Οι επιστήμονες μίλησαν: Είναι υγιές να φιλάτε τα κατοικίδιά σας στο στόμα; – Χρήσιμες πληροφορίες για αυτή την συνήθεια αγάπης

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων Χρήσιμα

Είναι σύνηθες για πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων να φιλούν τα κατοικίδιά τους στο στόμα. Είναι όμως καλό για την υγεία τους; Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων έδειξε ότι. Το στόμα ενός κατοικίδιου ζώου αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη τόσο παθογόνων όσο και αβλαβών βακτηρίων.

Η συνήθεια πολλών ανθρώπων

Είναι φυσιολογικό να αγαπάτε τόσο πολύ τα κατοικίδια που νιώθετε την ανάγκη να τα φιλήσετε, να τα χαϊδέψετε ή να τα περιποιηθείτε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν και αρκετές από αυτές τις ενέργειες είναι κοινές και μάλιστα συχνές, η πράξη του φιλιού στο στόμα των κατοικίδιων ζώων δεν γίνεται πάντα αντιληπτή ως καλή ή κατάλληλη.

Για τους ανθρώπους, τα φιλιά είναι μια μορφή σωματικής έκφρασης που, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεύει μια βαθιά στοργή για το άτομο ή το ζώο. Ωστόσο, η δράση μπορεί να θεωρηθεί ανθυγιεινή λόγω της έκθεσης σε βακτήρια που ζουν στο στόμα των ζώων. Συνεχίστε να διαβάζετε αυτόν τον χώρο και μάθετε αν το να φιλάτε τα κατοικίδιά σας είναι καλό ή κακό.

Το στόμα των ζώων είναι ένα υγρό, ζεστό και γεμάτο θρεπτικά μικροπεριβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη διαφορετικών βακτηρίων . Όταν η διατήρηση της στοματικής υγείας είναι επαρκής, αυτή η ομάδα μικροοργανισμών δεν αποτελεί κίνδυνο. Ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανιστεί μια ανισορροπία στη σύνθεσή του που προκαλεί προβλήματα όπως ουλίτιδα ή άλλες λοιμώξεις.

Τι αναφέρει τελευταία μελέτη

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η βακτηριακή κοινότητα που ζει στο στόμα (μικροβίωση) σχηματίζει μια αμοιβαία συμβιωτική σχέση με τα ζώα. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι μικροοργανισμοί όσο και ο ξενιστής επωφελούνται από την αλληλεπίδραση. Έτσι, ενώ η στοματική κοιλότητα χρησιμεύει ως καταφύγιο για βακτήρια, αυτά με τη σειρά τους δημιουργούν ένα σταθερό μικροοικοσύστημα που ρυθμίζει την παρουσία ορισμένων παθογόνων.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nova , η σύνθεση της στοματικής μικροχλωρίδας ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, η διατροφή, η κατάσταση του ανοσοποιητικού και η υγιεινή. Αυτές οι πτυχές παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ζωής των ζώων, πράγμα που σημαίνει ότι, σε ορισμένα σενάρια, είναι πιο πιθανό να υποστούν παθολογίες που επηρεάζουν το στόμα.

Διαφορές μεταξύ στοματικής μικροχλωρίδας ανθρώπου και κατοικίδιου ζώου

Όπως αναφέρθηκε, τόσο τα κατοικίδια όσο και οι άνθρωποι έχουν μια μικροχλωρίδα στο στόμα τους που παραμένει σταθερή τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, κάθε είδος έχει ανεπαίσθητες διαφορές στη σύνθεση των «υγιών» βακτηρίων που ζουν στον στοματικό βλεννογόνο.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CES Odontología αναφέρει ότι τα βακτήρια του γένους Streptococcus , Actinomyces , Veillonella και Neisseria κυριαρχούν στην ανθρώπινη στοματική μικροχλωρίδα . Σε ισορροπία, όλα διατηρούν την υγεία του στόματος και το προστατεύουν από παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά είναι επίσης μέρος εκείνων που προκαλούν τραυματισμούς όπως τερηδόνα, αμυγδαλίτιδα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Αν και οι περισσότερες από τις παραπάνω ομάδες βακτηρίων υπάρχουν στο στόμα άλλων ζώων, υπάρχουν κάποιες διαφορές που αλλάζουν αρκετά την εικόνα. Για παράδειγμα, μικροοργανισμοί κοπράνων (κοπράνων) εμφανίζονται σε σκύλους . Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú , αυτό οφείλεται εν μέρει στις συνήθειες υγιεινής τους και στα ατοπικά συμβάντα, όπως η κοπροφαγία.

Ομοίως, οι γάτες έχουν βακτήρια κοπράνων στο στόμα τους, όπως αυτά του γένους Pasteurella . Όπως αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Science and Biotechnologies , αυτός ο τύπος μικροχλωρίδας δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύει πρόβλημα για την υγεία των ζώων. Αντίθετα, αποτελούν ουσιαστικό συστατικό για τη διατήρηση της οδοντικής υγείας τόσο σε σκύλους όσο και σε γάτες.

Είναι κακό να φιλάς τα κατοικίδια στο στόμα;

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η απλή πράξη του φιλήματος κατοικίδιων ζώων διευκολύνει τα βακτήρια από το στόμα τους να εισέλθουν στο στόμα των κηδεμόνων τους . Ως αποτέλεσμα, η προστατευτική ισορροπία της στοματικής μικροχλωρίδας μπορεί να διαταραχθεί, οδηγώντας σε σημαντική μόλυνση.

Αν και είναι αλήθεια ότι σε βέλτιστες συνήθειες υγείας και καλές υγιεινές , αυτό το σενάριο είναι απίθανο, δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί εντελώς. Επομένως, συνιστάται να είστε προσεκτικοί όταν δείχνετε στοργή στα κατοικίδια και να αποφεύγετε να φιλάτε το στόμα τους. Ειδικά όταν υπάρχει οποιοσδήποτε από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

-Ο κηδεμόνας πάσχει από ανοσοανεπάρκεια ή χρόνιες ασθένειες : διευκολύνει τη μόλυνση.

-Το κατοικίδιο έχει περιοδοντική νόσο : αυτό προκαλεί ανισορροπία στο στοματικό του μικροβίωμα και ευνοεί την παρουσία παθολογικών παραγόντων.

-Το κατοικίδιο τρώει τα περιττώματά του : η επαφή με τα κόπρανα αυξάνει υπερβολικά την παρουσία παρασίτων και άλλων τύπων βακτηρίων όπως το Escherichia coli .

Το εν λόγω κατοικίδιο είναι εξωτικό: ορισμένα ζώα, όπως τα ερπετά, φέρουν βακτήρια υψηλού κινδύνου όπως η Salmonella spp. (σαλμονέλωση) ή Pasturella multocida (προκαλεί μηνιγγίτιδα), επομένως δεν είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να τα φιλήσετε.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αν και ένα φιλί μπορεί να μην σας αρρωστήσει σοβαρά, ο κίνδυνος που διατρέχετε είναι μεγαλύτερος από τα οφέλη που αποκομίζετε. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να δείξετε την αγάπη που τρέφετε για τον σύντροφό σας που δεν περιλαμβάνουν έκθεση της υγείας σας. Προσπαθήστε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε άλλες εναλλακτικές σε αυτήν την πράξη.

Δεν εκτιμούν όλα τα κατοικίδια τα φιλιά

Αν και για τους ανθρώπους το φιλί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο στόμα είναι μια πράξη στοργής, για τα κατοικίδια δεν έχει το ίδιο νόημα . Επιπλέον, κάποιοι μπορεί να το εκλάβουν ως ένδειξη απειλής και να επιτεθούν στον κηδεμόνα τους με την παραμικρή πρόκληση.

Φυσικά, δεν θα ενεργούν όλα τα ζώα επιθετικά σε ένα φιλί, αλλά πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να αποφευχθεί σοβαρός τραυματισμός. Ειδικά αφού μια γρατσουνιά στις ευαίσθητες περιοχές των ματιών μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητες επιπλοκές.

Το να φιλάτε το κατοικίδιό σας δεν πρέπει να είναι μια συχνή ή απρόσεκτη πράξη, καθώς οι συνέπειές του έχουν επιπτώσεις στην υγεία από διαφορετικές απόψεις. Όποτε είναι δυνατόν, αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις που σας επιτρέπουν να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας χωρίς να εισβάλετε στον ιδιωτικό του χώρο και χωρίς να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Φροντίστε και φροντίστε τους.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top