Πληγή σκύλου: Πλήρης οδηγός για πρώτες βοήθειες, Καθαρισμός, Φροντίδα και θεραπεία – Τι να προσέξετε

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Στην βόλτα, μέσα στο σπίτι, από ατυχήματα ή από ασθένειες τα σκυλάκια μπορούν να αποκτήσουν πληγές που δεν μπορούν να φροντίσουν μόνα τους. Οι πληγές που μπορεί να έχει ο σκύλος αλλά και η σημαντικότητα αυτών ποικίλλουν. Ο κτηνίατρος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας συμβουλέψει και να σας κατευθύνει πλήρως ώστε να αντιμετωπίσετε μια συγκεκριμένη πληγή.

Οι πληγές ποικίλλουν ανάλογα με:
Αιτία: τραύμα, ουλή ή εκδορή
Τοποθεσία: πόδια, κοιλιά, μάτια, αυτιά κ.α.
Επίπεδο μόλυνσης: Μολυσμένο τραύμα ή χειρουργική καθαρή τομή

Μερικές φορές ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει να αφήσετε την πληγή ανοιχτή. Η τοποθεσία, το μέγεθος και η κατάσταση αποτρέπουν το χειρουργικό κλείσιμο ή το δέσιμο με επίδεσμο.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα μια πληγή είναι ανοιχτή για ώρες και τα βακτήρια έχουν προλάβει να εισέλθουν βαθιά στους ιστούς, ο κτηνίατρος θα χρειαστεί να αφαιρέσει όλο τον μολυσμένο ιστό. Η απομάκρυνση του μολυσμένου ιστού που έχει δημιουργηθεί θα αποτρέψει την πιθανότητα να δημιουργηθεί βλάβη ή προβληματική ιατρική κατάσταση.
Ενημερώστε και επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας εάν εντοπίσετε κάποια πληγή στο σκυλάκι σας ώστε να το φροντίσει κατάλληλα.

Πως θα καθαρίσει ο κτηνίατρος την πληγή;

Τα αποστήματα και οι μολυσμένοι ιστοί μπορεί να χρειαστεί να καθαριστούν όταν ο σκύλος είναι σε βαριά καταστολή ή αναισθησία.
Η τοποθέτηση ενός σωλήνα από λάτεξ θα βοηθήσει στο να γίνει η σωστή αποστράγγιση.
Τι σημαίνει αυτό; Με αυτή την πρακτική θα αποφευχθεί το γρήγορο κλείσιμο του τραύματος και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί.
Μια μολυσμένη ή βαθιά πληγή μπορεί να χρειαστεί να μείνει ανοιχτή για τοπική θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπου είναι δυνατό, ο κτηνίατρος θα κλείσει και θα ράψει την πληγή για να επουλωθεί πιο γρήγορα. Μόνο όταν η πληγή δεν μπορεί να κλείσει χειρουργικά ο κτηνίατρος θα εφαρμόσει προστατευτικό επίδεσμο. Ο σκύλος σας θα λάβει επίσης από το στόμα ή ενέσιμα μερικά αντιβιοτικά (όπως κλαβουλανική αμοξικιλλίνη ή κεφαζολίνη).
Ο κτηνίατρος ίσως χρειαστεί να κάνει αναισθησία στο σκυλί ώστε να αφαιρέσει πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια το ξένο υλικό και τον μολυσμένο νεκρό ιστό.

Τα βήματα: Πως θα φροντίσετε μια ανοικτή πληγή

Μετά την περιποίηση του κτηνιάτρου το σκυλάκι σας θα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι. Εκεί εσείς θα χρειαστεί να ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την κατ΄ οίκον φροντίδα του τραύματος του ζώου σας.

Οδηγίες περίθαλψης:

• To τραύμα και η περιοχή γύρω από το τραύμα πρέπει να καθαρίζονται απαλά. Ο σωστός καθαρισμός θα διατηρήσει το τραύμα καθαρό και θα απομακρύνει τυχόν φλοιώδη ή κολλώδη κομμάτια. Αυτό θα μειώσει τις επιπλοκές και θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέου υγιούς ιστού.
• Τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Μην διακόψετε τα αντιβιοτικά χωρίς να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας,
• Το σκυλάκι σας δεν πρέπει να γλείφει ή ξύνει την πληγή. Πολλά σκυλιά θα χρειαστούν προστατευτικό κολλάρο ώστε να σταματήσουν τις διαδικασίες αυτές.
• Είναι σημαντικό να παρατηρείτε καθημερινά την διαδικασία επούλωσης της πληγής. Δεν πρέπει το δέρμα να επουλωθεί πριν το τραύμα, ειδικά στις περιπτώσεις που έχει τοποθετηθεί σωληνάκι αποστράγγισης. Εάν η πληγή κλείσει πρώτη αυξάνεται ο κίνδυνος υποτροπής.

Πως μπορείτε όμως εσείς να αποτρέψετε το κλείσιμο της πληγής;

Κατά τον καθαρισμό της περιοχής και της πληγής κάνετε ένα απαλό μασάζ γύρω από αυτή ώστε να ανοίξετε το δέρμα που αναπτύσσεται και να διευκολύνετε την αποστράγγιση. Ίσως η τακτική αυτή να δημιουργήσει μικρή αιμορραγία. Παρατηρείστε εάν το έκκριμα είναι μολυσμένο ( όψη παχιά και έγχρωμη) ή αν είναι διαυγές και λεπτό το υγρό. Θα πρέπει να αφήσετε το υγρό να αποστραγγιστεί.
Εάν το υγρό που εκκρίνετε από την πληγή είναι για συνεχόμενες ημέρες πράσινο ή κίτρινο και υπάρχει αιμορραγία ενημερώστε τον κτηνίατρό σας ώστε να λάβετε νέες οδηγίες.

Με τι θα καθαρίσετε την πληγή;

Το υλικό που θα χρησιμοποιήσετε για τον καθαρισμό πρέπει να είναι κατάλληλο ώστε να μην μολύνει την πληγή.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό από την βρύση ή ένα μίγμα ζεστού νερού και αλατόνερου. Η δοσολογία πρέπει να είναι ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε δύο ποτήρια νερό.

Ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει τη χρήση αραιού διαλύματος καθαρισμού χλωρεξιδίνης, χειρουργικού σαπουνιού ή διαλύματος ιωδίου για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων. Μην χρησιμοποιείτε αλκοόλη, σαπούνι ή σαμπουάν, λάδι βοτάνων, φυτικά παρασκευάσματα ή οτιδήποτε άλλο που δεν σας έχει συμβουλεύσει ο κτηνίατρός σας. Τα περισσότερα προϊόντα είναι τοξικά ή περιέχουν τοξικές ουσίες που εάν έρθουν σε επαφή με την ανοιχτή πληγή θα την μολύνουν ή θα καθυστερήσουν την επούλωσή της.

Τα ήπια αντισηπτικά είναι κατάλληλα για τον καθαρισμό της πληγής;

Τα απολυμαντικά και αντισηπτικά που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση σπάνια είναι κατάλληλα για χρήση σε ζώα!  Ο κτηνίατρος μπορεί να σας χορηγήσει αντιβιοτικά ή αντιβιοτικές κρέμες για τοπική εφαρμογή.

Τι πρέπει να κάνω εάν ο σκύλος μου προσπαθεί να γλείψει την πληγή;

Μια εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι το σάλιο των σκυλιών έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
Τα σκυλάκια γλείφουν τις πληγές τους ενστικτωδώς. Αλλά σκεφτείτε το πως καθαρίζονται και πως χαιρετούν το ένα το άλλο. το σάλιο ή μουσούδα του μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια στην ανοικτή πληγή. Μην αφήνετε το σκυλί σας να γλείφει την πληγή καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αργή επούλωση της πληγής.

Προστατευτικές συσκευές:

• Kολάρο
• Επίδεσμος
• Κάλτσα
• Παλτό ή μπλουζάκι σκύλου

Φάρμακα κατά του πόνου

Ο κτηνίατρός σας θα συνταγογραφήσει κατάλληλα φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας. Ο κτηνίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα κατά περίπτωση. Ωστόσο μια πληγή που έχει αρχίσει να επουλώνεται δεν είναι τόσο επώδυνη.


Αυτές ήταν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την περιποίηση της πληγής. Ακολουθήστε τις συμβουλές για να παρέχετε τις πρώτες βοήθειες ή για να φροντίσετε μια απλή πληγή. Σε ποιο σοβαρές περιπτώσεις επισκεφτείτε το κτηνίατρό σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top