Τύφος: Μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας για τα σκυλιά-Πως μεταδίδεται, Πρόληψη, Προστασία και ποιοι κινδυνεύουν

Ο τύφος είναι μια θανατηφόρα λοίμωξη που επηρεάζει όχι μόνο τα ζώα αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πως μεταδίδεται αλλά και τι πρέπει να προσέξετε για να μην μολυνθείτε.

τύφος

Τι είναι και πως μεταδίδεται;

Ο τύφος είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο rickettsia και μπορεί να προσβάλει τόσο τους σκύλους όσο και τους ανθρώπους. Η λοίμωξη αυτή εξαπλώνεται μέσω των ψύλλων, κροτώνων ή ψειρών.
Οι φορείς της ασθένειας, μολύνουν το ζώο αφήνοντας τα περιττώματα τους πάνω στο δέρμα του ζώου. Τα ζιζάνια τρέφονται με το αίμα του σκύλου και μεταδίδουν τα μικρόβια του τύφου μέσω των ανοιχτών πληγών, γρατζουνιών ή άλλης άμεσης επαφής.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι κοινά με την νόσο του Καρέ, εκδηλώνεται δηλαδή με συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας:
•Διάρροια, συνήθως αιμορραγική
•Εμετό
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο σκύλος είναι:
•Δύσοσμη αναπνοή
•Σκούρα όψη των λευκών και ροζ μεμβρανών του ματιού – μετατρέπονται σε καφέ-κόκκινο χρώμα
•Ρίγη – κούνημα του σώματος
•Βρίσκεται σε ξαπλωμένος ή σε καθιστή θέση τον περισσότερο χρόνο
Ο τύφος επηρεάζει κυρίως τα ηλικιωμένα σκυλιά, τα νεαρότερα σκυλιά και τα κουτάβια συνήθως είναι φορείς και πιο επιρρεπείς στην εξάπλωση την ασθένειας.

τύφος

Αντιμετώπιση

Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να εκτιμήσει την κατάσταση καθώς ενδεχομένως να είναι τύφος. Δυστυχώς το ποσοστό θνησιμότητας είναι αρκετά μεγάλο, περίπου 50%. Μερικά σκυλιά πεθαίνουν εντός του πρώτου εικοσιτετράωρου από την εμφάνιση των πρώτων σοβαρών συμπτωμάτων.
Τα σκυλιά που νοσούν από τύφο δυσκολεύονται να διατηρήσουν την τροφή και το νερό, οπότε ο κτηνίατρος θα προσπαθήσει να κρατήσει το σκυλάκι ενυδατωμένο, δηλαδή θα του χορηγήσει ενδοφλεβίως υγρά εξισορροπώντας τους ηλεκτρολύτες στον οργανισμό του σκύλου.
Τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα χορηγούνται επίσης ενδοφλεβίως.
Δεν υπάρχει θεραπεία που να απομακρύνει και να εξαλείφει πλήρως τον ιό αλλά υποστηρικτική αγωγή. Η πρόληψη στην περίπτωση του τύφου είναι πολύ σημαντική.

Πρόληψη

Η πρόληψη περιλαμβάνει ένα πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα, προσοχή και σωστή προφύλαξη του κουταβιού και προφύλαξη με περιλαίμια για τσιμπούρια και ψύλλους. Τα περιλαίμια αποτρέπουν τα παράσιτα να «φωλιάσουν» στο δέρμα του ζώου.
Τα τρωκτικά και τα ρακούν αποτελούν βασικούς φορείς εξάπλωσης παρασίτων και εντόμων. Η επαφή με τα άγρια ζώα πρέπει να αποφεύγεται και να ελαχιστοποιείται. Πιο συγκεκριμένα, πεσμένα φρούτα δέντρων, σκουπίδια ακόμα και η τροφή του σκύλου αποτελούν εξαιρετικό μεζέ για τα τρωκτικά. Αυτά θα προσελκύσουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες που είναι φορείς παρασίτων. Οι επισκέπτες αυτοί είναι πιθανό να μεταφέρουν και να εξαπλώσουν ψύλλους στον σκύλο σας.
Η πρόληψη περιλαμβάνει και τον συχνό έλεγχο του ζώου. Μετά από βόλτες στην φύση ή την πεζοπορία ελέγξτε το τρίχωμα, την ουρά και τα πέλματα του ζώου σας για πιθανά παράσιτα.

τύφος

Κίνδυνος για τους ανθρώπους

Ο άνθρωπος είναι πιθανό να μολυνθεί από τύφο ακόμα και εάν δεν «αγκιστρωθεί» πάνω τους ένα μολυσμένο παράσιτο.
Το χάιδεμα ενός μολυσμένου σκύλου από παθογόνα έντομα μεταφέρει τα περιττώματα και τα βακτήρια στα χέρια σας. Από τα χέρια είναι πολύ εύκολο να μεταφέρεται το μικρόβιο στον οργανισμό σας.

Πως;

• Με το ξύσιμο του δέρματός σας
• Με το ξύσιμο της μύτης
• Με την άμεση επαφή του χεριού στα μάτια

Οποιαδήποτε επαφή μπορεί να σας μολύνει. Είναι πολύ σημαντικό να πλένετε καλά τα χέρια σας αφού χαϊδέψετε ένα σκύλο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει και τα παιδιά και ότι και εκείνα θα πλύνουν καλά τα χέρια τους. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, εάν έρθετε σε επαφή με ένα ζώο που φαίνεται άρρωστο, θα χρειαστεί να αλλάξετε και τα ρούχα και τα υποδήματά σας.

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. Εάν υιοθετήσετε ένα σκυλάκι βεβαιωθείτε πως το κέντρο φιλοξενίας ή εκτροφής τηρεί κα εφαρμόζει όλους τους κανόνες υγιεινής. Τέλος, σε οποιαδήποτε περίπτωση και αναγνωρίσιμο σύμπτωμα επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr