Καθαρισμός αυτιών σκύλου: Μπορώ να χρησιμοποιήσω μπατονέτα; Κτηνιατρικός οδηγός, συμβουλές και σωστός αβλαβής τρόπος – Όλα τα χρήσιμα

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Ο καθαρισμός των αυτιών είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της περιποίησης και της φροντίδας που παρέχετε στο σκύλο σας. Ορισμένα σκυλιά χρειάζονται πιο συχνό βούρτσισμα από άλλα. Αυτοί οι σκύλοι είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις των αυτιών και συχνά υποφέρουν από αυτές. Επομένως, είναι σημαντικό να καταπραΰνετε και να προστατεύετε το σκύλο σας βουρτσίζοντας τα αυτιά του σωστά και συχνά.

Οδηγίες για σωστό καθαρισμό των αυτιών του σκύλου

Γιατί είναι σημαντικό;

Η δομή του καναλιού αυτιού του σκύλου καθιστά πολύ δύσκολο το υλικό που παγιδεύεται βαθιά μέσα στο οριζόντιο κανάλι να αποβληθεί χωρίς τη βοήθεια καθαρισμών. Αυτό το υλικό που συσσωρεύεται μπορεί να προκαλέσει κνησμό είτε λοιμώξεις.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω καθαριστικό αυτιών;

Είναι καλό να χρησιμοποιείται καθαριστικό αυτιών καλής ποιότητας. Καθαριστικά με υπεροξείδιο του υδρογόνου ή αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο κανάλι του αυτιού, ειδικά εάν υπάρχει κάποια φλεγμονή.
Ορισμένα καθαριστικά αυτιών έχουν αντιβακτηριακά ή αντιμυκητιακά συστατικά για την πρόληψη λοιμώξεων του αυτιού. Επίσης ορισμένα καθαριστικά είναι ιδανικά μόνο για την αφαίρεση του συσσωρευμένου κεριού.
Ο κτηνίατρος μπορεί να σας συστήσει κάποιο καθαριστικό και να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο για το κατοικίδιό σας.

Τι χρειάζομαι για να καθαρίσω τα αυτιά του σκύλου μου;

Ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σας δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβάκι ή γάζα. Κατά τον καθαρισμό φροντίστε να προσφέρετε λιχουδιές για να ανταμείψετε τον σκύλο σας για την καλή του στάση.
Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες! Μπορεί να προκαλέσουν τραύμα στο αυτί του σκυλιού ή να τον βάλουν σε κίνδυνο. Επιπλέον η χρήση της μπορεί να σπρώξει το κερί μέσα στο αυτί.

Πρέπει να καθαρίζουμε σε όλα τα σκυλιά τα αυτιά τους;

Όχι! Ενώ είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας όπως χρειάζεται, ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να ερεθίσει τον ακουστικό πόρο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.Ορισμένα σκυλιά έχουν υγιή, καθαρά αυτιά και δεν χρειάζονται καθαρισμό. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για βρωμιά ή δυσάρεστη οσμή, συνιστάται ο καθαρισμός των αυτιών.
Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζονται τα αυτιά του.
Εάν τα αυτιά του σκύλου σας είναι κόκκινα, φλεγμονώδη και επώδυνα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν από τον καθαρισμό. Είναι πιθανές οι μολύνσεις των αυτιών και η ρήξη τυμπάνων.

Οδηγός βήμα προς βήμα για τον καθαρισμό των αυτιών

1. Καθίστε στο πάτωμα και βάλτε τον σκύλο σας ανάμεσα στα πόδι σας – κυρίως το πίσω άκρο του. Εάν έχετε ένα μεγάλο σκυλί τοποθετήστε τον έτσι ώστε να κάθεται με το πίσω άκρο του στη γωνία ενός δωματίου, με τη μία πλευρά του στον τοίχο. Σταθείτε στην άλλη του πλευρά.

2. Πιάστε το αυτί από την άκρη και σηκώστε, ευθυγραμμίστε το πτερύγιο. Θέλετε να ισιώσετε το κανάλι του αυτιού.

3. Κρατώντας το πτερύγιο του αυτιού του σκύλου σας, απαλά αλλά σταθερά με το ένα χέρι, κρατήστε το διάλυμα καθαρισμού του αυτιού στο άλλο σας χέρι.

4. Πιέστε το μπουκαλάκι και ρίξτε αρκετό διάλυμα για να γεμίσετε πλήρως το κανάλι του αυτιού. Μην βάζετε το άκρο της φιάλης στο αυτί. Εάν η άκρη του μπουκαλιού αγγίξει το αυτί του σκύλου σας, σκουπίστε την άκρη με χαρτί ή βαμβάκι εμποτισμένο με αλκοόλη για να αποτρέψετε την εξάπλωση βακτηρίων

5. Συνεχίστε να κρατάτε το κάλυμμα του αυτιού κάθετα με το ένα χέρι και κάντε απαλό μασάζ στη βάση του αυτιού κάτω από το άνοιγμα του αυτιού για περίπου 30 δευτερόλεπτα με το άλλο χέρι. Αυτό επιτρέπει στο διάλυμα καθαρισμού να διασπάσει την βρωμιά.

6. Ενώ κρατάτε το αυτί αφαιρέστε την βρωμιά.

7. Αφήστε το σκυλί σας να κουνήσει το κεφάλι του. Αυτό επιτρέπει στο εναπομένον διάλυμα καθαρισμού του αυτιού και τις βρωμιές να έρθουν στο εξωτερικό μέρος του αυτιού.

8. Για άλλη μια φορά, κρατήστε πατημένο το κάλυμμα του αυτιού και αφαιρέστε τα χαλαρά απορρίμματα και το διάλυμα καθαρισμού από το εξωτερικό άνοιγμα του ακουστικού πόρου χρησιμοποιώντας μια βαμβάκι ή γάζα.

9.Αφαιρέστε υπολείμματα και το υπόλοιπο καθαριστικό υγρό με βαμβάκι ή γάζα.

10. Μην χρησιμοποιείται μπατονέτα! Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο κανάλι του αυτιού ή / και στο τύμπανο του αυτιού ή να ωθήσει τα υπολείμματα στο αυτί.

11. Παρέχετε λιχουδιές στο σκυλί σας.

12. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με το άλλο αυτί.

13. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να πονάει κατά τη διαδικασία καθαρισμού, σταματήστε και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

14.Επαναλάβετε τον καθαρισμό όσο συχνά απαιτείται.

Οδηγίες βήμα προς βήμα για την χρήση φαρμάκου για τα αυτιά

1. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως μετά τον καθαρισμό των αυτιών του σκύλου σας. Ο κτηνίατρός σας θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα εφαρμογής του φαρμάκου και πόσες σταγόνες χρειάζονται.

2. Απαλά αλλά σταθερά πιάστε το άκρο του αυτιού του και τραβήξτε το πτερύγιο του αυτιού του προς τα πάνω. Προσπαθήστε να ισώσετε το κανάλι του αυτιού του.

3. Βάλτε τον όσες σταγόνες σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.

4. Μην τοποθετείτε το άκρο της φιάλης στο αυτί. Εάν το μπουκαλάκι ακουμπήσει το αυτί του σκύλου καθαρίστε το με ένα καθαρό χαρτί ή βαμβάκι εμποτισμένο με αλκοόλ για να αποτρέψετε την εξάπλωση των βακτηρίων.

5. Συνεχίστε να κρατάτε το κάλυμμα του αυτιού κάθετα και κάντε απαλό μασάζ στη βάση του αυτιού κάτω από το άνοιγμα του αυτιού για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Το μασάζ θα επιτρέψει στο φάρμακο να πάει σε όλο το αυτί του σκύλου.

6. Τοποθετήστε το φάρμακο στο εσωτερικό του αυτιού του εάν έχει μολυνθεί. τοποθετήστε τη συνταγογραφούμενη ποσότητα φαρμάκου στο μολυσμένο μέρος του αυτιού. Απλώστε το φάρμακο με το δάχτυλό σας (κατά προτίμηση με γάντι).

7. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία με το άλλο αυτί, όπως απαιτείται.

8. Εάν έχει συσσωρευτεί κερί ή απορρίμματα καθαρίστε με ένα υγρό καθαριστικό για αυτιά.

Ο οδηγός καθαρισμός αυτιών θα σας βοηθήσει να επιτύχετε την μέγιστη καθαριότητα που θα προλάβει πιθανές λοιμώξεις και προβλήματα του αυτιού του σκύλου σας αλλά εγγυάται και την αποδοχή από τον σκύλο σας καθώς φαίνεται με σεβασμό και χωρίς πόνο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top