Μυρωδιά σκύλου: Πότε είναι φυσιολογική και πότε όχι, Αιτίες και ερμηνεία – Χρήσιμος οδηγός και συμβουλές

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Μήπως έχετε παρατηρήσει ή καλύτερα μυρίσει τον σκύλο σας; Κάθεται δίπλα σας και αυτό είναι ανυπόφορο; Δεν μιλάμε απλά για κακοσμία, αλλά για μια έντονη μυρωδιά που έρχεται και ακολουθεί τον μικρό σας φίλο. ΟΙ αιτίες μπορεί να είναι πολλές, υπάρχουν απλοί λόγοι αλλά και πιο σύνθετοι όπως μια σοβαρή ασθένεια. Δείτε αναλυτικά τους σημαντικότερους λόγους οσμής του σκύλου .


Ο σκυλογονέας αναρωτιέται :”Ο σκύλος μου μυρίζει! Τι πρέπει να κάνω;”

Οι περισσότεροι σκύλοι τείνουν να μυρίζουν από καιρό σε καιρό για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν κακή αναπνοή ή το τρίχωμά τους να αναδύει μια όχι και τόσο ευχάριστη οσμή όταν βρέχεται ή λασπώνει.
Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες οσμές έχουν μια αιτία και μπορούν εύκολα να επιλυθούν, αλλά μερικές μπορεί να είναι σημάδι κάποια ασθένειας.

Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε τους συχνότερους λόγους που ο σκύλος σου μυρίζει 

Δώστε σημασία: Προβλήματα που σχετίζονται με τα δόντια

Η πρώτη και πολύ συνηθισμένη αιτία της κακοσμίας του σκύλου είναι η συσσώρευση πλάκας και πέτρας στα δόντια, όπως ακριβώς και στους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες φυλές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε οδοντικά προβλήματα και ασθένειες των ούλων. Τα υπερτροφικά ούλα μπορούν επίσης να διευκολύνουν την προσκόλληση υπολειμμάτων τροφής σε αυτά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες οσμές.
Η οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Φυσικά, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των δοντιών από κτηνίατρο.

Δύσοσμα αέρια

Το φούσκωμα, όπως ο τυμπανισμός , είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στους σκύλους. Ο τυμπανισμός μπορεί να οφείλεται σε δυσανεξία από διάφορα συστατικά της τροφής του. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρος πιθανόν να σας προτείνει αλλαγή τροφής. Η νέα τροφή θα είναι χωρίς δημητριακά ή με βάση τα θαλασσινά. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα αερίων μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα.

Ατοπία: δερματικές παθήσεις

Οι εποχικές ή τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του δέρματος. Επίσης θα προκαλέσουν και υπερβολική έκκριση ελαίου από ορισμένους αδένες στο δέρμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσοσμία.
Η κακή διατροφή μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα και να προκαλέσει άλλα προβλήματα, όπως λοιμώξεις. Τέτοιες δίαιτες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η αλλαγή σε μια νέα τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που δεν περιέχει επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει.

Η κακή μυρωδιά μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις του αυτιού.

Τα αυτιά των σκύλων έχουν πολλά βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις. Τα υγιή αυτιά έχουν καλή άμυνα για να αντιμετωπίζουν και να καταπολεμούν τα βακτήρια, αλλά αν ο σκύλος πάσχει από αλλεργίες ή ορμονικές διαταραχές, τα βακτήρια μπορεί να αυξηθούν και να προκαλέσουν δυσοσμία. Σκύλοι με τριχωτά ή πεσμένα αυτιά μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και προβλήματα. Τα αυτιά πρέπει να διατηρούνται καθαρά και στεγνά.

Πιθανά προβλήματα με τους πρωκτικοί αδένες

Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες οσμής. Όλοι οι σκύλοι έχουν δύο μικρούς θύλακες στον πρωκτό τους μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού σφιγκτήρα.
Πρόκειται για αδένες σήμανσης που βοηθούν τα σκυλιά να αναγνωρίζουν πότε συναντιούνται. Αυτοί οι αδένες, όταν προσβληθούν, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον σκύλο, αλλά και να εκκρίνουν υγρό το οποίο μένει στον πρωκτό.

Η μυρωδιά του σκύλου που για εμάς μπορεί να είναι ανυπόφορη ή απλά παράξενη μπορεί να προέρχεται από φυσιολογικές εκκρίσεις του σώματος και των οργάνων του ή να αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος. Είναι καίριας σημασίας να παρακολουθείτε αλλαγές στην μυρωδιά αλλά και την συμπεριφορά του σκύλου σας ώστε να δράσετε άμεσα εάν χρειαστεί.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top