Διατροφή σκύλου: Μπορούν τα σκυλιά να φάνε Ginseng; Κίνδυνοι και οφέλη

by Μ. Καραμάνδου
Διατροφή σκύλου

Πριν αλλάξετε τη διατροφή του σκύλου/της γάτας σας ή πριν εισαγάγετε νέα συστατικά ή συμπληρώματα που δεν έχουν φάει στο παρελθόν, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπινη τροφή, φροντίστε να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας. Κάθε σκύλος/γάτα είναι διαφορετικός και απαιτεί ατομική προσέγγιση στη διατροφή, ανάλογα με την ηλικία, την υγεία, το επίπεδο δραστηριότητας και το ιατρικό ιστορικό του.

Το τζίνσενγκ είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα, το τσάι και τη βοτανοθεραπεία. Είναι γνωστό για την πληθώρα πιθανών οφελών για την υγεία του ανθρώπου, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι μπορεί να αποκομίσουν κάποια από αυτά τα οφέλη αν τρώνε τζίνσενγκ; Είναι καν ασφαλές γι’ αυτά;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ναι, το τζίνσενγκ είναι ασφαλές για τους σκύλους. Η πλειονότητα των σκύλων μπορεί να φάει τζίνσενγκ με μέτρο, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Διαβάστε παρακάτω για να ενημερωθείτε σχετικά με τη διατροφή των σκύλων με τζίνσενγκ.

Είναι το τζίνσενγκ ωφέλιμο για τους σκύλους;

Δεν έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με αυτό, οπότε το πόσο το τζίνσενγκ μπορεί να ωφελήσει τους σκύλους από άποψη υγείας δεν είναι σαφές, αλλά ανεπίσημα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να προσφέρει στους σκύλους μια ώθηση στην υγεία με διάφορους τρόπους. Το τζίνσενγκ μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, στη διατήρηση της ηπατικής λειτουργίας, στην ενίσχυση της απόδοσης των επινεφριδίων και στην αύξηση της ροής του αίματος στην καρδιά. Το τζίνσενγκ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στους ανθρώπους, αν και η επίδραση αυτή δεν έχει αποδειχθεί σε σκύλους.

Το τζίνσενγκ θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει την απώλεια βάρους σε σκύλους, όπως εξηγείται σε μια μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις του εκχυλίσματος τζίνσενγκ κατά της παχυσαρκίας σε Beagles. Μια άλλη μελέτη 3 έδειξε ότι το τζίνσενγκ μπορεί να προάγει τη βελτίωση της επούλωσης μετά από μερική αφαίρεση του ήπατος σε σκύλους. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι μελέτες δεν ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες από το ginseng. Λόγω αυτών των πιθανών οφελών, το τζίνσενγκ προσφέρεται μερικές φορές σε μορφή συμπληρώματος ως συμπληρωματική θεραπεία.

Μπορούν όλοι οι σκύλοι να φάνε τζίνσενγκ;

Όχι. Οι κίνδυνοι του τζίνσενγκ δεν είναι πλήρως γνωστοί λόγω έλλειψης μελετών, αλλά μπορεί να μην ταιριάζει σε σκύλους με ορισμένες παθήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να ζητάτε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας προτού προσφέρετε τζίνσενγκ στο σκύλο σας, σε περίπτωση που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Το τζίνσενγκ μπορεί να είναι επιβλαβές για τους σκύλους με τις παρακάτω παθήσεις. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν ο σκύλος σας έχει κάποια από τις παρακάτω παθήσεις ή είναι έγκυος, θηλάζει, είναι κουτάβι ή δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμη.

Καρδιακές παθήσεις (συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδιοπάθειας)
Αιμορραγικές διαταραχές
Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
Νεφροπάθεια
Πυρετός
Λοίμωξη

Επιπλέον, τα ακόλουθα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με το Ginseng:

Αντιπηκτικά
Ινσουλίνη
Μη-Στεροειδή αντιφλεγμονώδη
Αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης

Πώς να δίνετε το τζίνσενγκ

Αν δεν προσφέρετε τζίνσενγκ σε μορφή συμπληρώματος (κάψουλες, σκόνη κ.λπ.), μπορείτε να ψιλοκόψετε μια μικρή ποσότητα φρέσκου τζίνσενγκ για να το δώσετε ή να το πασπαλίσετε στο φαγητό του σκύλου σας. Ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας πόση ποσότητα τζίνσενγκ θα ήταν η σωστή ποσότητα για το σκύλο σας και πόσο συχνά, καθώς αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πόσο μεγάλος είναι ο σκύλος, ή, αν προσφέρετε συμπληρώματα, ελέγξτε τις οδηγίες στη συσκευασία.
Επιπλέον συμβουλές για τη διατροφή με τζίνσενγκ

Ποτέ μη δίνετε τζίνσενγκ στο σκύλο σας σε μεγάλες ποσότητες.
Δεν συνιστάται για μακροχρόνια χορήγηση συμπληρωμάτων
Η σίτιση με τζίνσενγκ το βράδυ μπορεί να κρατήσει τους σκύλους ξύπνιους τη νύχτα.
Ορισμένες τροφές για σκύλους είναι σχεδιασμένες με τζίνσενγκ.
Το τζίνσενγκ δεν είναι κατάλληλο για κουτάβια και όχι εντελώς ενήλικα σκυλιά, εκτός αν το λέει ο κτηνίατρός σας.

Συμπέρασμα

Ως σύντομη ανακεφαλαίωση, τα υγιή ενήλικα σκυλιά μπορούν να τρώνε μια μικρή ποσότητα τζίνσενγκ από καιρό σε καιρό χωρίς προβλήματα, αλλά γίνεται πιο περίπλοκο αν ο σκύλος έχει κάποια πάθηση υγείας.

Ενώ το τζίνσενγκ μπορεί να είναι ευεργετικό για σκύλους με ορισμένες παθήσεις, θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα σε σκύλους με άλλες παθήσεις. Για να είστε σίγουροι, να μιλάτε πάντα με τον κτηνίατρό σας αν δεν είστε σίγουροι αν το τζίνσενγκ θα ήταν εντάξει για το σκύλο σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr