Αγάπη ή κυριαρχία: Γιατί οι γάτες περιποιούνται η μία την άλλη-Τι σημαίνει,γιατί το κάνουν και πότε προκαλεί πρόβλημα

by Έφη Αθανασίου
περιποίηση γάτας

Είναι αλήθεια ότι οι γάτες είναι αρκετά περίεργα ζώα τα οποία όσον αφορά τον καθαρισμό τους, δεν χρειάζονται την ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς μπορούν να καθαρίζονται μόνες τους. Σίγουρα, όσοι έχουμε οικόσιτες γάτες τις βλέπουμε συνέχεια να πλένονται και να καθαρίζουν το τρίχωμα τους και πολλές φορές, αν έχουμε πάνω από μια γάτα, να καθαρίζουν η μία την άλλη.

Πώς εξελίχθηκε αυτή η συμπεριφορά; Πώς αποφασίζεται ποιος περιποιείται ποιον; Ας εξερευνήσουμε λοιπόν σχετικά με το γιατί η περιποίηση παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή και την κοινωνική δομή μιας γάτας.

Autogrooming Vs. Allogrooming

Το autogrooming είναι μια λέξη που σημαίνει ότι κάποιος περιποιείται τον εαυτό του.

Οι ιδιοκτήτες γατών συχνά ρωτούν “γιατί οι γάτες καθαρίζονται μεταξύ τους;”. Η απάντηση είναι ότι οι γάτες μαθαίνουν να αυτοκαθαρίζονται από μικρά γατάκια και συνεχίζουν μέχρι την ενηλικίωση. Οι περισσότερες γάτες το κάνουν αυτό πολύ καλά και διατηρούν τον εαυτό τους καθαρό χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση από τους ιδιοκτήτες τους.

Καθώς ένα κατοικίδιο μεγαλώνει, η προσωπική περιποίηση μπορεί να μειωθεί λόγω άλλων καταστάσεων υγείας, όπως η αρθρίτιδα.

Allogrooming σημαίνει περιποίηση ενός άλλου.

Πολλές γάτες συμμετέχουν σε αμοιβαίο καλλωπισμό, όταν ζουν σε νοικοκυριό με πολλές γάτες ή σε αποικία γατών, συμπεριλαμβανομένων των αποικιών άγριων γατών. Το allogrooming ξεκινά επίσης σε νεαρή ηλικία, με τη μητέρα γάτα να ξεκινά τη συμπεριφορά. Η κοινωνική δομή, η κυριαρχία και οι σχέσεις παίζουν επίσης ρόλο στην κοινωνική περιποίηση.

Έχετε κοιτάξει τη γλώσσα μιας γάτας από κοντά;

Οι γάτες έχουν πολύ μοναδική ανατομία στη γλώσσα τους με πολλές μικροσκοπικές τρίχες που καλύπτουν την επιφάνεια της γλώσσας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεστε σαν γυαλόχαρτο όταν μια γάτα σας γλείφει! Αυτές οι τρίχες λειτουργούν σαν μια μικροσκοπική τρίχα.

Έτσι, γλύφοντας το τρίχωμά τους, οι γάτες απομακρύνουν τις βρωμιές, την περίσσεια τριχών και τα παράσιτα. Εάν οι γάτες δεν περιποιούνται τακτικά, μπορεί να γίνουν βρώμικες, οδηγώντας σε προβλήματα υγείας, δυσκολία στο κυνήγι ή διαταραχές στην ιεραρχία μιας αποικίας.

Όμως, οι γάτες μπορεί να γλείφονται πάρα πολύ. Η περιποίηση έχει ως αποτέλεσμα λεπτό ή τρίχωμα, που πέφτει εύκολα, σπασμένες τρίχες ή ακόμη και ψώρα σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι υποκείμενες συνθήκες υγείας μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικό καλλωπισμό. Ο υπερθυρεοειδισμός, ο πόνος της αρθρίτιδας, οι αλλεργίες, τα ακάρεα και οι ψύλλοι προκαλούν υπερβολική περιποίηση. Εάν η γάτα σας παρουσιάζει μια αλλαγή στη συμπεριφορά περιποίησης ή χάνει τρίχες, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας.

Η περιποίηση στα γατάκια

Τα γατάκια γεννιούνται τυφλά και αβοήθητα και χρειάζονται συνεχή φροντίδα από τη βασίλισσα, τη μητέρα τους. Γλύφοντας τα γατάκια αμέσως μετά τη γέννηση, οι μητέρες γάτες απομακρύνουν ιστούς και υγρά που θα μπορούσαν να προσελκύσουν θηρευτές.

Αυτή η περιποίηση μετά τον τοκετό προσομοιώνει τα γατάκια, στεγνώνει το τρίχωμά τους και τα κάνει να κινούνται και να ζεσταίνονται. Καθώς τα γατάκια μεγαλώνουν, η μητέρα τους τα γλείφει για να διεγείρει την ούρηση και την αφόδευση. Επίσης, τα περιποιείται για να τα διατηρεί καθαρά σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι η οικογενειακή μονάδα των αιλουροειδών βασίζεται στον κοινό χώρο, την κοινή μυρωδιά και τις κοινές συμπεριφορές και τα γατάκια αρχίζουν να περιποιούνται το ένα το άλλο σε νεαρή ηλικία.

Εάν ένα γατάκι εγκαταλειφθεί και δεν έχει το πλεονέκτημα της φροντίδας της μητέρας γάτας, μπορεί να υποφέρει. Οι ανθρώπινοι ανάδοχοι γονείς μιμούνται τις συμπεριφορές περιποίησης της μητέρας γάτας χρησιμοποιώντας μπαλάκια βαμβακιού, πανιά πλυσίματος ή άλλα υλικά για να διεγείρουν και να καθαρίσουν τα γατάκια καθώς αυτά ωριμάζουν.

Χωρίς συνομήλικους, τα ορφανά γατάκια μπορεί να επιδείξουν ακατάλληλες συμπεριφορές όταν γνωριστούν με άλλες γάτες. Οι κτηνίατροι και οι προπονητές συμπεριφοράς διαθέτουν πόρους για τη βελτίωση αυτών των ειδικών καταστάσεων.

Κυριαρχία και περιποίηση

Όταν δύο ενήλικες γάτες είναι μαζί, ποιος περιποιείται ποιον;

Μελέτες στη συμπεριφορά των γατών δείχνουν ότι τις περισσότερες φορές μια γάτα με ανώτερη θέση περιποιείται μια λιγότερο κυρίαρχη γάτα. Συνηθέστερα, η κυρίαρχη γάτα περιποιείται την ομόλογό της γύρω από το κεφάλι, το πρόσωπο και το λαιμό.

Αυτές οι θέσεις είναι ευάλωτες περιοχές και αποτελούν επίσης στόχους επιθετικότητας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Ο καλλωπισμός του κατώτερου μέλους ιεραρχίας μπορεί να είναι μια μέθοδος επίδειξης κυριαρχίας χωρίς να προκαλείται βλάβη. Στις οικογενειακές μονάδες, όλα τα μέλη είναι συχνά απαραίτητα για το κυνήγι, την ασφάλεια και την υπεράσπιση της επικράτειας.

Αν ξεσπάσει καυγάς, ο τραυματισμός ενός μέλους της οικογένειας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων. Έτσι, η κοινωνική περιποίηση (allogrooming) μπορεί να εκτονώσει την κατάσταση και να παρακάμψει την επιθετικότητα.

Σε ένα νοικοκυριό με πολλές γάτες, οι αγώνες κυριαρχίας εμφανίζονται συχνά. Η προσβασιμότητα σε πόρους συνήθως πυροδοτεί την επιθετικότητα μεταξύ των γατών. Η τροφή, το κουτί απορριμμάτων και η επικράτεια είναι βασικοί πόροι σε ένα γατίσιο περιβάλλον.

Βεβαιωθείτε ότι κάθε γάτα έχει ένα ασφαλές και ξεχωριστό μέρος για να τρώει, να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και να ξεκουράζεται. Η προσφορά πόρων σε διαφορετικά δωμάτια, σε διαφορετικά επίπεδα του σπιτιού και μακριά από άλλα κατοικίδια, όπως σκύλους, είναι στρατηγικές για την ανακούφιση από το άγχος και την επιθετικότητα.

Σε ομάδες όπου οι γάτες είναι στειρωμένες και ευνουχισμένες, δεν υπάρχει προφανής σχέση μεταξύ αρσενικής ή θηλυκής προτίμησης στην αλληλοπεριποίηση. Ωστόσο, όταν οι  θηλυκές γάτες που δεν έχουν στειρωθεί είναι μαζί, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θηλυκά περιποιούνται η μία την άλλη συχνότερα κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

Επίσης, οι μεγαλόσωμες γάτες φαίνεται να επιδεικνύουν συχνότερα κυριαρχία έναντι των μικρότερου αναστήματος γατών.

Σημάδια ότι οι γάτες δημιουργούν δεσμό

Όταν οι ενήλικες γάτες ζουν μαζί σε ένα νοικοκυριό, συχνά αναπτύσσουν ισχυρό δεσμό. Το να περιποιούνται η μία την άλλη μπορεί να αποτελεί ένδειξη στοργής και δεσμού. Γουργουρίζει η γάτα σας όταν ο συγκάτοικός της τη γλείφει; Αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι πρόκειται για συμπεριφορά δεσμού. Εάν τα κατοικίδιά σας φαίνονται χαλαρά κατά το καθολικό καλλωπισμό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τι γίνεται όταν φέρνουμε μια νέα γάτα στο σπίτι;

Μια νέα γάτα μπορεί να φέρει μια νέα μυρωδιά, ξένες συμπεριφορές και να διαταράξει τη ρουτίνα. Οι ιδιοκτήτες γατών μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ μιας νεαρής γάτας και μιας μεγαλύτερης γάτας με διάφορους τρόπους. Η εξουδετέρωση της μυρωδιάς μπορεί να βοηθήσει τις γάτες να νιώσουν πιο άνετα.

Χρησιμοποιήστε βούρτσες και χτένες και στα δύο κατοικίδια για να τα βοηθήσετε να εξοικειωθούν μεταξύ τους. Οι φερομόνες βοηθούν στη μείωση της έντασης και υπάρχουν σπρέι συνθετικών φερομονών για τη μείωση του άγχους κατά την εισαγωγή μιας νέας γάτας στην οικογένεια

Μπορεί η περιποίηση  να προκαλέσει προβλήματα;

Η πιο συνηθισμένη πάθηση που οφείλεται στην περιποίηση είναι οι τριχόμπαλες. Καθώς οι γάτες περιποιούνται τον εαυτό τους και η μία την άλλη, η γλώσσα τους μαζεύει τρίχωμα. Καταπίνουν το τρίχωμα, το οποίο συνήθως περνάει από τον πεπτικό τους σωλήνα χωρίς πρόβλημα.

Ορισμένες γάτες με μακρύ τρίχωμα ή γάτες που περιποιούνται υπερβολικά, μπορεί να δημιουργήσουν συσσώρευση γούνας στο στομάχι τους. Αυτό το τραχύ υλικό μπορεί να τις προκαλέσει να ξεράσουν μια μπάλα τρίχας, γνωστή και ως τριχομπίζελο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η τριχόμπαλα μπορεί να κολλήσει στο στομάχι ή στο έντερο και να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση.

Εάν η γάτα σας έχει συχνό εμετό ή τριχομπαλάκια, ορισμένες τροφές και συμπληρώματα διατροφής μπορεί να τη βοηθήσουν να περάσει τα τριχομπαλάκια πιο εύκολα. Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρό σας για συμβουλές σχετικά με το τι μπορεί να είναι καλύτερο με βάση τις ανάγκες της γάτας σας.

Όπως είναι αναμενόμενο, η περιποίηση περιλαμβάνει προφανώς σάλιο. Το σάλιο μπορεί να μεταφέρει ορισμένες ασθένειες, καθιστώντας την περιποίηση έναν πιθανό τρόπο εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών.

Ο ιός της λευχαιμίας των αιλουροειδών είναι μια ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί από γάτα σε γάτα μέσω κοινών περιβαλλόντων και συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένου του καλλωπισμού. Εάν η γάτα σας βγαίνει έξω, φροντίστε να την εξετάσετε για αυτή την ανίατη, ιογενή ασθένεια και να την εμβολιάσετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.

Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών είναι μια άλλη ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του σάλιου, καθώς και μέσω του αίματος. Ο FIV εξαπλώνεται συνηθέστερα μέσω δαγκωμάτων και αγώνων γάτας και δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για αυτή τη νόσο. Αν και δεν μεταδίδεται άμεσα μέσω του καλλωπισμού, η επιθετικότητα και η κυριαρχία μεταξύ των γατών παίζουν ρόλο στους καβγάδες των γατών και στον FIV.

Η περιποίηση ως ένδειξη στοργής

Η περιποίηση της γάτας περιλαμβάνει μια ποικιλία συμπεριφορών και έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε. Ως ιδιοκτήτες γατών, το να περνάμε χρόνο βουρτσίζοντας και χαϊδεύοντας τους αιλουροειδείς συντρόφους μας είναι ένας τρόπος για να συμμετέχουμε σε αυτό το τελετουργικό δεσμού.

Εφόσον το κατοικίδιο ζώο σας είναι χαλαρό κατά τη διάρκεια αυτών των αλληλεπιδράσεων, η περιποίηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί. Εάν το κατοικίδιό σας προσπαθήσει να φύγει, ταραχθεί ή γίνει επιθετικό, σκεφτείτε να σταματήσετε προς το παρόν και να το αφήσετε να κάνει ένα διάλειμμα.

Αν δείτε τις γάτες σας να περιποιούνται η μία την άλλη σε σημείο που η μία να διαμαρτύρεται ή να φαίνεται δυσαρεστημένη, προσφέροντας ένα ξεχωριστό δωμάτιο ή χρόνο χώρια μπορεί να αποτρέψετε τους καβγάδες. Η περιποίηση πρέπει να είναι μια χαλαρωτική και ευεργετική διαδικασία.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς μπορώ να ξέρω αν οι γάτες μου αρέσκονται να περιποιούνται η μία την άλλη;

Το γουργουρητό, η χαλαρή στάση του σώματος, όπως το να ξαπλώνουν ή να κοιμούνται, και το να μην κάνουν καμία προσπάθεια να φύγουν μακριά δείχνουν ότι τα πράγματα πάνε καλά.

Τι να κάνω αν η γάτα μου έχει μια φαλακρή περιοχή από την άλλη γάτα που τη γλείφει πολύ;

Η υπερβολική περιποίηση ή το κουράρισμα μπορεί να συμβεί όταν μια γάτα επιδεικνύει υπερβολικά επιθετικό γλείψιμο ή κυριαρχία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζονται δευτερογενείς λοιμώξεις εάν η επιφάνεια του δέρματος έχει υποστεί έλκος ή σπάσει.

Χτενίζονται μεταξύ τους και άλλα είδη ζώων;

Ναι! Το allogrooming έχει παρατηρηθεί σε πολλά άλλα αιλουροειδή, όπως τα λιοντάρια, τα τσίτα και άλλα είδη οικογενειών. Δεν έχουμε τόσες πολλές πληροφορίες σχετικά με τους υποκείμενους παράγοντες που καθορίζουν το allogrooming στα άγρια είδη.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr