Αρθρίτιδα σκύλου: Είναι σοβαρή; – Ερμηνεία, αιτίες και θεραπεία, Τι να κάνετε, Όλα τα χρήσιμα και κτηνιατρικές συμβουλές

αρθριτιδα

Εάν ο σκύλος σας έχει συμπτώματα όπως δυσκολία στο σήκωμα, κούραση ή δυσκαμψία, πιθανώς έχει αρθρίτιδα. Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική αρθρίτιδα), η οποία προσβάλλει έναν στους πέντε ενήλικους σκύλους.

Αρθρίτιδα σκύλου:Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται από την καταστροφή του χόνδρου που προστατεύει τα οστά των αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις χάνουν το μαξιλάρι τους και η τριβή μεταξύ των οστών προκαλεί πόνο και μειωμένη κινητικότητα στις προσβεβλημένες αρθρώσεις.
Η φλεγμονή του χόνδρου μπορεί επίσης να διεγείρει την ανάπτυξη οστών (σπιρούνια) γύρω από την άρθρωση. Επειδή ο χόνδρος δεν έχει νεύρα, το λιπαντικό υγρό που προστατεύει την επιφάνεια των οστών μπορεί να υποστεί σοβαρή βλάβη και η βλάβη μπορεί να εξελίσσεται χωρίς εξωτερικά συμπτώματα μέχρι να υποστεί σοβαρή βλάβη ο χόνδρος.

αρθρίτιδα σκύλου

Αν και οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα ενός σκύλου μπορεί να προσβληθεί από αρθρίτιδα, οι πιο συχνά προσβεβλημένες αρθρώσεις είναι:
• Γοφοί
• Αγκώνες
• Κάτω πλάτη
• Γόνατα
• Καρποί
Ένας άλλος τύπος αρθρίτιδας λιγότερος συνηθισμένος είναι η φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων, που συνήθως προκαλείται από μια λοίμωξη, όπως βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη, ασθένεια που προκαλείται από κρότωνες και πυρετός του Rocky Mountain. Αυτός ο σπανιότερος τύπος αρθρίτιδας μπορεί να προκληθεί από ένα υποκείμενο πρόβλημα του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου, και μπορεί να είναι και κληρονομικό.

αρθρίτιδα σκύλου

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αρθρίτιδας του σκύλου είναι

• Γήρανση
• Εγγενείς διαταραχές των αρθρώσεων όπως δυσπλασία το ισχίου, οστεοχόνδρωση, δυσπλασία αγκώνα
• Παλιές βλάβες
• Επιλαμβανόμενο τραύμα στις αρθρώσεις
• Έντονα επίπεδα δραστηριότητας σε σκύλους εργασίας ή σε αθλητικούς σκύλους που αυξάνουν την τριβή στις αρθρώσεις
• Παχυσαρκία
• Μεταβολικές ασθένειες όπως διαβήτης κα νόσος του Cushing

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν

• Δυσκαμψία
• Χωλότητα
• Απώλεια όρεξης
• Ασυνήθιστη αύξηση βάρους
• Αδράνεια περισσότερο ύπνο
• Απροθυμία για περπάτημα, να ανέβει σκάλες ή να τρέξει
• Ασυνήθιστη ούρηση μέσα στο σπίτι
• Ευερεθιστότητα και γενικές αλλαγές συμπεριφοράς.
Ο κτηνίατρος μπορεί να διαγνώσει αρθρίτιδα ανάλογα με την ηλικία του σκύλου σας, το ιατρικό ιστορικό και την φυσική εξέταση που θα προβεί.

αρθρίτιδα

Οι μη ιατρικές προσεγγίσεις για την ελαχιστοποίηση των αρθριτικών πόνων και πόνων περιλαμβάνουν

• Έλεγχος βάρους: Εάν το σκυλάκι σας είναι υπέρβαρο, το εξτρά βάρος θα επιβαρύνει και άλλο τις αρθρώσεις του. Θα δημιουργήσει επιπρόσθετες πιέσεις και θα προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη αλλά και πιο σοβαρή αρθρίτιδα. Βοηθώντας το σκυλάκι σας να χάσει βάρος, το βοηθάτε να ελαχιστοποιήσει την περαιτέρω βλάβη. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η απώλεια βάρους των παχύσαρκων σκύλων με οστεοαρθρίτιδα βελτίωσε την χωλότητα και την κινητικότητα των σκύλων.

Τροφή: Ο σωστός συνδυασμός λιπαρών οξέων θα μπορέσει να κάνει πολλά περισσότερα από το να βελτιώσει το δέρμα και την οπτική του τριχώματός του. Έρευνες δείχνουν πως τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής, στον περιορισμό της βλάβης στον χόνδρο και στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας σε σκύλους. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για τρόφιμα που παρέχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων.

Άσκηση: Η ελαφριά ως μέτρια άσκηση βοηθά στο να διατηρηθούν οι δύσκαμπτες αρθρώσεις ελαστικές και σε κίνηση. Οι ακριβείς απαιτήσεις άθλησης εξαρτώνται από τον σκύλο. Γενικά συνίστανται οι βόλτες 15 με 20 λεπτά δύο φορές την ημέρα, παρά μια μεγάλη βόλτα διάρκειας 40 λεπτών. Ιδανικό είναι το κολύμπι καθώς είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει και τονώνει του μύες χωρίς να ασκεί υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις.

• Φυσική αποκατάσταση ζώων: Τα περισσότερα κέντρα κατοικίδιων σήμερα έχουν έμπειρους γιατρούς που θα προσφέρουν στον σκύλο σας παρόμοια κλινική αποκατάσταση με αυτή των ανθρώπων. Η κλινική φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει χρήση ζεστού ή κρύου, μασάζ και διατάσεις ή ασκήσεις για κίνηση και διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων αλλά και της μυϊκής μάζας. Η θεραπεία αποκατάστασης μπορεί να περιλαμβάνει υποβρύχια διαδρόμους, θεραπεία με υπερήχους και ηλεκτρική διέγερση. Η αποκατάσταση μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να προωθήσει την υγεία των χόνδρων, των τενόντων και των συνδέσμων.

• Φυσικές θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή: Χάπια ή τρόφιμα που περιέχουν γλυκοζαμίνη και θειική χονδροϊτίνη ή ωμέγα λιπαρά οξέα έχουν δείξει ότι διευκολύνουν τα συμπτώματα αρθρίτιδας σε σκύλους.

• Βελονισμός και μασάζ: Εάν και δεν βασίζονται σε κλινικές μελέτες υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο βελονισμός φαίνεται να ανακουφίζει τον πόνο από δυσπλασία του ισχίου και εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων σε σκύλους. Μπορείτε επίσης να κάνετε και μασάζ στις προβληματικές περιοχές για να βοηθήσετε την ροή του αίματος του σκύλου.

Η ιατρική διαχείριση της αρθρίτιδας σκύλου στοχεύει στον έλεγχο του πόνου, στην αύξηση της κινητικότητας, στην επιβράδυνση του εκφυλισμού των αρθρώσεων και στην ενθάρρυνση της επιδιόρθωσης του χόνδρου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

Αρθρίτιδα σκύλου: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Η ασπιρίνη αλλά και άλλα πολλά σύγχρονα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι ικανά να μειώσουν τον πόνο και την φλεγμονή. Ο κτηνίατρος θα κάνει πρώτα μερικές εξετάσεις – εξετάσεις αίματος – για να διασφαλίσουν ότι το ήπαρ και τα νεφρά είναι σε καλή κατάσταση και δεν θα υποστούν σοβαρές παρενέργειες από τα φάρμακα. Η χρήση αντιφλεγμονώδη φαρμάκων σχετίζεται με πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες οπότε μην χορηγήσετε μόνοι σας τέτοια φάρμακα.

αρθριτιδα σκύλου

Γλυκοκορτικοειδή (κοινώς γνωστά ως στεροειδή ή κορτιζόνη)

Αυτά τα φάρμακα είναι σε δισκία ή σε μορφή ένεσης, έχουν υψηλότερο αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα. Όμως η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει εμφανείς και σοβαρές παρενέργειες.

Χονδροπροστατευτικά

Βοηθώντας στην προστασία του χόνδρου καθώς προσπαθεί να επιδιορθωθεί, αυτά τα φάρμακα είναι όλο και πιο δημοφιλή στη θεραπεία εκφυλιστικών αρθρώσεων. Αυτή η μορφή θεραπείας περιλαμβάνει ελεγμένα Χονδροπροστατευτικά φάρμακα που συμβάλουν στην αποκατάσταση του χόνδρου αναστέλλοντας τα ένζυμα που τον καταστρέφουν.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν σε κουτάβια που γεννήθηκαν με χονδροδυσπλασία χορηγήθηκε με ένεση ένας χονδροπροστατευτικός παράγοντας, υπήρξε σημαντική βελτίωση στις ακτινογραφίες.

αρθριτιδα σκύλου

Χειρουργικές επεμβάσεις

Μεταξύ των διαφόρων διαδικασιών για την εκφυλιστική αρθρίτιδα, η αρθροσκοπική χειρουργική περιλαμβάνει τον χειρουργό να κάνει μικρές τομές για να αφαιρέσει τον εναπομείναντα χόνδρο από την άρθρωση. Υπάρχουν επίσης επεμβάσεις για τη διόρθωση οστικών παραμορφώσεων, τη σύντηξη αρθρώσεων ή την επισκευή τμημάτων της άρθρωσης. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης με μια τεχνητή άρθρωση.

Για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της αρθρίτιδας στα κουτάβια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες στρατηγικές

– Εάν αγοράζετε ή αγοράζετε ένα καθαρόαιμο κουτάβι, επιλέξτε έναν αξιόπιστο και αξιόπιστο εκτροφέα που μπορεί να σας παράσχει ακτινογραφίες των ισχίων και των αγκώνων. Σκύλοι με κακή υγεία και προβλήματα μορφολογίας των αρθρώσεων δεν πρέπει να εκτρέφονται.

– Μην επιτρέπετε στα κουτάβια να τρέφονται υπερβολικά ή να ασκούνται υπερβολικά.  Η διατροφή με μια καλή, υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και ωμέγα-3 θα βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας.

– Παρέχετε στο κουτάβι σας ένα άνετο κρεβάτι, ώστε να μην κοιμάται ή να μην ξαπλώνει σε άβολη θέση. Ένα άνετο, μαλακό κρεβάτι μειώνει την περιττή πίεση στις αρθρώσεις του κουταβιού.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr