Μπορεί να είναι σημαντικό! Πυρετός σκύλου:Τι του συμβαίνει, Αιτίες και θεραπεία, Χρήσιμος κτηνιατρικός οδηγός

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι μπορείτε να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει πυρετό αγγίζοντας τη μύτη του. Μια κρύα, υγρή μύτη είναι φυσιολογική και μια ζεστή, ξηρή μύτη υποδηλώνει πυρετό. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Ο πυρετός στους σκύλους δεν μπορεί να αναγνωριστεί ή να ανιχνευτεί.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο πυρετός στους σκύλους είναι δύσκολο να αναγνωριστεί είναι ότι οι φυσιολογικές θερμοκρασίες στους σκύλους είναι υψηλότερες από ό,τι στους ανθρώπους.

Τι είναι ο πυρετός στους σκύλους;

Η φυσιολογική θερμοκρασία ενός σκύλου κυμαίνεται μεταξύ 38,3°C και 39,2°C, ενώ η θερμοκρασία του σώματος ενός ανθρώπου κυμαίνεται μεταξύ 36,4°C και 37,5°C, οπότε ένας σκύλος μπορεί να φαίνεται ότι έχει πυρετό, παρόλο που έχει φυσιολογική θερμοκρασία.
Συνήθως χρησιμοποιώ τον όρο “πυρετός” για να περιγράψω την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος λόγω μόλυνσης ή φλεγμονής. Φυσικά, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί λόγω στρες ή ενθουσιασμού.
Εάν ο πυρετός προκαλείται από υπερβολική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους με ζέστη ή υγρασία, η κατάσταση ονομάζεται υπερθερμία ή θερμοπληξία.
Όταν η θερμοκρασία ενός σκύλου φτάσει τους 41,1°C, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Συμπτώματα πυρετού σε σκύλους

Παρόλο που δεν υπάρχουν οριστικά σημεία που να υποδεικνύουν πυρετό, τα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ασθένεια σε σκύλους περιλαμβάνουν
– λήθαργος
– κατάθλιψη
– τρόμος
– ανορεξία
– Εμετός (τάση για εμετό)
– βήχας
– Ρινικές οδοί.

Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε αν ο σκύλος σας έχει πραγματικά πυρετό είναι να μετρήσετε τη θερμοκρασία του πρωκτικά. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου ψηφιακού θερμομέτρου. Τα περισσότερα ανθρώπινα θερμόμετρα δεν είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό.
Η διαδικασία για να μετρήσετε τη θερμοκρασία του σκύλου σας έχει ως εξής: Απλώστε λιπαντικό, όπως βρεφικό λάδι, στο θερμόμετρο.
Εισάγετε απαλά το θερμόμετρο στον πρωκτό του σκύλου σε βάθος περίπου 2,5 εκατοστών και περιμένετε τα αποτελέσματα.
Τα περισσότερα θερμόμετρα που έχουν σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό θα μετρήσουν τη θερμοκρασία μέσα σε ένα λεπτό.

Αιτίες του πυρετού στους σκύλους

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες. Ο πυρετός μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας ασθένειας ή πάθησης.

Τα αίτια μπορεί να περιλαμβάνουν

Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις μπορεί να είναι βακτηριακές, μυκητιασικές ή ιογενείς. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος ή όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων (πνευμονία), των νεφρών (πυελονεφρίτιδα), του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα) ή του δέρματος. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται εξαρτώνται από τη θέση της λοίμωξης και την υποκείμενη αιτία. Οι μυκητιασικές και άλλες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σε διάφορα μέρη του σώματος ταυτόχρονα.

Εμβολιασμός

Ο χαμηλός πυρετός που διαρκεί περίπου 24 με 48 ώρες μετά το εμβόλιο δεν είναι ασυνήθιστος. Είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των αντιγόνων του εμβολίου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δηλητήρια

Η κατάποση ουσιών που είναι δηλητηριώδεις για τους σκύλους, όπως ξηροί καρποί ή ανθρώπινα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία του πυρετού δεν μπορεί να προσδιοριστεί πλήρως. Τέτοιοι πυρετοί ονομάζονται “πυρετός άγνωστης προέλευσης” ή “FUO“. Οι πιο πιθανές αιτίες πυρετού άγνωστης προέλευσης είναι οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, τα προβλήματα του μυελού των οστών, οι μη διαγνωσμένες λοιμώξεις και ο καρκίνος.

Θεραπεία στο σπίτι και πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο

Εάν ο σκύλος σας έχει πυρετό 39,1°C ή περισσότερο, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Φυσικά, αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 41°C πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως θεραπεία. Αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 40°C, μπορείτε να ρίξετε κρύο νερό στο σώμα του σκύλου σας, ειδικά γύρω από τα αυτιά και τα πόδια του, για να ρίξετε τη θερμοκρασία του. Το φύσημα βρεγμένου τριχώματος με ανεμιστήρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του σώματός του με ένα ορθικό θερμόμετρο και σταματήστε την ψύξη όταν το θερμόμετρο δείξει 39°C. Μην μειώνετε τη θερμοκρασία πολύ γρήγορα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι ο σκύλος σας πίνει τακτικά μικρές ποσότητες νερού για να διατηρείται ενυδατωμένος. Μην τον αναγκάζετε όμως να το πίνει με το ζόρι.

Τέλος, μη δίνετε ποτέ στο σκύλο σας ανθρώπινα φάρμακα. Η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη, για παράδειγμα, είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top