Κατάλληλη τροφή για στειρωμένα σκυλιά: Οδηγός διατροφής και κίνδυνοι υγείας , Τι να προσέξετε – Χρήσιμες πληροφορίες κι συμβουλές

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Η στείρωση παίζει σημαντικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες των σκύλων. Μετά τον ευνουχισμό, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό στο σκύλο. Αυτό σημαίνει ότι καίνε θερμίδες πιο αργά και έχουν μεγαλύτερη όρεξη.
Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας προτείνει μια ειδικά σχεδιασμένη διατροφή για να μειώσετε ή να διατηρήσετε το βάρος του σκύλου σας.

Γιατί να αλλάξω τροφή;

Η κύρια διαφορά μεταξύ της ξηράς τροφής για στειρωμένους/στειρωμένους σκύλους και της κανονικής τροφής είναι ότι περιέχει λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες. Η κύρια διαφορά μεταξύ της ξηράς τροφής για στειρωμένους/στειρωμένους σκύλους και της κανονικής τροφής είναι ότι περιέχει λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες. Αυτές οι τροφές έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν το κατοικίδιό σας χορτάτο, ευτυχισμένο και υγιές.
Ορισμένες τροφές περιέχουν επίσης L-καρνιτίνη, ένα είδος αμινοξέος που βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού, καίγοντας το λίπος στους σκελετικούς και καρδιακούς μύες. Οι τροφές που περιέχουν συμπληρώματα L-καρνιτίνης μπορεί να είναι ψάρια ή κράκερ με κρέας.

Τι τροφή να επιλέξω;

Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στη διατροφική ισορροπία ή στους υποστηρικτικούς παράγοντες μεταξύ των κατηγοριών ελαφρών τροφών για σκύλους και γάτες. Για τα κατοικίδια που έχουν στειρωθεί, οι κτηνίατροι μπορεί να συστήσουν μια ελαφριά τροφή, αλλά η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες σημαίνει ότι η προτεινόμενη ποσότητα τροφής είναι υψηλότερη.
Είναι επίσης δυνατό να διατηρηθεί η καλή υγεία με τις τυπικές τροφές μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται.

Πολλές δίαιτες υψηλής θερμιδικής αξίας και απόδοσης έχουν σχεδιαστεί για να σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να έχουν θετική επίδραση στη σεροτονίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον κορεσμό (ικανοποίηση από το φαγητό).
Ορισμένα στειρωμένα κατοικίδια έχουν αυξημένη όρεξη όταν συνδυάζονται με υγρά σκευάσματα. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να είναι πιο ευεργετικός γι’ αυτά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υγρή τροφή περιέχει λιγότερες θερμίδες από την υγρή τροφή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς της σε νερό.

Θα χρειαστεί να αλλάξω τα γραμμάρια της τροφής;

Συνιστάται η μείωση της ποσότητας ξηρής τροφής σε περίπου 30 – 40 g ανά τέταρτο κουτιού τροφής και η προσφορά περίπου 60 – 70 g επιπλέον υγρής τροφής. Αυτό δεν θα αυξήσει τη θερμιδική αξία της διατροφής. Τα ζώα με αδηφάγα όρεξη μπορούν να επωφεληθούν από διαδραστικά παιχνίδια, παιχνίδια ταΐσματος και ειδικά μπολ που επιβραδύνουν τη διαδικασία κατανάλωσης. Αυτό θα κάνει το φαγητό πιο διεγερτικό και θα διαρκέσει περισσότερο.

Σνακ και λιχουδιές

Η μείωση του αριθμού των σνακ και των επιπλέον γευμάτων αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος της πρόληψης της υγείας και της διατροφής. Ως γενικός οδηγός, ζυγίστε τον μέσο αριθμό των λιχουδιών που δίνονται την ημέρα και μειώστε την ποσότητα της ξηρής τροφής που δίνεται αναλογικά με το μερίδιο των λιχουδιών. Συνιστάται να αγοράζετε στειρωμένες λιχουδιές ή λιχουδιές με χαμηλά λιπαρά. Μπορείτε επίσης να τις ψιλοκόψετε και να τις δώσετε σε μικρά κομμάτια, αν θέλετε να τις προσφέρετε ως ανταμοιβή για καλή συμπεριφορά, αντί να τις χαρίζετε απλώς.

Πότε αλλάζει η όρεξη του ζώου;

Μόλις το κατοικίδιο ζώο, η γάτα ή ο σκύλος σας στειρωθεί, η όρεξη και ο μεταβολισμός του δεν αλλάζουν αμέσως. Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι οι ορμόνες να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει στειρωθεί σε νεαρή ηλικία και εξακολουθεί να αναπτύσσεται, δεν θα πρέπει να περιορίσετε τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά μέχρι να ολοκληρωθεί η σκελετική ανάπτυξη, εκτός εάν υπάρχουν ήδη προβλήματα βάρους.
Ο σωστός προγραμματισμός μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους στο μέλλον και είναι εξίσου σημαντικός με τη σωστή διατροφή και την καθημερινή άσκηση.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top