Πως θα υπολογίσω τα γραμμάρια τροφής του σκύλου μου; Διατροφικές ανάγκες ανά ηλικία, Οδηγός σίτισης, Συμβουλές και πληροφορίες

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Η ερώτηση “πόσο συχνά πρέπει να τρώει ο σκύλος μου” είναι η πιο συχνή που τίθεται τόσο από εκπαιδευτές όσο και από κτηνιάτρους. Η διατροφή είναι υψίστης σημασίας για την υγεία του σκύλου σας στα τελευταία χρόνια της ζωής του ως μέλος της οικογένειας.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πόσο συχνά πρέπει να τρώει ο σκύλος σας, αλλά ο βασικός κανόνας είναι δύο γεύματα την ημέρα.
Ωστόσο, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το μέγεθος της μερίδας. Οι μερίδες ποικίλλουν ανάλογα με τη φυλή, την ηλικία και την υγεία.Η τροφή που ταΐζετε τον σκύλο σας πρέπει να περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και να είναι νόστιμη. Η τροφή μπορεί να διαιρείται ανάλογα με το βάρος, τη φυλή και τις αλλεργίες καθώς και τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας.

Πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ένας σκύλος;

Σε γενικές γραμμές..

– Τα σκυλιά πρέπει να τρώνε δύο φορές την ημέρα.
– Το πόσο και πόσο συχνά πρέπει να τρώνε εξαρτάται από το βάρος, τη φυλή, την ηλικία και το επίπεδο ενέργειας του σκύλου.
– Είναι σύνηθες να ταΐζετε φρέσκια τροφή αντί για ξηρή ή κονσερβοποιημένη τροφή.

Τι επηρεάζει το πόσο συχνά τρώει ένας σκύλος;

Οι κτηνίατροι συνιστούν τη σίτιση δύο φορές την ημέρα. Σκύλοι με ιατρικά προβλήματα ή ειδικές διατροφικές απαιτήσεις μπορεί να χρειάζονται ειδικά προγράμματα σίτισης ή περιορισμούς. Μπορείτε να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας το κατάλληλο πρόγραμμα σίτισης για τον σκύλο σας. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή του και ότι είναι κατάλληλη για την υγεία του.
Η φυλή παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο συχνά ταΐζετε το σκύλο σας. Οι μεγαλύτεροι σκύλοι μπορεί να απαιτούν πιο συχνή σίτιση και περισσότερες θερμίδες από τους μικρότερους σκύλους.
Η ηλικία είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Ένα κουτάβι Γιορκσάιρ και ένα Γιορκσάιρ δύο ετών έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε θερμίδες.

Πόσο πρέπει να τρώνε τα κουτάβια;

Τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερη τροφή από τα ενήλικα σκυλιά, επειδή αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Τα κουτάβια χρειάζονται τροφή τόσο για την ανάπτυξη των οστών όσο και των οργάνων.  Εάν τα κουτάβια δεν λαμβάνουν μια συγκεκριμένη ποσότητα ασβεστίου, μπορεί να αναπτύξουν ορθοπεδικές παθήσεις όπως μεταβολική νόσο των οστών και πρόωρη αρθρίτιδα.

Τα κουτάβια μικρών φυλών είναι πιο επιρρεπή στην υπογλυκαιμία.
Απαιτούν επίσης πιο συχνή σίτιση. Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, χρειάζονται μικρές ποσότητες τροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς απογαλακτίζονται και μεταβαίνουν από το γάλα σε ξηρά τροφή.
Από τον τέταρτο μήνα και μετά, ο αριθμός των γευμάτων μπορεί να αυξηθεί σταδιακά από τρεις φορές την ημέρα σε δύο φορές την ημέρα. Τα τρία έως τέσσερα γεύματα την ημέρα βοηθούν στην πέψη και συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην ταΐζετε υπερβολικά τα ενήλικα σκυλιά, καθώς είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος. Τα κουτάβια μίνι-φυλών χρειάζονται τέσσερα έως έξι γεύματα την ημέρα για τους τρεις πρώτους μήνες. Τα μεσαίου μεγέθους σκυλιά χρειάζονται τρία γεύματα και οι μεγάλες φυλές χρειάζονται τρία έως τέσσερα γεύματα.
Η φυλή είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά οι διάφορες φυλές έχουν διαφορετικά μεταβολικά και ενεργειακά επίπεδα και επομένως διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.
Παρόλο που τα κουτάβια μεγαλώνουν γρήγορα, είναι σημαντικό να διατηρείτε σταθερή θερμιδική πρόσληψη και ποσότητα τροφής για τους πρώτους 3-12 μήνες.
Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τις σωστές διατροφικές συνήθειες και ποσότητες.

Πόσο πρέπει να τρώει ένας ενήλικος σκύλος;

Μην ξεγελιέστε νομίζοντας ότι ο σκύλος σας πρέπει να τρώει περισσότερο. Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά χρειάζονται μόνο δύο γεύματα την ημέρα. Αν ο σκύλος σας το ζητήσει, να είστε αυστηροί μαζί του.
Είναι σημαντικό να μην ταΐζετε τον ενήλικο σκύλο σας περισσότερο από όσο χρειάζεται.
Για να καθορίσετε πόση τροφή πρέπει να τρώει ο σκύλος σας, θα πρέπει να γνωρίζετε το βάρος του. Τα περισσότερα σκυλιά ζυγίζουν μεταξύ 20 και 60 κιλών και τα μικρότερα σκυλιά ζυγίζουν λιγότερο από 9 κιλά.
Οι περισσότερες δίαιτες και πίνακες μπορεί να είναι παραπλανητικοί ή να συνιστούν μεγάλες ποσότητες.
Η γνώση του κατά προσέγγιση βάρους της φυλής σας θα σας βοηθήσει να καθορίσετε πόσο πρέπει να ταΐσετε το σκύλο σας.

Ποιο είναι το καλύτερο καθεστώς διατροφής;

Οι κτηνίατροι δεν συνιστούν τη σίτιση με ελεύθερη τροφή για τους σκύλους. Η ελεύθερη σίτιση καθιστά δύσκολη τη διατήρηση προγραμμάτων ελέγχου της σίτισης και πρόληψης. Η ελεύθερη σίτιση μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και άλλα προβλήματα.
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα. Οι σκύλοι πρέπει να ανταμείβονται αν ακολουθούν το πρόγραμμα και δείχνουν καλή συμπεριφορά.

Κατάλληλη τροφή

Η καλή τροφή πρέπει να είναι

– Να αποτελείται από φυσικά συστατικά
– Να υποστηρίζει την υγεία του σκύλου
– Να διατηρούν τη δυναμική
– Να προάγει τη λειτουργία της καρδιάς
– Να βελτιώνει τη λάμψη του τριχώματός τους
– Δεν επηρεάζει τη μυρωδιά
– Βελτιώνει την υφή του δέρματος
– Αποτρέπει την εμφάνιση ρυτίδων

Η διατροφή του σκύλου σας είναι η θεμέλιος βάση για την καλοζωία, την ενέργεια και την υγεία του. Δώστε προσοχή στην τροφή που επιλέγεται αλλά και τα γραμμάρια που τον ταΐζεται. Η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία ή άλλα προβλήματα όπως και η έλλειψη τροφής σε αδυναμία, λιποσαρκία και ασθένειες.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top