Μπορούν τα σκυλιά να φάνε ροδάκινα; Απαντήσεις και χρήσιμες συμβουλές

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Αν σκέφτεστε να μοιραστείτε φρούτα με τον σκύλο σας αυτό το καλοκαίρι και αναρωτιέστε αν μπορούν τα σκυλιά να φάνε ροδάκινα, η απάντηση είναι ναι. Η μόνη εξαίρεση των ροδάκινων για σκύλους είναι ότι ο πυρήνας ή το κουκούτσι στο κέντρο πρέπει να αφαιρεθεί πριν το σερβίρισμα. Ο πυρήνας στα φρούτα δεν είναι μόνο τοξική αλλά και κίνδυνος πνιγμού.

Πότε μπορούν οι σκύλοι να τρώνε ροδάκινα;

Τα ροδάκινα είναι ασφαλή για τους σκύλους χωρίς το κουκούτσι, τα φύλλα και το κοτσάνι, αν αυτά είναι ακόμη συνδεδεμένα. Όπως και πολλά άλλα φρούτα με πυρήνα, το κουκούτσι του ροδάκινου αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του σκύλου σας, αλλά είναι ασφαλές να σερβίρετε στο σκύλο σας τη ροδακινιά σάρκα του φρούτου με μέτρο.

Αυτή ο σκληρός κεντρικός πυρήνας αποτελείται από αμυγδαλίνη, μια τοξική ένωση που περιέχει κυάνιο. Η τοξικότητα είναι μόνο ένας από τους πολλούς κινδύνους που κρύβουν τα κουκούτσια ροδάκινων για τους σκύλους.

1. Το σκληρό κέντρο καταστρέφει ή σπάει τα δόντια ενός σκύλου, προκαλώντας επώδυνα κατάγματα στα νεύρα.

2. Οι σπόροι αποτελούν κίνδυνο πνιγμού για το σκύλο σας, ανεξάρτητα από το μέγεθος του κουκούτσι.

3. Η άκαμπτη, αιχμηρή υφή του πυρήνα ξύνει και σκίζει το βλεννογόνο του λαιμού και του στομάχου.

4. Τα κουκούτσια που καταπίνονται προκαλούν απόφραξη του εντέρου και του κόλουρου, με αποτέλεσμα να απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

5. Τα κουκούτσια περιέχουν ίχνη υδροκυανίου που μπορούν να δηλητηριάσουν έναν σκύλο.

6. Τα μουχλιασμένα φρούτα μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, ηπατική ανεπάρκεια ή επιληπτικές κρίσεις στις χειρότερες περιπτώσεις.

7. Τα σάπια κουκούτσια μπορεί να μεταμφιεστούν μέσα σε φρούτα που φαίνονται υγιή και να προκαλέσουν διάρροια και στομαχικές διαταραχές.

8. Τα αλλοιωμένα φρούτα ζυμώνονται και μετατρέπουν τη ζάχαρη σε αλκοόλ που έχει κακή επίδραση στους σκύλους.

9. Τα ροδάκινα και τα κουκούτσια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ζάχαρη και πρέπει να μοιράζονται με μέτρο.

Είναι τα ροδάκινα ασφαλή για του σκύλους; Σημάδια τοξικότητας από κυάνιο

Σε αντίθεση με το καρπούζι ή τις φράουλες, τα πυρηνόκαρπα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των κερασιών, των δαμάσκηνων, των βερίκοκων και των ροδάκινων, μπορεί να είναι κακά για τους σκύλους, αν έχουν ακόμα το κουκούτσι, τα κοτσάνια και τα φύλλα. Εάν ο σκύλος σας καταπιεί κατά λάθος αυτά τα μέρη του φρούτου, παρακολουθήστε τον για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Εάν ο σκύλος σας αρχίσει να εμφανίζει τα ακόλουθα σημάδια τοξικότητας από πυρήνα ροδάκινου, επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο για μια σύσταση σχετικά με τα επόμενα βήματα.

 • Διασταλμένες κόρες
 • Απώλεια όρεξης
 • Έντονο λαχάνιασμα
 • Φίμωση
 • Κόκκινα ούλα
 • Εμετός
 • Παλινδρόμηση
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Κοιλιακός πόνος
 • Λήθαργος
 • Διάρροια

Πως να σερβίρετε τα ροδάκινα στον σκύλο σας;

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε ροδάκινα ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες είναι μια καλή ερώτηση που κάνουν οι γονείς κατοικίδιων ζώων. Είναι απολύτως ασφαλές να μοιραστείτε μια-δυο φέτες ζουμερού ροδάκινου με το κουτάβι σας.

Απλά να θυμάστε ότι πριν εισαγάγετε οποιαδήποτε ανθρώπινη τροφή που είναι ασφαλής για τους σκύλους, να μιλάτε πάντα πρώτα με τον κτηνίατρό σας για το πόσο και πόσο συχνά είναι εντάξει για το σκύλο σας να την καταναλώνει. Συμπεριλαμβανομένων των ροδάκινων ή οποιουδήποτε φρούτου!

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να δίνετε στο σκύλο μόνο μία ή δύο φέτες ροδάκινου περιστασιακά. Για να κάνετε τα ροδάκινα ασφαλή για να τα απολαμβάνουν οι σκύλοι, ακολουθήστε αυτά τα εύκολα βήματα προετοιμασίας.

1. Αφαιρέστε το κοτσάνι.

2. Αφαιρέστε όλα τα φύλλα.

3. Πλύνετε καλά το εξωτερικό μέρος του καρπού.

4. Κόψτε το ροδάκινο στη μέση.

5. Ξεθάψτε το κουκούτσι ή το κουκούτσι στο κέντρο και πετάξτε το στα σκουπίδια.

6. Κόψτε τα μισά σε φέτες ή μικρά κομμάτια διαμέτρου 1 ίντσας.

7. Καταψύξτε για να σερβίρετε αργότερα ή μοιραστείτε μια ή δύο φρέσκες φέτες με το κουτάβι σας.

8. Εναλλακτικά, προσθέστε μερικά κομμάτια στο φαγητό του την ώρα του γεύματος ως λιχουδιά.

9. Να παρακολουθείτε πάντα τη συμπεριφορά του σκύλου σας αφού δοκιμάσει νέες τροφές, καθώς μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top