Οι επιστήμονες μίλησαν: Κινδυνεύει ο σκύλος σας εάν καπνίζετε; Προβλήματα και χρήσιμες πληροφορίες

Οι σκύλοι που ζουν με ιδιοκτήτες καπνιστές αντιμετωπίζουν κινδύνους υγείας από το παθητικό κάπνισμα. Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό, καρδιαγγειακό και στο ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου.

Η τελευταία επιστημονική μελέτη

Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Κτηνιατρικής και Επιστημών των Ζώων του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση MDPI, με επικεφαλής ερευνήτρια την καθηγήτρια μαιευτικής και κτηνιατρικής γυναικολογίας, Debora Groppetti, ένας σκύλος κλεισμένος σε χώρο όπου καπνίζουν, θεωρείται και επίσημα «παθητικός καπνιστής».

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, ο σκύλος «απορροφά» τον καπνό όπως και τα παιδιά: Εισβάλλει στον οργανισμό του ζώου όχι μόνο μέσω της εισπνοής από το περιβάλλον, αλλά και μέσω της απορρόφησης από το δέρμα.

«Μέχρι σήμερα, δεν είχε αποδειχθεί η ύπαρξη κοτινίνης στον οργανισμό των σκύλων, που συμβιώνουν με καπνιστές», εξηγεί στην εφημερίδα La Reppublica η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Silvia Mazzola, μέλος της συγγραφικής ομάδας, που ανίχνευσε την ουσία αυτή στους σκύλους-παθητικούς καπνιστές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η έρευνα συμπεριελάμβανε 32 υγιείς σκύλους και των δύο φύλων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν με κριτήριο αν ζούσαν ή όχι με καπνιστές. Τα μισά ζώα ανήκαν στην ομάδα εκείνων που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα, ενώ τα υπόλοιπα 16 δεν είχαν εκτεθεί στον καπνό. Οι ερευνητές πήραν δείγμα από το αίμα και το τρίχωμα και των 32 συμμετεχόντων. Αναζητήθηκε η παρουσία κοτινίνης μέσω της γνωστής και έγκυρης ανοσοενζυμικής διαγνωστικής μεθόδου ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay). Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση της κοτινίνης στον ορό αίματος και στο τρίχωμα των σκύλων, που είχαν έρθει σε άμεση επαφή με τον καπνό.

Παρότι οι κτηνίατροι ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν ότι οι δεσποζόμενοι σκύλοι κινδυνεύουν από το ανθρώπινο περιβάλλον καθώς υιοθετούν τις διατροφικές και όχι μόνο συνήθειες των ανθρώπων, κανείς δεν είχε σκεφτεί ότι ένα μικρόσωμο Yorkshire, για παράδειγμα, μπορεί να είναι παθητικός καπνιστής αν η κυρία του καπνίζει αρειμανίως.

«Το να γνωρίζουν οι καπνιστές ιδιοκτήτες σκύλων την πιθανή ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το παθητικό κάπνισμα στα σκυλιά τους είναι σημαντικό για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, αλλά και από την πλευρά της προστασίας της καλής διαβίωσης των ζώων», καταλήγει η Mazzola!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr