφέρεται καθόλου για φαγητό ή αν πεινάει αλλά δεν μπορεί να φάει. Ακόμη και αν έχει όρεξη, μπορεί να σταματήσει να τρώει αν πονάει ή αν δεν μπορεί να μασήσει την ξηρή τροφή. Ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει προσεκτικά τον σκύλο σας και θα ελέγξει τα δόντια του.

Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ορισμένες εξετάσεις:
• Υπέρηχος
• Ακτινογραφίες
• Εξετάσεις αίματος
• Εξετάσεις κοπράνων και ούρων
• Θεραπεία για τις διατροφικές διαταραχές

Αφού γίνει η διάγνωση από τον κτηνίατρο θα χορηγηθεί και η σωστή θεραπεία. Εάν για παράδειγμα πάσχει από οδοντική νόσο και πονόδοντο μπορεί να χρειαστεί να γίνει κάποια εξαγωγή.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσει να τρώει το συντομότερο δυνατό. Εάν ο κτηνίατρος σας συμβουλέψει να προσπαθήσετε να ταΐσετε το σκυλάκι σας, ακολουθήστε μερικές από τις συμβουλές μας:

• Δοκιμάστε να τον ταΐσετε με το χέρι
• Ζεστάνετε το φαγητό του
• Δοκιμάστε διαφορετικές μάρκες τροφών με διαφορετικό μέγεθος στις κροκέτες
• Προσφέρετε τροφές με έντονη μυρωδιά
• Ελέγξτε και καθαρίστε την μύτη του σκύλου σας ώστε να μπορεί να μυρίζει καθαρά και σωστά

αφαγία σκύλου

Εάν έχουν αποκλειστεί όλες οι πιθανές αιτίες από τον κτηνίατρο και διαπιστωθεί ότι είναι απλώς ιδιότροπα με την τροφή τους, τότε θα πρέπει να αποφεύγονται οι συνήθεις κακές τακτικές, όπως η υπερβολική σίτιση με λιχουδιές και φαγητό.
Ακολουθήστε μια αυστηρή ρουτίνα και ελέγχετε πάντα ότι η τροφή τους δεν είναι χαλασμένη ή υπονομευμένη.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να ελέγξετε και να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην τρώει τίποτα άλλο εκτός από το δικό του φαγητό. Μπορεί να μασήσουν ή να καταπιούν αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν εσωτερική απόφραξη.
Εάν αρνείται να φάει, ενημερώστε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr