Ακράτεια σκύλου: Γηρατειά ή ασθένεια; – Ερμηνεία, Προβλήματα και τι να προσέξετε, Όλα τα χρήσιμα

ακράτεια σκύλου

Η ακράτεια είναι συχνό φαινόμενο στους σκύλους, ιδίως σε ηλικιωμένους σκύλους. Πιθανόν να είναι σύμπτωμα κάποια ασθένειες ακόμα και σε πιο νέους ή φαινομενικά υγιής σκύλους. Είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

ακράτεια σκύλου
Ακράτεια σκύλου, που οφείλεται;

Η ακράτεια ούρων είναι ένα συχνό πρόβλημα, ειδικά σε ηλικιωμένους σκύλους, ιδίως θηλυκούς. Μην επιπλήττετε τον σκύλο, καθώς μπορεί να μην ξέρει πότε συμβαίνει και ενδεχομένως να μην μπορεί να ελέγξει τη διαρροή. Πρόκειται για ιατρικό πρόβλημα και όχι για πρόβλημα συμπεριφοράς.
Ανεξάρτητα από την ηλικία, θηλυκό ή αρσενικό, η έλλειψη ελέγχου της ουροδόχου κύστης είναι λόγος ανησυχίας. Εάν υπάρχουν ανωμαλίες στην ούρηση, όπως το κατούρημα στο σπίτι, καλό είναι να επισκεφθείτε κτηνίατρο. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να αποκλείσει πιο σοβαρές καταστάσεις και να προτείνει θεραπείες.

Γιατί τα σκυλιά έχουν ακράτεια;

Η ακράτεια μπορεί να είναι σύμπτωμα μια ασθένειας ή συνέπεια των γηρατειών. Σε κάθε περίπτωση επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να ελέγξει εάν υπάρχει κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή άλλες παθήσεις που προκαλούν την ακράτεια.

Ακράτεια ηλικιωμένου σκύλου

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να μην έχουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να έχουν αδύναμους μύες και να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα ούρα τους ή μπορεί να έχουν κάποια ασθένεια που επηρεάζει την ουροδόχο κύστη ή το ουροποιητικό σύστημα. Ορισμένα σκυλιά εμφανίζουν επίσης συγγενείς ανωμαλίες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ακράτεια σε ηλικιωμένα θηλυκά σκυλιά

Η ακράτεια είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε μεγαλύτερα θηλυκά σκυλιά και είναι πιο συχνή σε μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σκυλιά. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της γήρανσης ή μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας.
Στα θηλυκά, η ουρήθρα και ο κόλπος ενώνονται σε ένα κοινό σημείο που ονομάζεται προθάλαμος. Η περιοχή αυτή συνδέεται με το αιδοίο. Σε ηλικιωμένους σκύλους, οι μύες και ο σφιγκτήρας της ουροδόχου κύστης μπορεί να εξασθενήσουν και τα ούρα μπορεί να διαρρεύσουν λίγο στο κοινό τμήμα του αιθουσαίου κόλπου.
Όταν ο σκύλος σηκώνεται ή ξαπλώνει, μπορεί να παραχθεί μια μικρή ποσότητα ούρων. Τα ούρα αυτά μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και να επιδεινώσουν την ακράτεια.

σκύλος

Πιθανές ορμονικές αιτίες

Τα θηλυκά στειρώνονται οπότε έχουν έλλειψη από οιστρογόνο. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να διαγνώσει εάν η στείρωση και η έλλειψη οιστρογόνων προκαλούν ακράτεια. Στα αρσενικά η ακράτεια μπορεί να είναι αποτέλεσμα έλλειψη τεστοστερόνης.

Η ακράτεια μπορεί να σχετίζεται με πληθώρα ασθενειών

Εκτός από τη μυϊκή αδυναμία του ουροποιητικού συστήματος, ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι νεφροπάθειες συχνά προκαλούν αυξημένη δίψα και ούρηση. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται εάν υπάρχουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Οι όγκοι, οι πέτρες και ο καρκίνος μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακράτεια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και αιφνίδια και ανεξέλεγκτη ούρηση.
Συχνά, τα προβλήματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διάγνωση νόσου του νωτιαίου μυελού.
Πολλές ασθένειες δεν έχουν άλλα συμπτώματα εκτός από την ακράτεια. Μόνο ένας κτηνίατρος μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την αιτία.

Διάγνωση ακράτειας σε σκύλους

Ανεξάρτητα από το ποια είναι η αιτία της ακράτειας, είναι σημαντικό να πάτε για κτηνιατρικό έλεγχο. Ο κτηνίατρος θα ελέγξει τα ούρα και το αίμα του σκύλου σας για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα ή ασθένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μπορεί επίσης να ζητήσει πρόσθετες διαγνωστικές και διαγνωστικές εξετάσεις.

ακράτεια σκύλου

Θεραπευτική αγωγή κατά της ακράτειας

Η κατάσταση αυτή, ευτυχώς , διορθώνεται με σωστή θεραπεία. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της ακράτειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι έκτακτη ανάγκη και δεν συντρέχει κίνδυνος.

Απλή θεραπεία ακράτειας

Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει υποκείμενη ασθένεια και μόνο ένα πρόβλημα ακράτειας, ο κτηνίατρος θα χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή στον σκύλο.
Για παράδειγμα, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και η κυστίτιδα αντιμετωπίζονται συχνότερα με αντιβιοτικά που επιλύουν τόσο τη λοίμωξη όσο και τη διαρροή ούρων.
Οι ενέσεις κολλαγόνου και η φαινυλοπροπανολαμίνη είναι κοινές επιλογές για τη βελτίωση της ακράτειας και μπορεί να βοηθήσουν στην τόνωση του μυϊκού ιστού και των μυών του σφιγκτήρα. Για τα θηλυκά σκυλιά, τα φάρμακα που αυξάνουν τα οιστρογόνα και βοηθούν στην ενίσχυση των μυών του ουροποιητικού συστήματος αποτελούν επίσης επιλογές.

Αντιμετώπιση πιο περίπλοκων αιτιών

Για άλλες αιτίες ακράτειας, ο κτηνίατρος θα επικεντρωθεί στην κύρια νόσο. Εάν η αιτία είναι πέτρες της ουροδόχου κύστης ή ανατομική ανωμαλία, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Σε άλλες περιπτώσεις όπως είναι ο διαβήτης μπορεί να χορηγήσει στον σκύλο φάρμακα.

ακράτεια σκύλου

Μπορώ να αποτρέψω την ακράτεια;

Η ακράτεια δεν είναι αποτρέψιμη, αλλά υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάμετε για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να την αποφύγει ή να την διαχειριστεί:

• Συχνές βόλτες έξω για κατούρημα. Μια κενή κύστη είναι απίθανο να δημιουργήσει προβλήματα ακράτειας.
Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας και αφήστε τον να ξαπλώσει σε επιφάνειες που καθαρίζονται εύκολα. Μπορείτε να τοποθετήσετε αδιάβροχα μαξιλαράκια στο σπίτι ή εκεί που του αρέσει να κοιμάται.
Καθαρίστε το σκυλί σας συχνά ώστε να αποφευχθούν προβλήματα λοίμωξης ή μολύνσεις.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να φοράτε το σκυλί σας πάνες σκύλων, ειδικά σε περιόδους που είστε έξω από το σπίτι.
Μην τιμωρήσετε το σκυλί σας. Σκεφτείτε πως δεν είναι λάθος δικό του αλλά αποτέλεσμα γηρατειών ή άλλου προβλήματος ιατρικής φύσης.

ακράτεια

Πολλές φορές μπορεί ο σκύλος σας , ειδικά τα κουτάβια, να πιτσιλίσουν στο έδαφος από χαρά ή από φόβο. Αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις ακράτειας δεν είναι ενδείξεις που θα σας προκαλέσουν ανησυχία. Εάν παρατηρήσετε συχνή ακράτεια, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να τον εξετάσει.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr