Ασθένεια σκύλο: Τι είναι και από τι προκαλείται η ανισορροπία; Αιτίες, Θεραπεία και συμβουλές, Οδηγός επιβίωσης

ataxia

Τα πόδια ενός σκύλου λειτουργούν τόσο συνεκτικά που είναι σε θέση να μετακινήσουν το σκύλο. Ωστόσο, μερικές φορές τα πόδια ενός σκύλου δεν λειτουργούν όσο καλά θα έπρεπε ή το κεντρικό νευρικό σύστημα δεν επικοινωνεί καλά με άλλα μέρη του σώματος, όπως το κεφάλι, τα πόδια και το σώμα (κορμός).

Αυτή η δυσλειτουργία και η κακή επικοινωνία μπορεί να προκαλέσει το σκυλί να παραπαίει και να κινείται ακατάλληλα. Αυτή η ασυντόνιστη κίνηση είναι γνωστή ως αταξία στα αγγλικά και έλλειψη ισορροπίας στα ελληνικά. Συνήθως υπάρχουν τρεις αιτίες. Με τις σωστές πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να αναγνωρίζουν καλύτερα πότε υπάρχει πρόβλημα.

ανισορροπία σκύλου

Τι είναι η έλλειψη ισορροπίας στους σκύλους (αταξία);

Υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες που επηρεάζουν την κίνηση ενός σκύλου

Προβλήματα ιδιοδεκτικότητας

Η ιδιοδεκτικότητα είναι η έμφυτη αίσθηση αντίληψης της κίνησης των άκρων. Η έλλειψη ιδιοδεκτικότητας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ισορροπίας. Αυτός ο τύπος αταξίας είναι συνήθως αποτέλεσμα προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη. Μπορεί να προκληθεί από όγκους, προεξέχοντες δίσκους ή νευρικά προβλήματα.

Αιθουσαίο σύνδρομο

Η αιθουσαία συσκευή βρίσκεται στο αυτί και είναι επίσης γνωστή ως “έκτη αίσθηση”. Συνδέεται με ανισορροπίες στους σκύλους, το αιθουσαίο σύνδρομο προκύπτει από προβλήματα που προκαλούν ζάλη στους σκύλους, καθώς και δυσκολία στην κίνηση.

Εγκεφαλικά προβλήματα

Ορισμένα εγκεφαλικά προβλήματα, όπως όγκοι, φλεγμονώδεις ασθένειες και ανωμαλίες, εμφανίζονται σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως παρεγκεφαλίδα. Τα προβλήματα σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο σας απώλεια της ισορροπίας του και υπερβολικό και ταραγμένο περπάτημα.

Διαφορετικοί σκύλοι περπατούν διαφορετικά, αλλά οι αλλαγές στο βάδισμα μπορεί να είναι σημάδι αταξίας. Μια διαταραχή της ισορροπίας μπορεί να συνοδεύεται από κούνημα του κεφαλιού και νυσταγμένα μάτια.

Η αποτυχία να βάλει το ένα πόδι στο έδαφος μπορεί επίσης να είναι σημάδι διαταραχής της ισορροπίας. Σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος μπορεί να λυγίσει τα δάχτυλα των ποδιών του και να τα σύρει στο έδαφος. Εφόσον ο σκύλος δεν γνωρίζει πού και πώς κινούνται τα πόδια του, δεν θα μπορέσει να περπατήσει σωστά. Αυτός ο τύπος βάδισης μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο πόδι καθώς σέρνεται στο έδαφος.

Ορισμένα σκυλιά επίσης βάζουν τα δάχτυλα των ποδιών τους στο έδαφος με υπερβολική δύναμη και ισχύ, χωρίς να τα συνδέουν. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με το υπερβολικό χτύπημα στο έδαφος χωρίς να αισθάνεται το βάθος ή το μακρύ βήμα.

Η ανισορροπία στους σκύλους είναι σύμπτωμα υποκείμενης ιατρικής κατάστασης και θα πρέπει να διαγνωστεί από κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος μπορεί να εξετάσει διεξοδικά το σκύλο για να αποκλείσει οποιοδήποτε υποκείμενο πρόβλημα.

ανισορροπία σκύλου

Αιτίες της ανισορροπίας στους σκύλους

Οι αιτίες ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο:

 • Τραύμα στο κεφάλι
 • Λοιμώξεις εσω ή έξω του αυτιού
 • Θέματα με τον νωτιαίο μυελό ( όγκοι, τραύματα, εμβολές, φλεγμονή, δομική ανωμαλια)
 • Νόσος αιθουσιαίου
 • Εγκεφαλικοί όγκοι
 • Λοιμώξεις ή ιοί που προσβάλλουν τον εγκέφαλο
 • Ανεπάρκεια θειαμίνης
 • Αλλαγές ή ανωμαλίες στην παρεγκεφαλίδα
 • Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, καλίου ή γλυκόζης
 • Ανωμαλίες στον αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων
 • Κακή κυκλοφορίας αίματος ή καρδιακές παθήσεις
 • Αναπνευστικές ασθένειες
 • Τοξικότητα μετρονιδαζόλης

Θεραπεία

Η θεραπεία της αιθουσαίας ανεπάρκειας (αταξία) σε σκύλους εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Εάν η ανισορροπία προκαλείται από έλλειψη ασβεστίου, καλίου, γλυκόζης ή βιταμινών Β, η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει. Άλλες καταστάσεις που προκαλούν τη δυσκολία στην κίνηση μπορεί να αντιμετωπιστούν με φάρμακα κατά της λοίμωξης, της φλεγμονής και της τοξικότητας. Μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων ή τη διόρθωση ανωμαλιών.

Εκτός από τη θεραπεία του σκύλου, μπορεί να είναι απαραίτητη η σωματική αποκατάσταση.

θεραπεία

Πώς να αποτρέψετε την εμφάνιση ανισορροπιών στους σκύλους

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να αποτρέψετε τις ανισορροπίες στον σκύλο σας, αλλά μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με την ανισορροπία.

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. Το να διατηρείτε τα αυτιά του σκύλου σας καθαρά και να κρατάτε τα φάρμακα μακριά από το σκύλο σας είναι σημαντικοί μηχανισμοί πρόληψης.

ανισορροπία σκύλου

Εκτός από τη σωστή πρόληψη, ο σκύλος σας θα πρέπει να παρακολουθείται ώστε τα προβλήματα να διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο βάδισμα του σκύλου σας, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας και κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr