Αίμα ή βλέννα στα κόπρανα σκύλου: Ερμηνεία, Αιτίες και πότε είναι επικίνδυνο, Διάγνωση και θεραπεία κτηνιάτρου – Όλα τα χρήσιμα

Κόπρανα σκύλου

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γνωρίζουν πώς είναι τα κανονικά κόπρανα του σκύλου τους, οπότε οποιαδήποτε εμφανής ανωμαλία μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και σύγχυση.

Γιατί υπάρχει βλέννα στα κόπρανα του σκύλου μου;

Η βλέννα στα κόπρανα του σκύλου σας είναι συνηθισμένο φαινόμενο και δεν αποτελεί απαραίτητα λόγο ανησυχίας, αλλά μερικές φορές μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος και χρειάζεται προσοχή. Γνωρίζοντας τι μπορεί να συμβαίνει και τι προκαλεί βλέννα στα κόπρανα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον σκύλο σας υγιή και να τον ελέγχετε τακτικά.

Κόπρανα σκύλου

Γιατί οι σκύλοι έχουν βλέννα στα κόπρανά τους;

Η βλέννα μπορεί να εμφανίζεται φυσιολογικά στα κόπρανα ενός σκύλου ως λιπαντικό του εντέρου. Μια μικρή ποσότητα αραιωμένης βλέννας είναι αποδεκτή, καθώς βοηθά την ομαλή διέλευση των κοπράνων. Ωστόσο, εάν η βλέννα εμφανίζεται συχνά, μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα. Η υπερβολική βλέννα στα κόπρανα σημαίνει ότι υπάρχει υπερβολική φλεγμονή, μια κατάσταση γνωστή ως κολίτιδα.
Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο τμήμα του εντερικού σωλήνα από το οποίο περνούν τα κόπρανα πριν εγκαταλείψουν το σώμα του σκύλου. Όταν το παχύ έντερο φλεγμαίνει, μπορεί να αναπτυχθεί κολίτιδα με υπερβολική βλέννα που μπορεί να καλύψει τα κόπρανα του σκύλου σας. Οι λόγοι αυτής της φλεγμονής του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν διάφορα εντερικά παράσιτα, όπως σκουλήκια και Giardia , στρες, βακτηριακές λοιμώξεις, όπως E. coli και Salmonella , κατάποση χαλασμένων ή μολυσμένων τροφίμων, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) , αλλεργίες και τραύμα.

Διάγνωση: Γιατί τα κόπρανα του σκύλου έχουν βλέννα

Για να γίνει διάγνωση και να ανιχνευθεί η αιτία παρουσίας βλέννας, πρέπει να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις. Ο κτηνίατρός σας θα σας μιλήσει για τυχόν πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες και διατροφική διακριτικότητα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει με κάποιες βασικές δοκιμές για να αποκλείσει ορισμένα κοινά ζητήματα. Με τις εξετάσεις κοπράνων ο κτηνίατρος θα ελέγξει για τυχόν εντερικά παράσιτα. Οι κυτταρολογικές εξετάσεις και η καλλιέργεια κοπράνων θα αναζητήσουν βακτηριακές λοιμώξεις.
Εάν αυτά τα τεστ είναι αρνητικά και δεν υπάρχει ένδειξη διατροφικής δυσχέρειας, στρες ή τραύματος, θα διερευνηθούν πιο χρόνιοι λόγοι για τη φλεγμονή. Η διάγνωση αλλεργιών και IBD μπορεί να είναι δυσκολότερη και μπορεί να περιλαμβάνει δίαιτες εξάλειψης τροφής.

corgi
Αυτές οι εξετάσεις θα διαγνώσουν και ένα αυτό που βλέπετε είναι πράγματι βλέννα ή λίπος. Το λίπος μπορεί να μοιάζει με τη βλέννα αφού δίνει μια λιπαρή επίστρωση στα κόπρανα. Αλλά οι λόγοι για τους οποίους ένα σκυλί έχει λίπος στα κόπρανα είναι διαφορετικοί από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχει βλέννα. Μπορεί να σημαίνει ότι το σκυλί σας τρώει απλά πολύ λίπος ή μπορεί να σημαίνει πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη , το πάγκρεας ή άλλα πράγματα.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την βλέννα θα εξαρτηθεί από τον υποκείμενο λόγο. Τα παράσιτα και οι λοιμώξεις μπορεί να χρειαστούν θεραπεία με αντιβιοτικά ή παρασιτοκτόνα. Μπορεί να χρειαστεί προβιοτικά και ειδικές δίαιτες. Η φλεγμονή στα έντερα μπορεί να αντιμετωπιστεί με στεροειδή.

Ορισμένες αιτίες βλέννας στα κόπρανα, όπως αλλεργίες και IBD, είναι χρόνιες και απαιτούν συνεχή αντιμετώπιση.

Κόπρανα σκύλου

Πρόληψη: Πως να αποτρέψετε την εμφάνιση βλέννας στα κόπρανα

Δεδομένου ότι η βλέννα στα κόπρανα του σκύλου σας μπορεί να είναι αποτέλεσμα εντερικών παρασίτων, είναι σημαντικό να προσφέρετε στον σκύλο σας θεραπεία πρόληψης παρασίτων για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης αυτού του ζητήματος.Αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται συχνά μαζί με προφυλακτικά για τον καρδιοσκώληκα και συνήθως εφαρμόζονται μία φορά το μήνα. Συνιστάται επίσης μια ετήσια εξέταση κοπράνων για τον έλεγχο των παρασίτων. Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται συχνά σε συνδυασμό με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά προάγουν τη φυσιολογική, υγιή λειτουργία του εντερικού σωλήνα και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των φλεγμονών. Μπορεί να είναι χρήσιμο να χορηγείται καθημερινά ένα μείγμα αυτών των συστατικών, γνωστό ως συνβιοτικά. Τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές και γεύσεις και πολλά είναι ειδικά σχεδιασμένα για σκύλους- ορισμένα περιέχουν και άλλα ευεργετικά συστατικά, όπως β-γλυκάνες και βιταμίνες.

σκύλος

Τέλος, η διασφάλιση ότι οι σκύλοι δεν τρώνε μολυσμένες ή ληγμένες τροφές και η αποφυγή του χρόνιου στρες θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη της βλέννας στα κόπρανα. Είναι δύσκολο να προλάβετε εντελώς αυτές τις καταστάσεις, αλλά οι δοκιμές μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος της βλέννας στα κόπρανα του σκύλου σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr