Εμβόλια σκύλου: Είναι υποχρεωτικά; Προστασία, διάρκεια και αναλυτικό οδηγός, Χρήσιμες πληροφορίες υγείας

εμβόλια σκύλου

Ο εμβολιασμός των σκύλων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας τους και την προστασία τους από πολλές επικίνδυνες και θανατηφόρες ασθένειες.
Σύμφωνα με την πολιτειακή νομοθεσία, όλοι οι σκύλοι πρέπει να εμβολιάζονται κατά της λύσσας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα εμβόλια που προστατεύουν τους σκύλους από σοβαρές ασθένειες.
Οι κτηνίατροι είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τα εμβόλια και μπορούν να σας συμβουλεύσουν ανάλογα. Ορισμένα εμβόλια είναι υποχρεωτικά και πρέπει να χορηγούνται τακτικά.
Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε ποια εμβόλια για σκύλους θεωρούνται απαραίτητα. Θα αναφερθούν μόνο τα κοινά και απαραίτητα εμβόλια.

εμβόλια σκύλου

Τι είναι τα εμβόλια για σκύλους και γιατί είναι σημαντικά

Τα εμβόλια βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός σκύλου. Βοηθούν στην προστασία από την είσοδο μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.
Τα εμβόλια περιέχουν αντιγόνα που μιμούνται τους οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά τα αντιγόνα δεν προκαλούν ασθένεια στους σκύλους.
Τόσο ο πρώτος όσο και οι επόμενοι εμβολιασμοί του σκύλου διεγείρουν ελαφρώς το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζοντας τα αντιγόνα που υπάρχουν. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ο σκύλος εκτεθεί σε μια ασθένεια, ο οργανισμός είναι έτοιμος να καταπολεμήσει τα μικρόβια και να μετριάσει τις επιπτώσεις τους.

Ποια είναι τα βασικά εμβόλια;

Ένα βασικό πρώτο εμβόλιο και άλλα βασικά εμβόλια θεωρούνται απαραίτητα για όλους τους σκύλους, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων και των ανθρώπων, τη σοβαρότητα της νόσου και τον κίνδυνο μόλυνσης.

Βασικά εμβόλια

– Παρβοϊός
– Βασικά εμβόλια: παρβοϊός, παρβοϊός, παρβοϊός, παρβοϊός.
– Βασικά χαρακτηριστικά της φυλής.
– Λύσσα.

Τα μη βασικά εμβόλια περιλαμβάνουν

– Λεπτοσπείρωση
– Γρίπη των σκύλων
– Κοκκιωματώδης αιμόφιλος
– Νόσος του Lyme ή βορρελίωση.
Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα εμβόλια που δεν θεωρούνται απαραίτητα εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικά, καθώς οι περισσότεροι σκύλοι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις λοιμώξεις. Ο κτηνίατρός σας θα αναφερθεί λεπτομερώς στα απαραίτητα εμβόλια.
Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι υποχρεωτικός στις περισσότερες χώρες. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να εμβολιάζουν τους σκύλους και τα κουτάβια τους κατά της λύσσας. Ο χρόνος και το πρόγραμμα εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη κατάσταση και θα πρέπει να συζητηθούν με τον αρμόδιο κτηνίατρο.
Κατά γενικό κανόνα, το εμβόλιο κατά της λύσσας πρέπει να γίνεται στις 16 εβδομάδες ζωής του σκύλου, το νωρίτερο στις 15 εβδομάδες και περίπου μία φορά το χρόνο. Οι ενήλικοι σκύλοι θα πρέπει να εμβολιάζονται μετά από τρία χρόνια, αλλά αυτό εξαρτάται από την ημερομηνία της πρώτης επίσκεψης. Για παράδειγμα, τα κουτάβια εμβολιάζονται κατά της λύσσας στις 16 εβδομάδες, στο 1 έτος και στα 4 έτη.

εμβόλια σκύλου

Υπάρχουν προαιρετικά εμβόλια για τους σκύλους;

Τα εμβόλια είναι σημαντικά για την προστασία της υγείας του σκύλου σας, αλλά δεν πρέπει να χορηγούνται κατά κάθε πιθανής ασθένειας. Θα πρέπει να χορηγούνται συγκεκριμένα εμβόλια ανάλογα με την περίπτωση.
– Ηλικία.
– Ηλικία
– Ιατρικό ιστορικό
– Περιβάλλον
– Περιβάλλον

Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ένα πρωτόκολλο εμβολιασμού που σας έχει εξηγήσει πλήρως ο κτηνίατρός σας.

Πότε πρέπει να εμβολιάζονται τα κουτάβια;

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αρχίσετε να εμβολιάζετε τα κουτάβια μόλις γίνουν 6-8 εβδομάδων. Στη συνέχεια, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται κάθε 3-4 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών.
Εάν η ανοσία της μητέρας είναι υψηλή, τα κουτάβια μπορούν να λάβουν αντισώματα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά τον απογαλακτισμό των κουταβιών.

Πρόγραμμα εμβολιασμού κουταβιών

Γενικά συνιστάται το ακόλουθο πρόγραμμα εμβολιασμού κουταβιών
– 6-10 εβδομάδων: Μόρβα, ηπατίτιδα, παρβοϊός, HPIVs, μανσέτες Kennel.
– 11-14 εβδομάδων: Μόρβα, ηπατίτιδα, παρβοϊός, HPIVs, λεπτοκυττάρωση, γρίπη, νόσος του Lyme
– 15-16 εβδομάδες: Morba, ηπατίτιδα, παρβοϊός, HPIVs, λεπτοκυττάρωση, γρίπη, νόσος του Lyme, λύσσα.
– Ορισμένα κουτάβια μπορεί να χρειαστούν πρόσθετο εμβολιασμό κατά του παρβοϊού μετά την ηλικία των 15 εβδομάδων.
– Τα εμβόλια κατά της γρίπης των σκύλων και της νόσου του Lyme χορηγούνται σύμφωνα με τον τρόπο ζωής του σκύλου σας.
Είναι σημαντικό ο κτηνίατρός σας να σας εξηγήσει πλήρως το πρόγραμμα εμβολιασμών για το κουτάβι σας. Οι εμβολιασμοί χορηγούνται με τη χρήση επικουρικών και είναι ιατρικά αποδεδειγμένο ότι προλαμβάνουν μια σειρά ασθενειών που μπορούν να εξαλειφθούν χωρίς τα κατάλληλα εμβόλια.
Ο εμβολιασμός των κουταβιών είναι θέμα ευθύνης και φροντίδας. Με αυτόν τον τρόπο, το κουτάβι σας μπορεί να ζήσει μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή χωρίς το φόβο φοβερών ασθενειών.

εμβόλια σκύλου

Πρόγραμμα εμβολιασμού σκύλων

Όταν ένα κουτάβι γίνει ενήλικος σκύλος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αρχικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Μετά από αυτό, μπορεί να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα εμβολιασμού για ενήλικους σκύλους. Το πρόγραμμα αυτό συνδυάζει τους ίδιους τύπους εμβολίων με τα βασικά εμβόλια για τα κουτάβια.

Για σκύλους ενός έτους συνιστώνται τα ακόλουθα εμβόλια

Μόρβα, ηπατίτιδα, παρβοϊός, HPIVs, λεπτοκυτταρίτιδα, γρίπη, νόσος του Lyme και λύσσα. Τα εμβόλια κατά της γρίπης και της νόσου του Lyme χορηγούνται ανάλογα με τον τρόπο ζωής του σκύλου. Τα εμβόλια Kennel-Cox μπορούν επίσης να χορηγηθούν εάν είναι απαραίτητο.
Τα χρονικά διαστήματα μεταξύ της αποτελεσματικότητας κάθε εμβολίου έχουν ως εξής.- DHPP (νοσηρότητα, ηπατίτιδα, παρβοϊός και HPIV) – 3 έτη
– Λύσσα – 3 έτη
– Λεπτοσπείρωση – 1 έτος
– Γρίπη των σκύλων – 1 έτος
– Νόσος του Lyme – 1 έτος
– Στρεπτοκοκκική νόσος – 6 μήνες

βόλτα με κουτάβι

Παρενέργειες και κίνδυνοι του εμβολιασμού των σκύλων

Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων

Οι επιβλαβείς παρενέργειες από τα εμβόλια είναι σπάνιες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες ασθένειες σε κουτάβια και ενήλικους σκύλους, ανάλογα με το πρωτόκολλο δοσολογίας.

Μετά τον εμβολιασμό, παρακολουθήστε το σκύλο σας για τα ακόλουθα συμπτώματα
πυρετός
– υπνηλία
– απώλεια όρεξης
– πρήξιμο της μουσούδας και των ποδιών, κνίδωση
– εμετός
– διάρροια
– Πόνος ή οίδημα γύρω από το σημείο της ένεσης
– Κατάρρευση, δυσκολία στην αναπνοή ή σπασμοί (αναφυλακτικό σοκ).

Όπως και με τα εμβόλια για τον άνθρωπο, τα ήπια συμπτώματα γενικά αγνοούνται. Οι περισσότερες αντιδράσεις που προκαλούνται από τα εμβόλια είναι ήπιες. Εάν εμφανιστεί σοβαρή αντίδραση, όπως εμετός, οίδημα ή λήθαργος, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Κλείστε ραντεβού για τον εμβολιασμό του σκύλου σας

Το πρόγραμμα εμβολιασμού θα πρέπει να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα αφότου παραλάβετε το κουτάβι σας. Τα προγράμματα εμβολιασμού ενήλικων σκύλων ξεκινούν αφού εμβολιαστούν τα κουτάβια ή έχουν ενηλικιωθεί και περιλαμβάνουν δόσεις που ενισχύουν την ανοσία.
Όπως συμβαίνει και με άλλα πρωτόκολλα εμβολιασμού, το πρόγραμμα εμβολιασμού σκύλων πρέπει να ακολουθείται χωρίς παρεκκλίσεις προκειμένου να διατηρηθεί ο σκύλος σας υγιής. Θα πρέπει να τηρείται το ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμών που συνιστά ο κτηνίατρός σας.

σκύλος

Κλείστε αμέσως ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας, ειδικά αν σκοπεύετε να πάρετε έναν νέο σκύλο στο σπίτι σας. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει εγκαίρως για τους εμβολιασμούς που χρειάζεται ο σκύλος σας πριν βγει για πρώτη φορά έξω.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr