Κτηνιατρικός οδηγός: Αλλεργίες ζώων – Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση και θεραπεία, Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Όπως οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα, έτσι και τα κατοικίδια ζώα μπορούν να αναπτύξουν ορισμένους τύπους αλλεργιών.
Όπως και στους ανθρώπους, τα συμπτώματα αλλεργίας στους σκύλους και τις γάτες αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να αναγνωρίζει ορισμένες ουσίες (αλλεργιογόνα) που υπάρχουν καθημερινά ως επικίνδυνες.
Τα κατοικίδια ζώα μπορεί επίσης να αναπτύξουν συμπτώματα δαγκώματος και γρατζουνίσματος, τα οποία αποτελούν συνηθισμένο μέρος της συμπεριφοράς τους. Όταν αυτά τα συμπτώματα κλιμακώνονται, μπορεί να μας τρομάξουν ως συμπτώματα αλλεργίας.
Ας δούμε τώρα μερικά τυπικά σημάδια και συμπτώματα που δείχνουν ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει με το γατάκι ή το κουτάβι σας.

Τι είναι οι αλλεργίες του σκύλου και της γάτας;

Τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι αλλεργικά σε διάφορα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών παραγόντων, οικιακών αντικειμένων και τροφών.

Κάποια από τα κοινά αλλεργιογόνα μπορεί να είναι:

 • πιτυρίδα
 • δέντρο, γρασίδι και γύρη
 • αρώματα
 • συστατικά τροφίμων (π.χ. βόειο κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό, καλαμπόκι, σιτάρι ή σόγια)
 • υφάσματα
 • ακάρεα σκόνης και σπιτιού
 • καπνός τσιγάρου
 • συνταγογραφούμενα φάρμακα
 • προϊόντα καθαρισμού
 • ψύλλοι και προϊόντα ελέγχου ψύλλων
 • εντομοκτόνο σαμπουάν

Ποια είναι τα γενικά συμπτώματα αλλεργιών σε σκύλους και γάτες;

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους όπου τα συμπτώματα των αλλεργιών περιλαμβάνουν προβλήματα στην αναπνευστική οδό, τα συμπτώματα αλλεργιών σε σκύλους και γάτες έχουν συνήθως την μορφή ερεθισμού ή φλεγμονής στο δέρμα – μια κατάσταση που ονομάζεται αλλεργική δερματίτιδα.

Τα γενικά συμπτώματα αλλεργιών σε σκύλους και γάτες είναι:

• κόκκινο, ερεθισμένο δέρμα
• απώλεια μαλλιών
• hot spotsδερματικό εξάνθημα ή κνίδωση
• εκτεταμένη φαγούρα
• ιδεοληπτικό γλείψιμο

Εάν και συμπτώματα που σχετίζονται με την αναπνευστική λειτουργία δεν είναι συχνά σε γάτες ή σκύλους, μπορεί να εμφανιστούν μερικά τυπικά συμπτώματα αλλεργίας, όπως:

• Ρινική καταρροή
• Υγρά μάτια
• Βήχας
• Φτέρνισμα

Εποχιακή αλλεργία σε σκύλους

Ειδικά τα σκυλάκια, μπορεί να εμφανίσουν εποχιακές ανοιξιάτικες αλλεργίες. Έτσι είναι πιθανό να αισθάνονται άσχημα με την γύρη και άλλα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα. Η εποχική αλλεργία σε σκύλους προκαλείται συνήθως από περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα όπως ακάρεα σκόνης, ψύλλους, καλούπια και γύρη από χόρτα, δέντρα, ζιζάνια και λουλούδια .
Είναι σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην κοιλιά, τα πόδια, τα αυτιά, το πρόσωπο και την περιοχή γύρω από την μασχάλη του σκύλου σας. Εάν το σκυλάκι σας γλείφει συνεχώς αυτά τα σημεία μπορεί να είναι ένδειξη αλλεργικής αντίδρασης στον σκύλο.
Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει κάποια αλλεργία, το δέρμα του θα το φαγουρίζει συχνά. Μπορεί να επιδίδετε σε τακτικό γλείψιμο ή υπερβολικό ξύσιμο, αλλά και να δαγκώνει ή να μασά ορισμένες περιοχές.
Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε πως τρίβεται σε ορισμένα έπιπλα ή επιφάνειες. Καθώς η φαγούρα συνεχίζεται, είναι πιθανό το δέρμα να αποκτήσει φλεγμονές. Μπορεί να αναπτυχθούν πληγές που τελικά να οδηγήσουν σε αιμορραγία ή απώλεια μαλλιών.

Οι γάτες έχουν αλλεργίες;

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, λίγες γάτες στην πραγματικότητα υποφέρουν από εποχιακές αλλεργίες. Μπορούν απλώς να φτερνιστούν περισσότερο λόγω φυσικού ερεθισμού από τη γύρη. Εάν παρατηρήσετε υπερβολικό φτέρνισμα, κρατήστε τις γάτες μέσα όταν η γύρη συσσωρεύεται έξω.
Για να προστατέψετε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι και να μειώνετε την γύρη που εντοπίζεται στο σπίτι σας δοκιμάστε να αφήσετε τα παπούτσια έξω και να προμηθευτείτε ένα καλό πατάκι για την εξώθυρα. Αυτές οι λίγες γάτες με αλλεργίες, ωστόσο, θα εμφανίσουν παρόμοια συμπτώματα αλλεργίας με τα σκυλιά.

Τι σημαίνει όταν το κατοικίδιό μου ξύνει συχνά τα αυτιά του;

Τα σκυλάκια και οι γάτες με αλλεργίες εμφανίζουν συχνά προβλήματα με τα αυτιά τους – κυρίως τα σκυλιά!
Μπορεί λοιπόν να εμφανίζουν φαγούρα στα αυτιά τους και φλεγμονές ως μέρος μιας γενικευμένης αλλεργικής απόκρισης ή μπορεί να μολυνθούν με ζύμη ή βακτήρια.

Τα σημάδια που δείχνουν πως το κατοικίδιο σας; αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τα αυτιά του είναι:

• Έντονο ξύσιμο στα αυτιά
• Κούνημα κεφαλιού
• Τριχόπτωση στα αυτιά

Επίσης προσέξετε:

Εάν τα αυτιά του σκύλου σας επηρεάζονται από αλλεργίες, συχνά κουνάει το κεφάλι του λόγω ερεθισμού. Μπορεί επίσης να μην θέλει να αγγίζουν το κεφάλι του. Εάν υπάρχει μόλυνση, μπορεί να υπάρχει οσμή ή βρωμιά που βγαίνει από τα αυτιά.

Μπορούν τα κατοικίδια ζώα να είναι αλλεργικά στις τροφές;

Φυσικά, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες. Αυτό μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για τους γονείς κατοικίδιων ζώων. Οι τροφικές ευαισθησίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε φυλή, σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να προκληθούν από οτιδήποτε έχει φάει η γάτα ή ο σκύλος σας με την πάροδο των ετών.
Για να εντοπίσετε τα αλλεργιογόνα του κατοικίδιου ζώου σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο και να εφαρμόσετε μια δίαιτα αποβολής τροφών.
Τα πιο συνηθισμένα τροφικά αλλεργιογόνα για κατοικίδια περιλαμβάνουν: βόειο κρέας, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά προϊόντα και σιτάρι.
Τα συμπτώματα διατροφικής αλλεργίας είναι κοινά σε σκύλους και σε γάτες. Συνήθως θα έχουν φαγούρα στο δέρμα, χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού ή μερικές φορές γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια και έμετο.

Τι πρέπει να κάνω εάν πιστεύω ότι το κατοικίδιο ζώο μου έχει αλλεργίες;

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε το πρόβλημα από το πρώτο κιόλας σημάδι δυσφορίας.
Όσο περισσότερο το κατοικίδιο ζώο σας εκτίθεται στα αλλεργιογόνα στα οποία είναι ευαίσθητο, τόσο πιο έντονη και μακροχρόνια μπορεί να είναι η αλλεργική απόκρισή του. Ορισμένα κατοικίδια ζώα έχουν σχετικά ήπια, εποχιακά συμπτώματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με το μπάνιο με υποαλλεργικό σαμπουάν ή την εφαρμογή φαρμακευτικού σπρέι.
Φυσικά, η καλύτερη θεραπεία είναι η απομάκρυνση του κατοικίδιου ζώου από το αλλεργιογόνο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Εάν δεν είστε σίγουροι για την αιτία της αλλεργικής αντίδρασης του κατοικίδιου ζώου σας, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.
Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει διάφορες εξετάσεις για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία της αλλεργίας του κατοικίδιου ζώου σας. Θα σας συστήσει δερματικές εξετάσεις, εξετάσεις αίματος και μια ειδική δίαιτα αποβολής για να προσδιορίσει την αιτία της αλλεργικής αντίδρασης.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top