Ακοή γάτας: H θαυμαστή αίσθηση, η ανατομία του αυτιού, προβλήματα,παθήσεις και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Είναι γνωστό το πόσο καλά αντανακλαστικά έχει μια γάτα και την αρκετά καλή νυχτερινή της όραση, όμως γνωρίζατε ότι διαθέτη άριστη ακοή;

Στην πραγματικότητα, η ακοή της γάτας σας είναι καλύτερη από τους ανθρώπους και τους σκύλους!

Αυτό μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη για κάποιους από εσάς, οι οποίοι έχουν παρατηρήσει ότι η γάτα σας εμφανίζεται ξαφνικά με τον παραμικρό ήχο του ανοίγματος της κονσέρβας φαγητού ή μπορεί να ακούσει το αυτοκίνητό σας να μπαίνει στο δρόμο. Ίσως έχετε ήδη βιώσει τις εκπληκτικές ικανότητες ακοής της γάτας σας.

Η αίσθηση της ακοής μιας οικόσιτης γάτας είναι πολύ εντυπωσιακή και επίσης πολύ σύνθετη. Για να κατανοήσετε την ακοή τους, είναι καλύτερο να κατανοήσετε πρώτα τη δομή του αυτιού μιας γάτας και πώς ο ήχος ταξιδεύει στα αυτιά της.

Η δομή του αυτιού μιας γάτας

Η δομή του αυτιού της γάτας είναι πολύ σημαντική. Όπως γνωρίζετε, οι γάτες έχουν μεγάλα, μυτερά εξωτερικά αυτιά (πτερύγια αυτιών). Αυτά τα πτερύγια λειτουργούν ως μικρά ραντάρ που περιστρέφονται για να πιάσουν τους θορύβους και να τους διοχετεύσουν στον ακουστικό πόρο.

Από εκεί, τα ηχητικά κύματα προσκρούουν στο τύμπανο του αυτιού και τα κάνουν να δονούνται, στέλνοντάς τα στον κοχλία (όργανο της ακοής). Ο κοχλίας στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για να καταγράψει τους ήχους και η γάτα αντιδρά στο θόρυβο.

Τα πτερύγια έχουν 32 μύες που τα βοηθούν να περιστρέφονται για να πιάνουν τους θορύβους. Μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο (τα αυτιά μπορούν να κινηθούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις) και μπορούν να περιστραφούν έως και 180 μοίρες. Αυτό τα βοηθά να εντοπίζουν από πού προέρχονται οι διάφοροι ήχοι.

Τα πτερύγια περιλαμβάνουν επίσης μια χαριτωμένη μικρή τσέπη, που ονομάζεται τσέπη του Henry, στο πλάι του αυτιού. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη λειτουργία, αλλά μερικές φορές μπορεί να φιλοξενεί μικρά ακάρεα, τα οποία μπορεί να αναζητήσει ο κτηνίατρός σας αν η γάτα σας έχει φαγούρα.

Τι βρίσκεται μέσα στο αυτί;

Εσωτερικά, το αυτί έχει ένα εξωτερικό, ένα μεσαίο και ένα εσωτερικό αυτί. Το εξωτερικό αυτί αποτελείται από τα πτερύγια και το τμήμα του ακουστικού πόρου που μπορείτε να δείτε όταν κοιτάτε μέσα στο αυτί της γάτας σας.

Το μέσο αυτί περιέχει το τύμπανο και έναν μικρό θάλαμο γεμάτο αέρα. Αυτός ο θάλαμος περιέχει τρία μικρά οστά: το αμόνι, τον αναβολέα και το σφυρί.

Το εσωτερικό αυτί περιέχει τον κοχλία (όργανο της ακοής) και το αιθουσαίο σύστημα. Το αιθουσαίο σύστημα είναι υπεύθυνο για την ισορροπία, για την οποία, ως γνωστόν, οι γάτες είναι γνωστές.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουμε δει μια γάτα να περπατάει κατά μήκος ενός φράχτη ή ενός τοίχου με μεγάλη χάρη χωρίς να χάνει την ισορροπία της. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του εσωτερικού αυτιού- τα προβλήματα στο αυτί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όχι μόνο με την ακοή, αλλά και με την ισορροπία.

Πόσο μακριά μπορούν να ακούσουν οι γάτες;

Οι γάτες έχουν εύρος ακοής από 45 Hz έως 64 kHz. Αυτό είναι ένα ευρύτερο φάσμα σε σύγκριση με τους σκύλους (67 Hz έως 45 kHz) και τους ανθρώπους (64 Hz έως 23 kHz). Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες μπορούν να ακούσουν πάνω από ένα εύρος 10,5 οκτάβων, σε σύγκριση με 9,3 στους ανθρώπους. Οι γάτες είναι ιδιαίτερα καλές στην ακοή ήχων υψηλότερων τόνων και υψηλών συχνοτήτων.

Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο μακριά μπορεί να ακούσει μια γάτα, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το πλάτος, το επίπεδο θορύβου και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστούν οι αποστάσεις που μπορούν να ακούσουν οι γάτες, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούν να ακούσουν σε μεγάλες αποστάσεις άνω των πολλών χιλιομέτρων με ορισμένους ήχους.

Γνωρίζουμε ότι από απόσταση τριών μέτρων, η γάτα μπορεί να διακρίνει ήχους που γίνονται σε απόσταση μόλις τριών εκατοστών ο ένας από τον άλλο. Φανταστείτε δύο ποντίκια που στέκονται σε απόσταση τριών εκατοστών το ένα από το άλλο, τρία μέτρα μακριά από μια γάτα, και κάνουν θορύβους. Η γάτα θα είναι σε θέση να καταλάβει ποιο ποντίκι κάνει ποιον θόρυβο. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο προσπαθώντας να εντοπίσει το θήραμα!

Οι γάτες μπορούν επίσης να ακούσουν ήχους τέσσερις έως πέντε φορές μακρύτερα σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι γάτες συχνά αντιδρούν σε ήχους που εμείς δεν μπορούμε ακόμη να ακούσουμε (π.χ. ένας επισκέπτης που πλησιάζει στο σπίτι, ο ήχος της βροντής κ.λπ.).

Όλες οι γάτες ακούνε καλά;

Παρόλο που οι γάτες είναι τυχερές που έχουν εκπληκτικές ικανότητες ακοής, μερικές γάτες έχουν προβλήματα ακοής ή δεν έχουν καθόλου ακοή με αποτέλεσμα μόνιμη κώφωση.

Οι λευκές γάτες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε συγγενή κώφωση (παρούσα από τη γέννηση), λόγω ενός αυτοσωμικού γονιδίου W (για το λευκό). Σε ορισμένες γάτες, αυτό μπορεί να προκαλέσει εκφύλιση της ακουστικής συσκευής (του τμήματος ακοής) του εσωτερικού αυτιού.

Οι διαταραχές της ακοής μπορεί να εμφανιστούν στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Οι λευκές γάτες με δύο μπλε μάτια, έχουν τρεις έως πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι κουφές από μια λευκή γάτα με δύο μη μπλε μάτια. Η εξέταση BAER (ακουστική προκλητή απόκριση του εγκεφαλικού στελέχους) μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λευκές γάτες αναπαραγωγής για να ελεγχθεί η κώφωση. Οι λευκές κωφές γάτες δεν πρέπει να αναπαράγονται λόγω της γενετικής φύσης της κώφωσης.

Εκτός από τις λευκές γάτες, άλλες γάτες μπορεί να χάσουν την ακοή τους καθώς μεγαλώνουν ή λόγω ορισμένων παθήσεων υγείας που επηρεάζουν τα αυτιά, τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.

Πώς διατηρούμε τα αυτιά υγιή;

Μια φυσιολογική, υγιής γάτα πρέπει να έχει καθαρά αυτιά που δεν χρειάζονται τακτικό καθαρισμό. Εάν τα αυτιά της γάτας σας φαίνονται καθαρά και δεν ενοχλούν τη γάτα σας, δεν χρειάζεται να παρέμβετε.

Ωστόσο, ορισμένες γάτες μπορεί να αναπτύξουν συσσώρευση κεριού στα αυτιά τους για διάφορους λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ωφέλιμο να καθαρίζετε τακτικά τα αυτιά με ένα εγκεκριμένο καθαριστικό αυτιών (ιδανικά από τον κτηνίατρό σας). Αρχικά, φέρτε τη γάτα σας για κτηνιατρική εξέταση, ώστε να αποκλειστεί τυχόν μόλυνση του αυτιού και να διασφαλιστεί η βατότητα του τυμπάνου (δεν συνιστάται η χρήση καθαριστικών αυτιών σε αυτή την περίπτωση, εκτός αν σας το έχει συνταγογραφήσει ο κτηνίατρός σας).

Ποια προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν με τα αυτιά;

Έχουμε ήδη αναφερθεί στις εκπληκτικές ικανότητες ακοής που έχουν οι γάτες, αλλά τι συμβαίνει όταν αυτά τα αυτιά παρουσιάζουν προβλήματα;

Οι λοιμώξεις των αυτιών, είναι μία από τις πιο συχνές γενικές παθήσεις που παρατηρούνται στην κτηνιατρική πρακτική και κατά τη γνώμη μου, το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα αυτιά των κατοικίδιων ζώων.

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος, που ουσιαστικά σημαίνει ότι η λοίμωξη βρίσκεται στον εξωτερικό ακουστικό πόρο. Αυτή συνήθως διαγιγνώσκεται με κυτταρολογική εξέταση (εξέταση των κυττάρων στο αυτί με μικροσκόπιο) και συχνά αντιμετωπίζεται από τον κτηνίατρό σας με καθαρισμό του αυτιού και κατάλληλες αντιβιοτικές σταγόνες.

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις περιλαμβάνουν τη μέση ωτίτιδα και την εσωτερική ωτίτιδα, οι οποίες αφορούν τα τύμπανα του αυτιού και τα εσωτερικά τμήματα του αυτιού. Οι σοβαρές λοιμώξεις αυτού του τύπου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την ισορροπία και τη χωρική αντίληψη, επηρεάζοντας το αιθουσαίο σύστημα στο αυτί. Αυτοί οι τύποι λοιμώξεων απαιτούν πιο εξειδικευμένες και προηγμένες θεραπείες από τον κτηνίατρό σας.

Εκτός από τις λοιμώξεις, άλλες συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα αυτιά περιλαμβάνουν:

 • Παράσιτα, (π.χ. ακάρεα του αυτιού)
 • Αλλεργίες
 • Ξένα υλικά στο αυτί (π.χ. χόρτο)
 • Αιματώματα
 • Ηλιακή δερματίτιδα (βλάβη από τον ήλιο)
 • Πολύποδες
 • Καρκίνος

Λιγότερο συχνά προβλήματα του αυτιού περιλαμβάνουν:

 • Καταστάσεις με ανοσολογική διαμεσολάβηση (π.χ. πέμφιγα)
 • Αλωπεκία (τριχόπτωση)
 • Αγγειίτιδα (φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων)
 • Σμηγματορροϊκή αδενίτιδα

Τα σημάδια των προβλημάτων του αυτιού στη γάτα σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ξύσιμο των αυτιών
 • Τρίψιμο των αυτιών στο πάτωμα
 • Ερυθρότητα ή τριχόπτωση στα πτερύγια του αυτιού
 • Εκκρίσεις ορατές στο κανάλι του αυτιού
 • Κοψίματα γύρω από τα αυτιά (που προκαλούνται από το ξύσιμο)
 • Κακή οσμή από το αυτί
 • Κούνημα του κεφαλιού
 • Γενική ευερεθιστότητα/πόνος
 • Μειωμένη όρεξη
 • Αλλαγή συμπεριφοράς
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις, ασταθές και ασυντόνιστο περπάτημα ή κλίση του κεφαλιού

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top