Οδηγός διατροφής: Κάνει ο σκύλος να φάει ψωμί; Κίνδυνοι και τι να κάνετε – Χρήσιμες συμβουλές

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε σκύλους να τρώνε ψωμί, σάντουιτς, φέτες και άλλες τροφές που σχετίζονται με το ψωμί. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε αυτή τη συνήθεια και συνήθως μοιραζόμαστε ή δίνουμε στα σκυλιά μας ένα κομμάτι ψωμί ως κύριο γεύμα ή σνακ. Είναι όμως σωστή αυτή η συνήθεια; Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε ψωμί;

Είναι ασφαλές για τους σκύλους να τρώνε ψωμί;

Η σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ναι. Οι σκύλοι μπορούν να τρώνε ψωμί όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.
Το ψωμί από λευκό αλεύρι είναι γενικά ασφαλέστερο για τους σκύλους, εφόσον δεν είναι αλλεργικοί σε αυτό και δεν προκαλεί δυσφορία στο στόμα.
Το να δίνετε ψωμί ως λιχουδιά ή ανταμοιβή δεν θα βλάψει τον σκύλο σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή και να γυμνάζετε το σκύλο σας καθημερινά.
Το ψωμί δεν αποτελεί πηγή ειδικών συστατικών που δεν υπάρχουν σε άλλες τροφές. Το ψωμί είναι μια πολύ πλούσια τροφή, πλούσια σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες μπορούν να βλάψουν τους σκύλους και να προκαλέσουν προβλήματα παχυσαρκίας.

Κίνδυνοι από τη κατανάλωση ψωμιού

Η απάντηση για τους κινδύνους της κατανάλωσης ψωμιού είναι λίγο περίπλοκη. Το ψωμί δεν είναι τοξικό αλλά υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.
Έχουμε συγκεντρώσει μερικές πληροφορίες για όσα χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με του κινδύνους της σίτισης με ψωμί. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το σκυλάκι σας είναι ευτυχισμένο και υγιές.

Επικίνδυνη ζύμη ψωμιού

Εάν έχετε φτιάξει ψωμί ποτέ, θα γνωρίζεται πως το ψωμί χρειάζεται «να ξεκουραστεί» και να φουσκώσει σε ένα ζεστό περιβάλλον. Δυστυχώς τα σκυλιά προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για να φουσκώσει μια ζύμη.
Τα σκυλιά δεν πρέπει να καταναλώνουν ζύμη ψωμιού γιατί κινδυνεύει η υγεία τους. Όταν ένας σκύλος τρώει ζύμη ψωμιού, η μαγιά ενεργοποιείται και φουσκώνει. Το στομάχι του σκύλου επεκτείνετε και απελευθερώνονται τοξικά επίπεδα αιθανόλης στην κυκλοφορία του αίματος.
Η φουσκωμένη ζύμη μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα στον σκύλο, αλλά ο πραγματικός κίνδυνος προκαλείται από την αλκοολική τοξίνωση.
Εάν ο σκύλος σας τρώει μεγάλες ποσότητες ψωμιού ή υποψιάζεστε πως έφαγε κρυφά ζύμη, ενημερώστε τον κτηνίατρο και παρατηρήστε προσεκτικά τα παρακάτω σημάδια:

• Αδύναμο κεντρικό νευρικό σύστημα
• Κατάθλιψη
• Ασταθές βάδισμα
• Υποθερμία
• Κώμα
• Επιληπτικές κρίσεις

Επιβλαβείς ουσίες

Αν δεν είστε αλλεργικοί στο σιτάρι, το ψωμί είναι απίθανο να είναι επιβλαβές. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ψωμιά αβλαβή. Ορισμένοι τύποι ψωμιού περιέχουν τοξικά συστατικά που δεν πρέπει να τρώνε οι σκύλοι.
Τα πιο επικίνδυνα είναι οι σουλτανίνες. Οι σουλτανίνες χρησιμοποιούνται συχνά σε αρτοσκευάσματα και είναι εξαιρετικά τοξικές. Οι κτηνίατροι γνωρίζουν τι μπορεί να προκαλέσει η σουλτανίνα και ότι ορισμένα σκυλιά είναι ευαίσθητα στη σουλτανίνα.
Η σουλτανίνα μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα και δεν πρέπει να καταναλώνεται από τους σκύλους σε καμία περίπτωση.
Το σκόρδο είναι ένα άλλο συστατικό στο ψωμί που μπορεί να είναι τοξικό για τους σκύλους. Το σκόρδο μπορεί να ερεθίσει τη μύτη ενός σκύλου και μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως…
Εμετός.
– Μπορεί να προκαλέσει εμετό, έμετο και διάρροια.
– Κοιλιακό άλγος
– Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, διάρροια, λήθαργο, κοιλιακό πόνο και αδυναμία
– Δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση).
Ορισμένα ψωμιά περιέχουν ξηρούς καρπούς και σπόρους εκτός από σουλτανίνα. Αυτά τα συστατικά είναι θρεπτικά και υγιεινά για τον άνθρωπο, αλλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους σκύλους.
Οι ξηροί καρποί macadamia ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά ακόμη και οι “ασφαλείς” ξηροί καρποί μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του στομάχου και παγκρεατίτιδα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.
Η ξυλιτόλη είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται συνήθως σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη και πιο πρόσφατα σε ορισμένα τρόφιμα όπως το φυστικοβούτυρο. Είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο αλλά τοξική για τους σκύλους.
Ελέγξτε τα συστατικά πριν ταΐσετε το σκύλο σας με ψωμί ή άλειμμα.

Το ψωμί μπορεί να δοθεί σε σκύλους με στομαχόπονο, δηλαδή με στομαχικές διαταραχές.
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες δίνουν ψωμί σε σκύλους με στομαχόπονο. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σωστό σε κάποιους ανθρώπους, είναι προτιμότερο να ταΐσετε το σκύλο σας με ένα γεύμα όπως ρύζι ή βραστό κοτόπουλο ή ακόμα καλύτερα να ακολουθήσετε πλήρως τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας.

Όπως και πολλές άλλες λιχουδιές, το ψωμί προσθέτει θερμίδες. Αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας χορηγήσει μια ειδική δίαιτα για να τον διατηρήσετε υγιή και ευτυχισμένο.
Το ψωμί αυξάνει επίσης τον γλυκαιμικό δείκτη. Η εγκατάλειψη του ψωμιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη και άλλων ασθενειών.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top