Οι κτηνίατροι απαντούν: Γιατί μαδάει ο σκύλος μου; Αιτίες και ερμηνεία της τριχόπτωσης, Θεραπεία και χρήσιμες συμβουλές, Τι να κάνετε

τριχόπτωση σκύλου

Η ρίψη τριχώματος στους σκύλους είναι μια φυσιολογική διαδικασία, αλλά ποια είναι τα φυσιολογικά όρια και πότε είναι πάρα πολύ; Μάθετε τι να κάνετε εάν παρατηρήσετε ότι το σκυλάκι σας μαδάει υπερβολικά.

Οι σκυλογονείς αναρωτιούνται «Ο σκύλος μου μαδάει, τι να κάνω;»

Τα σκυλάκια μαδάνε συχνά και κυρίως κατά τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες. Όμως ένα σκυλί που ρίχνει τεράστιες ποσότητες τριχώματος και εντοπίζετε φαλακρά σημεία, μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πι σοβαρό όπως:
• Αλλεργίες
• Ορμονική ανισορροπία
• Ακάρεα
• Τραύμα
• Λοίμωξη
Ενώ είναι φυσιολογικό τα περισσότερα σκυλιά να ρίχνουν το τρίχωμά τους κάποια στιγμή καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, μεγάλες ποσότητες θαμπού τριχώματος που πέφτει εύκολα, ή σημεία που αραιώνουν και είναι εμφανές το δέρμα του, σηματοδοτούν την υπερβολική τριχόπτωση.

σκύλος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι αλλεργίες εξ επαφής, οι τροφικές αλλεργίες και οι αλλεργίες στους ψύλλους. Στην περίπτωση των αλλεργιών, η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από πληγές που έχει προκαλέσει ο σκύλος σας. Μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητα στα αλλεργιογόνα του αέρα, ανάλογα με την εποχή του έτους. Εάν η τριχόπτωση είναι αισθητή για αρκετούς μήνες, ειδικά στην πλάτη και τις μασχάλες, ονομάζεται εποχιακή αλωπεκία.

τριχόπτωση σκύλου

Αυτή η ενότητα περιγράφει τις αιτίες της τριχόπτωσης και τον τρόπο αντιμετώπισής της

Ψώρα ζώων

Τα ακάρεα που προκαλούν ψώρα μπορούν να σέρνονται σε όλο το σώμα του σκύλου σας και να προκαλούν τριχόπτωση. Η ψωρίαση προκαλεί έντονο κνησμό του δέρματος και αυτός ο κνησμός μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.

Τραύμα και  πληγές

Η τριχόπτωση που προκαλείται από τραύμα οφείλεται στο συχνό γλείψιμο του τριχώματος. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως ακρυλική δερματίτιδα, καταστρέφει τους θύλακες της τρίχας και έχει ως αποτέλεσμα την τριχόπτωση. Ο τραυματισμός μπορεί να αποτελεί δευτερογενή αντίδραση.

Αλλεργίες

Μπορεί να είναι αλλεργίες σε τροφές, ψύλλους ή χημικές ουσίες σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Ορισμένες φυλές είναι πιο επιρρεπείς στις αλλεργίες από άλλες, όπως τα γκόλντεν ριτρίβερ, τα μπουλντόγκ και τα τεριέ του Γιορκσάιρ. Η τριχόπτωση που προκαλείται από αλλεργία μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα, κνησμό, πρήξιμο και σημάδια στο δέρμα.

Λοιμώξεις

Η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από διάφορες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της δερματοφυτίασης, του καρκίνου και της θυλακίτιδας. Η τριχόπτωση λόγω λοίμωξης έχει εμφανή σημάδια, όπως σπυράκια με ή χωρίς πύον, ερυθρότητα και θερμά σημεία.

Ορμονικές διαταραχές

Ορισμένες ορμονικές διαταραχές προκαλούν τριχόπτωση. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς, η ανεπάρκεια των επινεφριδίων και ο νανισμός της υπόφυσης μπορεί να προκαλέσουν προοδευτική απώλεια μαλλιών.

Θεραπεία της τριχόπτωσης στους σκύλους

Η θεραπεία της τριχόπτωσης και άλλων καταστάσεων εξαρτάται από την αιτία. Φυσικά, ο κτηνίατρός σας μπορεί να παράσχει τις σωστές πληροφορίες, να διαγνώσει την κατάσταση και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

τριχόπτωση σκύλου

Αντιβιοτικά

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης που προκαλεί την τριχόπτωση του σκύλου σας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει έναν όζο ή όγκο που προκαλεί την τριχόπτωση του σκύλου σας και σε ορισμένες περιπτώσεις το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε θεραπεία με αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα για την πάθηση.

Η διατροφή του σκύλου σας

Εάν ο κτηνίατρός σας πιστεύει ή αποφασίσει ότι η τριχόπτωση προκαλείται από τροφική αλλεργία, θα εξαλείψει το προϊόν που προκαλεί την αλλεργία από τη διατροφή του σκύλου σας. Οι πιο συνηθισμένες τροφικές αλλεργίες περιλαμβάνουν το σιτάρι, το καλαμπόκι, τη σόγια ή το βόειο κρέας και τα πουλερικά.
Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Ορμονοθεραπεία

Εάν ο σκύλος σας έχει ορμονική ανισορροπία, τα συμπληρώματα μπορούν να σταματήσουν την περαιτέρω έκκριση και να βοηθήσουν πραγματικά το τρίχωμα να ανακάμψει.
Ο κτηνίατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστώσει αν απαιτείται ορμονοθεραπεία ή όχι.

Σαμπουάν και σπρέι υδροκορτιζόνης

Τα ειδικά σαμπουάν και σπρέι για σκύλους που περιέχουν υδροκορτιζόνη αντιμετωπίζουν το υπερβολικό γλείψιμο και καταπραΰνουν τη φαγούρα του δέρματος. Η υδροκορτιζόνη μπορεί να καταπραΰνει το φλεγμονώδες δέρμα και να προάγει την επούλωση.Τα σπρέι υδροκορτιζόνης μπορούν να αγοραστούν και να εφαρμοστούν απευθείας στη φαγούρα ή τη φλεγμονή.

τριχόπτωση σκύλου
Αποφύγετε τη χρήση ανθρώπινων σαμπουάν και προϊόντων για τα μαλλιά. Αυτά τα ανθρώπινα προϊόντα περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω το δέρμα του σκύλου σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr